Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Visok vodostaj

Savski splavari u strahu od nanosa granja i otpada

splavi,slavonski brod,splavari (1)
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/5
07.11.2012.
u 13:13

U Slavonskom Brodu trenutačno su na snazi tek pripremne mjere obrane od poplave, ali vodostaj Save u ovo jesensko vrijeme mijenja situaciju iz dana u dan.

Vodostaj rijeke Save kod Slavonskog Broda za samo tri dana porastao je za tristotinjak centimetara. Danas je izmjeren 431 centimetar, što znači i dodatan oprez za stanovnike jedinstvene Splavarske ulice. Naime, i nagli pad i nagli porast vodostaja zahtijevaju dodatan angažman oko osiguravanja splavova. I dok u slučaju naglog pada vodostaja splavari moraju pripaziti kako njihove nastambe ne bi ostale nasukane na obali, kod visoke razine vode to podrazumijeva osiguravanje splavi od nanosa smeća i drveća koji plutaju Savom.

– I kod visokog i kod niskog vodostaja mi moramo biti tu, ali još je veći problem kada Sava raste. Ustvari, mi i u jednom i u drugom slučaju moramo biti tu. Još do prije neki dan svi smo mogli normalno pješice doći do svojih splavi, a sada većina to može isključivo riječnim putem uz pomoć čamaca – kaže stanovnik Splavarske ulice Ivan Svirac.

U Slavonskom Brodu trenutačno su na snazi tek pripremne mjere obrane od poplave, ali vodostaj Save u ovo jesensko vrijeme mijenja situaciju iz dana u dan. Splavarima je još u svježem sjećanju 2010. godina, kada je vodostaj bio viši od 800 centimetara. Stanovništvu, doduše, ni tada nije prijetila opasnost od poplava, ali splavari su imali velikih problema kako zaštititi svoja plovila.

– Zasad nema nekih većih problema, ali pribojavamo se granja i plutajućeg otpada, koji, kada se nakupe, svojom snagom mogu otkinuti sajle. Stoga sam ih malo zategnuo i privukao splav bliže obali. Sreća je što je Sava na ovom dijelu dosta široka – kaže Ivan Lazarić, koji je zimus imao velikih problema sa santama leda koje je morao razbijati motorkom. Brige drukčije naravi muče Hrvoja Gajera.

– Već dvije godine čekam da vodostaj Save naraste jer sam imao rekonstrukciju splavi, a vodostaj nikako da naraste toliko da mogu spustiti splav u Savu. Nadam se da će Sava narasti još metar, to će biti prilika da napokon spustim splav natrag u vodu – kaže Hrvoje Gajer. Splavari su najavili organiziranje 24-satnih dežurstava, kako bi u slučaju novog naglog rasta vodostaja Save ili bilo kakvih opasnosti mogli brže reagirati i jedni drugima priskočiti u pomoć.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije