Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIŠEDNEVNA ŠUTNJA

Dodik pod pritiskom međunarodne zajednice odustao od referenduma o pravosuđu

Milorad Dodik
Foto: DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL
20.09.2017.
u 00:15

Odustajanje od agresivne kampanje protiv Suda i Tužiteljstva BiH Dodik je pokušao pojasniti uspoređujući to s otporima najavi provedbe referenduma o neovisnosti Katalonije od Španjolske.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u utorak kako odustaje od ranijih planova za organiziranje referenduma u tom entitetu kojim bi se osporilo postojanje Suda i Tužiteljstva Bosne i Hercegovine pojasnivši kako to ne omogućuju međunarodne okolnosti potvrđujući time kako je na odustajanje prisiljen pod pritiskom međunarodne zajednice.

Odluku o raspisivanju referenduma Narodna skupština RS-a donijela je još 2015. no ona do danas nije objavljena u entitetskom Službenom listu pa formalno nije ni stupila na snagu što je bio povod oporbi za siloviti pritisak na Dodika da napokon razjasni hoće li biti referenduma kojega je tako dugo obećavao i kojim je izazivao napetosti u BiH.

Dodik je nakon višednevne šutnje u izjavi novinarima u Banjoj Luci potvrdio kako "za sada" odustaje od referenduma te kako će kada u Službenom listu bude objavljena odluka o njegovoj provedbi u entitetskom parlamentu vladajuća većina izglasovati njenu suspenziju.

"Učinit ćemo to jer RS ima u vidu međunarodne odnose", kazao je Dodik koji je ranije prijetio kako će nakon provedbe referenduma u tom entitetu prestati poštivati ovlasti i odluke državnog suda i tužiteljstva.

Ta pravosudna tijela Dodik smatra neustavnima jer nisu predviđena Daytonskim sporazumom a optužuje ih da provode istrage i donose presude prije svega na štetu Srba.

Odustajanje od agresivne kampanje protiv Suda i Tužiteljstva BiH Dodik je pokušao pojasniti uspoređujući to s otporima najavi provedbe referenduma o neovisnosti Katalonije od Španjolske.

Ta španjolska pokrajina, konstatirao je Dodik, znatno je snažnija od RS pa opet ima poteškoća u provedbi planiranog referenduma.

Najava provedbe referenduma o statusu Suda i Tužiteljstva BiH bila je jedan od razloga zbog kojih je Dodik potkraj 2016. dospio na američku "crnu listu" osoba pod sankcijama a na njoj je i danas bez naznake da bi ga administracija predsjednika Donalda Trumpa mogla pomilovati.

Komentara 61

DU
Deleted user
00:32 20.09.2017.

pored tome i dodika ja ispadam pravi lepotan

Avatar dobry
dobry
01:38 20.09.2017.

Nakon propalog koordiniranog pokušaja destabilizacije država u svom okruženju (CG, Republika Kosovo, BiH, Makedonije, blaćenja Hrvatske i njenih visokih dužnosnika), od strane rusko-velikoserbskih špijunskih organizacija, pod operativnim vođstvom Tome grobara uz prećutnu suglasnost A. Vučića (ako upali-upali), sa ciljem jačanja ruskog imperijalističkog utjecaja (i posljedično velikoserbskog), plana u kom je Dodik trebao imati jednu od značajnijih uloga, POSTAO JE MANJI OD MAKOVA ZRNA, što je siguran znak da ga se može maknuti sa pozicije na kojoj je, u roku odmah, ako ne bude igrao po novim pravilima! Najgore po njega je to što su SAD postale svjesne njegove uloge u cijelom ovom rusko-velikoserbskom cirkusu...ali serbi ko serbi, kad vide da protivnika nemogu pobijediti, onda se pritaje, hineći da su mu prijatelji, pri tome privremeno stavljajući velikoserbske snove stand by...i tako već preko 200 godina uz blagoslov svetosavske sekte...

TO
Tommy
05:28 20.09.2017.

Medju narodna zajednica mocnika koji su mu dali polak Bosne iako su napravili pokolj u Srebrenici neduzni narod platija svojima zivotima a izgubili polak Bosne. Eto vam bosnjaci ,jos i danas ste prijatelji sa otim krvnicima.Oni vam donose zakone u svojoj takozvanoj RS i cijeloj Bosni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije