Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcije

Čović: Ovo je zločin. Zelenika: Najradije bih popio što i Praljak

Dragan Čović
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/2
29.11.2017.
u 15:56

Svjesni smo da ovo nije sud pravde, nego politički, rekao je Čović

Čelništvo Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Bosne i Hercegovine i predstavnici brojnih udruga odbacile su u srijedu presudu Haaškoga tribunala kojom su šestorica dužnosnika Herceg Bosne osuđena za udruženi zločinački pothvat, a predsjednik HNS-a BiH i predsjedatelj  Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio da je odluka Haaškog tribunala zločin prema Hrvatima u toj zemlji. 

"Mi smo očekivali da ćemo te ljude dočekati na slobodi. Svjesni smo da ovo nije sud pravde, nego politički. Ovo je zločin prema svim časnim predstavnicima HVO-a pa i svim predstavnicima hrvatskog naroda u BiH", rekao je Čović na konferenciji za novinare u Mostaru u stanci zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora BiH.

On je kazao kako presudom nijednom osuđenom dužnosniku Herceg Bosne nisu na teret stavljeni konkretni zločini.  Po Čovićevim riječima, potez generala Praljka, koji je preminuo nakon što je u sudnici ispio otrov, pokazao je koliku je žrtvu osobno spreman podnijeti.

"Slobodan Praljak je pokazao koliku žrtvu je spreman podnijeti pred cijelim svijetom da bi rekao: Slobodan Praljak nije ratni zločinac", izjavio Čović.

On je odbacio komentare da bi ova presuda mogla utjecati na položaj Hrvata u BiH, ali i imati utjecaja na odnose s Republikom Hrvatskom.

"Hrvatska nam je pomagala da zaživimo kao samostalna država, u samom ratu, pa koliko je izbjeglica primila. Hrvatska neće imati odgovornost jer to odgovara pravnoj stvarnosti, ali ćemo morati pojačati komunikaciju s Hrvatskom", izjavio je Čović. Dodao je kako vodstvo Hrvata u BiH neće odustati od zahtjeva za punom ravnopravnosti ovoga naroda u odnosu na Srbe i Bošnjake.

Zapovjednik obrane Mostara Petar Zelenika ocijenio je presudu monstruoznom, a potez generala Praljka, koji je bio njegov suborac, moralnim.

"Najradije bih popio ono što je popio general Praljak. Ono je politički sud, nije međunarodni sud za ostvarenje pravde", rekao je Zelenika.

Predsjednik Udruge maloljetnih branitelja Hrvatskoga vijeća obrane Branko Matošin istaknuo je kako je presuda nepravedna te da su Hrvati i HVO branili vlastiti narod. 

U Haagu je u srijedu u sjeni samoubojstva generala Slobodana Praljka pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju dovršeno izricanje pravomoćne presude u predmetu "Prlić i ostali", a žalbeno vijeće potvrdilo je nepravomoćne presude bivšem načelniku Glavnog stožera HVO-a Milivoju Petkoviću od 20 godina zatvora, bivšem zapovjedniku vojne policije Valentinu Ćoriću 16 godina zatvora i načelniku Ureda za razmjenu zarobljenika Berislavu Pušiću 10 godina zatvora.

Prije prekida ročišta zbog toga što je general Praljak popio otrov u haškoj sudnici nakon što mu je potvrđena kazna od 20 godina zatvora, bivšem predsjedniku vlade Herceg Bosne Jadranku Prliću potvrđeno je 25 godina zatvora i bivšem ministru obrane Bruni Stojiću 20 godina zatvora.

Dragan Čović
1/16

Komentara 23

HR
hrza
16:57 29.11.2017.

To je zločinački sud.

Avatar Časnik2
Časnik2
16:52 29.11.2017.

Pa pobogu tko je na kraju kriv za toliko ubijenih ljudi. I Ratko Mladić kaže da nije kriv!?? Na kraju da li je uopće bio rat ili smo i to umislili !???

Avatar TheJack
TheJack
18:17 29.11.2017.

Cuj politicki, ne pravedan sud!? Pa ne pjevaju li srbi istu pjesmu? Daj se odlucite.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije