Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u bocvani

Dragan Primorac promovirao knjigu iz forenzike i na afričkom kontinentu

Dragan Primorac,Afrika
Foto: ''
1/4
14.10.2014.
u 09:28

Ovu knjigu, koja je od svog izlaska izazvala veliku međunarodnu pozornost, osobno je promovirao Rektor Sveučilišta u Bocvani prof. dr. Thabo Fako i njegovi najbliži suradnici

Nakon SAD-a i Europe, knjiga prof.dr. Dragana Primorca iz forenzičkih znanosti promovirana i na afričkom kontinentu.

Na poziv Rektora Sveučilišta u Bocvani i Ministarstva zdravlja ove afričke države, prof. dr. Primorac i suradnici borave u glavnom gradu Gaboroneu. U središnjoj knjižnici Sveučilišta, a u nazočnosti vodećih intelektualaca Republike Bocvane, održana je afrička promocija knjige "Forensic DNA Analysis: An Interdiscplinary Approach" koju uređuju prof. dr. Dragan Primorac i prof. dr. Moses Schanfield sa Sveučilišta George Washington, a čiji je izdavač jedan od najvećih američkih nakladnika CRC Press Francis and Taylor iz New Yorka. 

Ovu knjigu, koja je od svog izlaska izazvala veliku međunarodnu pozornost, osobno je promovirao Rektor Sveučilišta u Bocvani prof. dr. Thabo Fako i njegovi najbliži suradnici, a posebno je istaknuo kako bi ova knjiga trebala postati ključnom za sve afričke forenzičare. Knjiga je prije nekoliko mjeseci promovirana u Europi i SAD-u, a izdavač i urednici planiraju promociju na svim kontinentima, uključujući Aziju i Australiju. Tijekom  izlaska knjige, prof. dr. Robert Gaensslen sa Sveučilišta u Illinoisu, Chicago, višegodišnji urednik vodećega svjetskoga forenzičkog časopisa Journal of Forensic Sciences je istaknuo kako je knjiga prof.dr. Primorca "najsveobuhvatnija knjiga iz područja forenzičke DNA analize koja je do sada tiskana u SAD-u". 

Ova interdisciplinarna knjiga u SAD-u prvenstveno je namijenjena sucima, odvjetnicima, istražiteljima, državnim odvjetnicima, policiji, vojsci, djelatnicima državnih agencija poput FBI-a, svim institucijama koje se bave područjem nacionalne sigurnosti, akademskoj zajednici, posebice studentima forenzike, medicine, pravnog fakulteta i sl. 

Tijekom boravka u Botswani prof. dr. Primorac se susreo s čelnicima Ministarstva zdravlja Botswane te je tom prilikom razgovarao o posjeti ministra zdravlja dr. John Seakgosing a Republici Hrvatskoj. Posebni razgovori su vođeni oko provođenja Ugovora koje je Sveučilište u Bocvani potpisalo s nekoliko hrvatskih institucija uključujući  Zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", dječju bolnicu "Srebrnjak", Medicinski fakultet Sveučilišta u Osijeku te Specijalnu bolnicu Sveta Katarina. O golemim mogućnostima vezanim uz suradnju Sveučilišta u Bocvani s hrvatskim obrazovnim institucijama najbolje govori podatak da je  Bocvana od svoje samostalnosti do sada uložila oko 2 milijarde dolara u edukaciju svojih stručnjaka na raznim inozemnim institucijama. Republika Bocvana ključna je država za ulazak na tržište tzv. SADC-a (Southern African Development Community) koje čini 15 država s oko 250 milijuna stanovnika, što danas predstavlja jedno od najatraktivnijih novih svjetskih tržišta.

Prema procjenama Ujedinjenih naroda u tzv. subsaharskom dijelu Afrike u kojem se nalaze i Bocvana, najrazvijenije države svijeta do konca 2014. godine će uložiti više od 100 milijardi dolara. Bocvana je jedan od najvećih svjetskih proizvođača dijamanata, a gospodarstvo Bocvane karakterizira višegodišnji kontinuirani gospodarski rast između 6-9% te vrlo mala, gotovo nikakva koruptivnost koja je na razini najrazvijenijih europskih zemalja.

>>Identificirao žrtve u Hrvatskoj, a sada će raditi obdukciju na tijelu ubijenog crnca

>>Dragan Primorac u Izraelu lobirao za hrvatsko gospodarstvo

Komentara 8

LI
lietuva
10:07 14.10.2014.

Umjesto "koruptivnosti" u hrvatskom je korumpiranost.

OG
Oger
10:41 14.10.2014.

Mene bi zanimalo sto je ustvari u toj knjizi od Primorca? Naime, posvuda pise da je na izradi knjige sudjelovao 51 autor iz nekoliko zemalja, svaki od njih autoritet na podrucju forenzike koji obradjuje. Jel' to Primorac samo skupljao materijal?

VI
Vice71
12:55 14.10.2014.

Hrvatska ima svjetskih "brandova" poput Primorca i u znanosti i u sportu i tim ljudima treba dati da vode procese u Hrvatskoj, a ne trećeligaškim rezervama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije