Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zastupnik sdp-a

Dragovan: Šanse za promjenu Ustava su izuzetno visoke

Igor Dragovan
Patrik Macek/PIXSELL
22.01.2014.
u 13:28

Prema Dragovanu, slijede daljnji razgovori i javna rasprava u vidu okruglog stola koji namjerava organizirati HDSSB, a očekuje da će se preciznije znati kada bi Ustavne promjene mogle biti na glasanju za 15-20 dana.

Predsjednik saborskog Kluba zastupnika HDSSB-a Josip Salapić pozvao je danas sve parlamentarne stranke, nezavisne zastupnike i stručnjake na javnu raspravu o ustavnim promjenama koju njegova stranka organizira 28. siječnja u maloj vijećnici Hrvatskog sabora kako bi se konsenzusom pronašla najbolja rješenja za Ustav RH.

- Još jednom pozivamo sve da se oko pitanja potrebe novog teritorijalnog ustroja Hrvatske raspravlja na okruglom stolu, da pokušamo amandmanima sve stranke reći da sadašnji sustav ne funkcionira, nije dobar, da opterećuje Hrvatsku, da treba ukinuti županije i uvesti regije i drugo pitanje referenduma, postavili smo ključno pitanje - želi li ova vlast da referendum u Hrvatskoj bude provediv? Sadašnja rješenja, i veliki postotci i kvota prihvaćenosti koja se traži na referendumu onemogućava državni referendum u bilo kojem obliku. Ako se za referendum traži 70 posto izlaznosti, odnosno 50 posto prihvaćenosti, to se nikada neće postići, taj referendum neće biti dostupan građanima Hrvatske – uvjeren je Salapić koji nije protiv ukidanja zastare za teška ubojstva jer smatra da svaki zločinac za svoj zločin mora odgovarati, bez obzira kada ga je napravio. Ključni prijedlog ove stranke za promjene Ustava je konsenzus, dodao je, a HDSSB će odustati od cijelog procesa ako se pokaže da ostali partneri nisu iskreni.

Predsjednik kluba zastupnika SDP-a Igor Dragovan nije želio komentirati nove zahtjeve HDSSB-a jer ih, kaže, nije čuo kao konkretan prijedlog od partnera, no rekao je kako se neke stvari oko promjena Ustava mogu promijeniti amandmanima.

- Da li će se mijenjati i što će se mijenjati, to ćemo još vidjeti - rekao je Dragovan.

Ponovio je da na ponašanje HDSSB-a gleda kao na pauzu u razgovorima te je naglasio da su šanse za promjene Ustava izuzetno visoke jer da među partnerima postoji raspoloženje da se taj posao završi. Prema Dragovanu, slijede daljnji razgovori i javna rasprava u vidu okruglog stola koji namjerava organizirati HDSSB, a očekuje da će se preciznije znati kada bi Ustavne promjene mogle biti na glasanju za 15-20 dana.

U mijenjanju Ustava vladajući i njihovi partneri i dalje ne mogu računati na ruke zastupnika HDZ-a, što je potvrdio i predsjednik te stranke Tomislav Karamarko.

- Priče o nezastarjevanju su nesuvisle, jer ti zločini koji su bili predmet zastare nisu zastarili. Prema tome, ova promjena Ustava nije bila potrebna, pogotovo zbog nekih drugih elemenata, nekih drugih stvari koje se žele unijeti u Ustav. Naravno da ćemo biti protiv - rekao je Karamarko.

>> Beus Richembergh: Da, ustavne promjene idu dalje

Komentara 3

DU
Deleted user
13:34 22.01.2014.

Gos Dragovan šanse da vi izgubite izore su 100 %

LI
list68
16:42 22.01.2014.

Bude li "HDSSB", podržao promjenu ustava, ostat će bez glasova. Članstvo se protivi bilo kakvom dogovoru s "partijom".

BE
berija
22:04 22.01.2014.

Dragovan je rekao da je promjena Ustava u stvari stvar slučajnosti ili nepredvidivog slijeda dogadjaja: šanse, izgledi za promjenu su visoki. Ne smije promjena Ustava biti slučajna, već mora biti dobro promišljena i, ako je ikako moguće, konsenzualna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije