Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dr.sc. Željko Jozić:
Povratak na članak

Dr. Sanda Ham zbog zarade želi srušiti naš pravopis i uvesti svoj

Dr. sc. Željko Jozić, ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, smatra da novo Upravno vijeće ima posebnu misiju

Komentari 30

CR
CROLINDA
13:34 05.07.2016.

dosta više te srbizacije - kad samo čuješ kako čak i na nacionalnoj TV voditelji prostom govore riječi kao što je "dešava" i slično i koliko se je to rasprostranilo i uvriježilo u narodu .....

VL
Avatar Zvjerko10
Zvjerko10
13:35 05.07.2016.

Niti riječi u čemu je razlika između ova dva pravopisa.

VL
Avatar Orgasmatron
Orgasmatron
13:53 05.07.2016.

Sjetimo se kako je Dr. sc. Željko Jozić i Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje prije 4 godine uopće došao na scenu.

VL
TA
tajgan
13:42 05.07.2016.

očekivana hajka,predviđena prije nekog vremena. kompartija je pročitana knjiga.zlotvori

VL
KO
kompakt
14:15 05.07.2016.

Seksulni odgoj,građanski odgoj,komunistički odgoj,reforma pravopisa,reforma školstva itd.Sve su to komunističke podvale HRVATIMA.Samo pogledajte tko su autori i promotori i neprijatelji svega HRVATSKOG.

VL
KO
kompakt
14:21 05.07.2016.

Jozić.jokić,jovanović ista ekipa samo mala razlika po stažu u službi partije.

VL
VO
vox77
15:09 05.07.2016.

Kao prvo Jozić je iako mu je mandat isticao u 4 mjesecu napravio svoj reizbor 4 mjeseca ranije kako bi ga Jovanovićevo upravno vijeće ponovno izabralo za ravnatelja što je zakonski dosta upitno a neupitno je nemoralo! kao drugo nije istinito da je pravopis kojeg je Institut napravio besplatan jer autori koji su zaposlenici Instituta i primaju plaću iz državnog proračuna još uvijez za svoj rad povrh plaće primaju i dodatne honorare za svoj rad na pravopisu. Kao treće Dr. Ham i neki drugi ugledni jezikoslovci i akademici kritizirali su sa stručnog stajališta Jozićev pravopis zbog čega ih je ravnatelj Jozić sudio i naravno izgubio: Sud je naime presudio i u obrazloženju naveo da sve što stučnjaci rekli da u pravopisu nevalja stoji" Zbog toga je Institu morao platiti i sudske proškove i odvjetnika što sasvim sigurno nisu bili opravdani troškovi za institut jer mu nigdje u aktima ne piše da mora tužiti druge stručnjake koji se ne slažu sa radom njega kao ravnatelja i instituta.

VL
KO
kompakt
13:58 05.07.2016.

Dotičnog gospodina je instalirao sdp i dizač tegova.To je dovoljno za opoziv.

VL
A9
AAA-999
13:51 05.07.2016.

Koji su to "vrhunski pedagozi, metodičari, profesori i znanstvenici" recenzirali Golstein – Jovanović - Jozićev pravopis? Ni jedan! Koja je znanstvena ustanova stala iza njega? Ni jedna! Taj je "pravopis" politički pamflet kojemu je jedina svrha zator hrvatskoga jezika izika i njegove tradicije. Od kada je Jozić potstao stručnjakom za hrvatski jezik? Možda od dana prihvata polupismenih novina kao vrela hrvatskog jezika i odbacivanja svih vrela koji nisu u skladu s vukovicom. Taj je "pravopis" najveća sramota u povijesti hrvatskog pravopisanja i primjer kako se ne smije raditi.

VL
KO
kompakt
14:00 05.07.2016.

Pravopis koji je recenzirao dizač tegova nije HRVATSKI.

VL
PL
Placid
17:42 05.07.2016.

Gospon Jozić postavljen zahvaljujući ministru Jovanoviću uz asistenciju gospona Goldsteina i Jutarnjeg lista i Ivane Kalogjere. Sjetimo se Goldsteinove preporuke: "Goldstein nudi rješenje Jovanoviću: Ministre, moramo imati jedinstveni pravopis, i to onaj koji ljudi žele " Zar u Hrvatskoj o svemu mora odlučivati Golstein? Neka gospon izađe na parlamentarne izbore, a ne potezanjem konaca ispod stola.

