Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ni politička ni tehnička

Draghijeva vlada bez pridjeva: Biti ujedinjeni obveza je prema državi

Incoming Italian Prime Minister Mario Draghi speaks to the media after meeting with Italian President Sergio Mattarella, in Rome
Foto: YARA NARDI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
18.02.2021.
u 15:33

Draghi je kazao kako je virus Covid-19 “neprijatelj svih” i zbog toga je potrebno jedinstvo za suzbiti njegov utjecaj.

Vlada ni desnog ni lijevog centra, ali niti velike koalicije. Nije ni politička ni tehnička (sastavljena samo od stručnjaka), odnosno vlada premijera Marija Draghija je bez pridjeva. Draghi ju je jednostavno nazvao vladom Italije u kojoj biti ujedinjeni je obveza prema državi.

U parlamentu su u srijedu i četvrtak joj stranke i lijevog i desnog centra (osim desničarske Talijanska braća) dale potporu (u Senatu je za vladu glasovalo 262 senatora, a protiv 40, te dva suzdržana). Među tim glasovima protiv bilo je i 15 senatora Pokreta 5 zvijezda (M5s) koji su se dakle izjasnili suprotno stranačkim zahtjevima. Ti disidenti, koji su kazali kako ne mogu glasovati za vladu kojoj potporu daje Berlusconijev pokret Naprijed Italijo, bit će izbačeni iz M5s. Otvorena je kriza unutar Pokreta.

Foto: REUTERS/Ann Wang

U četvrtak Draghi nije govorio o svom programu, već je dan ranije zastupnicima predao pisani govor koji je izrekao u Senatu. Ključne teme su borba protiv širenja koronavirusa, reforme zdravstva, školstva, građanskog pravosuđa, poreznog sustava i dakako europski fond obnove.  

Draghi je kazao kako je virus Covid-19 “neprijatelj svih” i zbog toga je potrebno jedinstvo za suzbiti njegov utjecaj. Više je puta usporedio sadašnju situaciju s onom poslije Drugog svjetskog rata kada su sve političke snage zajednički upregnule sve snage za izlazak iz ekonomske situacije. Tako i sada treba izaći iz ekonomske krize i vratiti se u normalni život.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije