Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
V. Mišin o presudi u strasbourgu

'Drago mi je što se pokazalo da smo bili u pravu kada smo tvrdili da pritvor I. Orbanu predugo traje'

sudački čekić, suđenje,presuda
DPA/PIXSELL
06.01.2014.
u 17:09

Orbanova odvjetnica je podnijela tužbu Europskom sudu u kolovozu 2012. a iz pritvora je njen branjenik pušten u prosincu te godine nakon što je Europski sud od hrvatskog pravosuđa zatražio očitovanje o dugotrajnom pritvoru.

- Presuda je nepravomoćna i stranke imaju rok od tri mjeseca za uložiti žalbe. No, to je presuda samo za pritvor i nema nikakva utjecaja na postupak koji se vodi na Županijskom sudu u Vukovaru protiv mog branjenika i još četiri osobe i na ishod nema važnosti. Ipak, drago mi je da je presuda suda u Strasbourgu pokazala da smo bili u pravu kada smo tvrdili da pritvor mom branjeniku predugo traje. Primjerice, prema novom zakonu, za takva djela koja se stavljaju na teret mom branjeniku, nije predviđen
pritvor nakon što se ispitaju sve osobe uključene u postupak - kaže vinkovačka odvjetnica Višnja Mišin komentirajući nepravomoćnu presudu Europskog suda pravde u Strasbourgu kojim Hrvatska mora isplatiti odštetu od 3 000 eura Vinkovčaninu, Igoru Orbanu, vlasniku trgovina poljoprivrednim repromaterijalom jer je proveo u pritvoru gotovo 20 mjeseci što je u to vrijeme bio najduži pritvor za to kazneno djelo.

Orbanova odvjetnica je podnijela tužbu Europskom sudu u kolovozu 2012. a iz pritvora je njen branjenik pušten u prosincu te godine nakon što je Europski sud od hrvatskog pravosuđa zatražio očitovanje o dugotrajnom pritvoru. Višnja Mišin podsjeća da je njen branjenik optužen za zlouporabu položaja i ovlasti i u početku se svih pet optuženih teretilo za iznos od 40 milijuna kuna, ali je nakon knjigovodstvenog vještačenja taj iznos, kaže odvjetnica, znatno smanjen.

Ona podsjeća kako branitelji optuženih od početka tvrde kako međusobna dugovanja između optuženika postoje, ali samo u trgovačkim, a ne i ugovornim odnosima, koji su zapravo, predmet optužnice. Čudno je i to što optužnica nije obuhvatila nikoga iz jedne osječke tvrtke koja se također spominje u optužnici. Višnja Mišin kaže, kako bez obzira na presudu iz Strasbourga, pravna bitka za dokazivanje nevinosti njenog branjenika, tek predstoji.

Među optuženima je i bivši župan vukovarsko-srijemski, Nikola Šafer koji je u vrijeme kada su se, prema optužnici događale te zlouporabe, bio direktor PIK-a Vinkovci koji posluje u sklopu koncerna Agrokor. Afera je otkrivena godinu dana nakon što Nikola Šafer više nije bio direktor PIK-a Vinkovci.

>> Sud EU zabranio krumpir kemijske kompanije BASF

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije