Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U bolnicama 78% necijepljenih

Dr. Venus: Ne slažem se s Milanovićem oko švedskog modela, a u ovoj situaciji kolektivni imunitet možemo zaboraviti

Karlovac: Zbog transporta covid pozitivnih osoba Hitnoj pomoći za 80 posto povečan broj intervencija
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/4
26.08.2021.
u 18:55

Kolarić: Na manje oboljelih imamo ih više na respiratoru nego u rekordnom danu lani

Rast broja oboljelih od COVID-a ubrzava se i danas je bilo 638 novih slučajeva zaraze koronavirusom, 358 pacijenata je na bolničkom liječenju, od kojih 43 na respiratoru, a šest je osoba umrlo. Ministar zdravstva Vili Beroš iznio je da među hospitaliziranima od 16. do 24. kolovoza njih 78% nije cijepljeno. U Zadru ih nije cijepljeno više od 90%, a u Šibeniku, u KB-u Dubrava i u Rockefellerovoj nijedan hospitalizirani nije cijepljen. U 97,6% riječ je o delta-varijanti koronavirusa, a samo u 2,4% slučajeva dokazana je alfa-varijanta.

Nedovoljna cijepljenost

– Svjedočimo ubrzanom rastu broja novozaraženih, hospitaliziranih i osoba na respiratoru. U tjedan dana broj hospitaliziranih povećao se za 46,7 posto, a udio osoba na respiratoru za 72 posto. Udio necijepljenih među hospitaliziranima pljuska je zdravom razumu, naporima zdravstvenih djelatnika i negacija znanstvenih ostvarenja, kao i otvoreni put prema ponovnom jačanju epidemije – kazao je ministar Beroš.

Šef Stožera civilne zaštite Davor Božinović podsjeća da smo nadomak jeseni i da će boravak u zatvorenim prostorima povećati širenje zaraze, pa treba što više ukazivati na rizična ponašanja i okupljanja, gdje se može širiti zaraza.

– Dosad nismo bili skloni vrlo strogim restriktivnim mjerama, pa ćemo tako nastaviti i ubuduće – kazao je Božinović.

Hrvatska je od danas na karti ECDC-a potpuno narančasta – sjeverni dio zemlje iz zelene je prešao u narančastu, u kojoj su ostali Zagreb i jadransko područje.

Njemački Institut Robert Koch odnedavno je proširio kriterije za praćenje rizičnosti pojedine regije na osnovi kojih njemačke vlasti odlučuju o mjerama. Uz sedmodnevnu incidenciju, tj. broj novooboljelih u tjedan dana na 100.000 stanovnika, sada će se pri odlučivanju o tome hoće li neka pokrajina biti proglašena zelenom ili crvenom uzimati u obzir i stanje hospitaliziranih odnosna težina njihove bolesti i cjepni status. Naime, povećanjem broja cijepljenih i onih koji su COVID-19 preboljeli promijenile su se okolnosti u kojima se promatra rizičnost neke regije. Sada među zaraženima prevladavaju mlađe osobe koje bolje reagiraju na zarazu koronavirusom i imaju blaže simptome bolesti pa je među oboljelima manje onih koji završe u bolnici, na kisiku i respiratoru, pa i manje smrtnih ishoda.

Hrvatska te kriterije prati od početka pa se uvijek znalo koliko je hospitaliziranih i koliko je među njima onih na intenzivnoj skrbi i na respiratoru. Međutim, iz tih je podataka vidljivo da se, nažalost, kod nas ne smanjuje udio teško bolesnih i pacijenata na respiratoru, naprotiv. Razlika je u tome što Hrvatska nema toliku cijepljenost stanovništva, a virus je zarazniji nego onaj koji je harao prije njega.

– Nažalost, usporedbe brojeva govore da je udio pacijenata na respiratoru puno veći. Primjerice, sredinom listopada 2020. imali smo u jednom danu rekordan broj oboljelih, 748, među njima 441 pacijenta na bolničkom liječenju a među njima 27 na respiratoru. Danas imamo 358 pacijenata u bolnicama, a 43 na respiratoru, a tek je kraj kolovoza – ukazuje dr. Branko Kolarić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Dr. Miroslav Venus, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Virovitičko-podravske županije i predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva pri Hrvatskom liječničkom zboru, kaže da se stanje u njihovoj županiji naglo pogoršava, slično kao i drugdje, pa su napravili statističku usporedbu prvih 25 dana ovog kolovoza s prvih 25 dana lanjskoga kolovoza. I premda je riječ o malom uzorku i kratkom razdoblju, rezultati nisu dobri.