VL
PE
perfa57
15:14 05.07.2016.

Njega je postavio Jovanović, a sve ostale poslije politika. Mili Bože, čuje li on sam sebe što govori? Ni jednog znastvenog proturječja. Jozić nastavlja kampanju gdje je Jokić stao.

VL
DU
Deleted user
15:30 05.07.2016.

Ako je Željko Jovanović povukao nešto iz službene uporabe onda znači da je barem mirisalo na Hrvatski i da je čak i te mirise trebalo ukloniti. O Jovanoviću već je sve rečeno pa i to da mrzi ili ako vam je je lakše ne voli baš ništa što započinje s "H".

VL
MA
mark2
17:48 05.07.2016.

Proučio sam pravopis IHJJ-a i sažeto ga ocjenjujem s dobar i to ponajviše zbog dvojnosti i njegovog nedorečenog standardnog rječnika koji je očito manjkav i preferira neke strane riječi prije onih izvorno hrvatskih. Pravopis IHHJ-a u zbilji jest kompromis izmeđuu lijevih i desnih jezikoslovaca, premda su jedni i drugi svjesni kako narod od hrvatskih jezikoslovaca očekuje izgradnju tronarječnog standarda koji će biti istinski identitet hrvatskoga naroda a ne samo simbolični.

VL
Avatar tnin
tnin
18:25 05.07.2016.

Istina da pravopis nije tako loš premda mi se više sviđa nasljednik glasovita Londonca autora Babić-Finka-Moguš. Predložio bih jezikoslovcima neka se ugledaju na Gradiščansko hrvatski pravopis koji zacjelo nije okaljan balkanskim zmazanočama.

VL
AT
Atanazije
21:43 05.07.2016.

Ravnatelj Jozić se ovim naručenim intervjuom pokazao kao običan žicar i politikant, nije očito u stanju nijedan stručni argument iznijeti. Njihov pravopis ima neka jako loša rješenja, ne mislim da nije hrvatski, nego je nespretan za svakoga tko piše, od prevoditelja do novinara. Npr., pridjevi od imena trebaju se pisati fonetski, kako se izgovaraju. Sve je u redu dok je riječ o Beču, Berlinu i sličnome. Sad svatko tko piše treba znati kako se izgovara ime nekog manjeg mjesta u Kini ili Indiji, a da ne kažem u Francuskoj - Reims se izgovara ʀɛ̃s, Dinard - dinar itd. Dakle od tih se inače jednostavnih imena nikako ne bi mogli tvoriti pridjevi koje bi čitatelj prepoznao, te se mora primijeniti - iz Reimsa itd., što je loše jezično rješenje. To nije trebalo mijenjati. Nije lako napisati pravopis, nemoguće je da svi budu zadovoljni, ali te naše stalne promjene uzrokovane političkim upletanjem čine pismenosti i jeziku golemu štetu.

VL
Avatar BraBar
BraBar
05:39 06.07.2016.

Zasto VL pravu dramu od nicega? Zasto nam servira intervju s Jozicem a ne s Ham? Dali je intervju s Jozicem reakcija na priopcenje gospodje Ham?

VL
MI
misho32
00:44 08.07.2016.

ovaj tip , duboko umočen u antihrvatsku politiku , preko Jovanovića i Goldštajna, sada izigrava neko političko nevinašce ,on se jadan prikazuje isključivo kao jezikoslaovac kojem je hrvatski jezik politička stranka. A evo kako večernji objavljuje ove njegove glupe nebulozeuloze o sukobu intersa Zašto ga ta vrla novinarka nije upitala koliko on to dobiva po tom Jovanovićevom oktroiranom Pravopisu.

VL
RA
RatkoHrvatko
10:42 17.04.2017.

Sanda Ham voli pare, kao i svi ti novohrvatski znanstvenici koji izmišljaju novi jezik kako bi štancali nove pravopise i rječnike.

VL
MA
majlena
19:11 05.07.2016.

tnin, čestitam, dokazali ste, ovako silno nepismeni, da je mišljenje kao šupak - baš svatko ga ima, pa makar i o temama u koje se razumije kao Mara u onu stvar.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.