VIDEO Milanović: Mjere više nemaju smisla, ja bih radio kao Švedska

– Ispalo je da je udio pozitivnih među testiranima lani u tom promatranom razdoblju bio 2,8 posto, a sada je 6,2 posto. Veći je i broj hospitaliziranih, sada ih je petero, a prošle godine u istih 25 dana bilo ih je troje. Do prije koji dan nismo imali nijednog hospitaliziranog pacijenta oboljelog od COVID-19 – kaže nam dr. Venus. Među oboljelima većina su mlađe ili srednje dobi, ali ima i nešto starijih, pa se može očekivati da ima kandidata za hospitalizaciju.

Alat koji ne koristimo

– Iako dva puta tjedno u Virovitici omogućujemo drive-in cijepljenje i imali smo dva kruga cijepljenja COVID-autobusom po županiji, nažalost, i dalje smo po cijepljenosti u donjoj polovini među županijama. Znači, imamo alat protiv virusa, ali njime se ne služimo dovoljno – zdvojan je dr. Venus. Ipak se, kaže, ne bi složio s prijedlogom predsjednika Zorana Milanovića, koji je kazao da mjere nemaju smisla i da bi ih ukinuo, kako je to od početka radila Švedska. Ne slaže se ni s ukidanjem mjera u školama.

– Ne bismo nosili maske, ne bismo se cijepili, ne bismo online nastavu... No, sve to nije moguće – ističe dr. Venus i dodaje da s ovom razinom cijepljenih kolektivni imunitet u Hrvatskoj možemo zaboraviti.

Komentara 150

ED
edgar2
19:52 26.08.2021.

USA je jučer imala 148 00 novoinficiranih...prosjek iz siječnja je bio oko 150 000 dnevno...Imaju oko 90 milijuna necijepljenih...Dr. Francis Collins iz National Institutes of Health nazvao je necijepljene "sitting ducks" za virus!

Avatar NasaPosla
NasaPosla
19:15 26.08.2021.

Antivakseri će se početi cijepiti, tek kad se ukinu sve mjere i kad, zbog rasta broja zaraženih,ponestane slobodnih kreveta u bolnicama za kovid bolesnike.

MP
miroslav.petkovic.7564
20:19 26.08.2021.

Ljudi nemojte se igrati ..Sad pricaju pricu pa svatko zna da ce zaraza bit velika.Da prave test do pettnest dvadeset tisuca dnevno bilo bi dvi tisuce zarazenih.Tesko je za stare osobe jadnici ovi koji ne hoce nista njih zarazuju.I sam sam prebolio koronu nimalo dobro ljecio ovdje u Moskvi.Ko zna sta bi bilo da sam bio u nekoj drugoj zemlji.Hvala njihovim doktorima na brizi i ljecenju. Naklon im do poda.Ne pitaju jesli Rus ili Tamilsc. Izvaredno organizirani. Idu po djelovim grada uzimaju one koji su za bolnicu iotpravljaju ih. Kad sam god trebao ih nazovem i dodu kuci.Nsjgore je ako se temperatura ne moze skinut.Ako se temperatura ne skida za cetri pet dana pacijent mora u bolnicu.Prjeti opasno upala pluca.Nazalost mnogi dolaxe sa zarazom pluca sedamdeset ili bise procenata zaraze. Onda je pacjent u boxjim rukama prikljucr ga na istrumente.A istrumenti sviraju muziku zivota i smrti..Tu nikskvi rengeni ne mogu primjetit upsla pluca samo MG Daju vam odovarajuce ljekove antibiotike. Inekcije protiv tromboze.Zatim analiza krvi EKG UZI. Mjerenje Saturacije ako Saturacija pada ispod 94 daje se kisik. Ovdje daju sve vitamine plus Vitamin D,3 .Ljek protiv Bronhitiisa.Pravljenje testa. Tek kad se dobije negativni test ozdravio si onda te otpustaju iz bolnice..Zstim pit jos tri mjeseca ljekove protiv tromboze iljekove razredenje krvi.Poslje mjesec dana opet u MG .Da vide kakva su pluca i drugi organi.Tako se ovdje radi..A ne negdi daju Paracetamol i idiii uci katastrofa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije