Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUČAJ UHIĆENIH HRVATA

DR Kongo se oglasio: 'Stranci ne mogu posvajati djecu od 2017.!'

Ndola, Zambija - Odgodjeno je sudsko rociste za cetiri hrvatska para
Foto: Emica ElvedjiPIXSELL
1/3
17.02.2023.
u 21:27

Sve dok se ne osnuje nova državna agencija za nadzor inozemnih posvojenja prema kodeksu, rekao je, "nikakva međunarodna posvojenja ne mogu se ispitivati"

Stranci nemaju pravo legalno posvajati djecu iz Demokratske Republike Kongo od 2017. godine kada je usvojen novi obiteljski zakon, potvrdio je to za AFP Gauthier Luyela, ravnatelj zadužen za zaštitu djece u toj zemlji, o pitanju osmero Hrvata koji su u Zambiji uhićeni kada su se htjeli vratiti u Hrvatsku. 

Sve dok se ne osnuje nova državna agencija za nadzor inozemnih posvojenja, rekao je, "nikakva međunarodna posvojenja ne mogu se razmatrati". Luyela je odbacio bilo kakvu pomisao da su hrvatskim obiteljima u međuvremenu sudovi dali posebne uvjete prema kojima bi oni mogli posvojiti, prenosi Barrons.

Podsjetimo, slučaj osmero uhićenih Hrvata u Zambiji zadobio je novi preokret prošloga tjedna kada su bili oslobođeni na sudu, no nisu bili oslobođeni u potpunosti zbog čega su po drugi puta bili uhićeni u zračnoj luci u Ndoli kada su se htjeli vratiti u Hrvatsku.

14. veljače održana je rasprava nakon što je podignuta nova optužnica zbog sumnje u trgovanje djecom, a na kojoj su Hrvati bili pušteni da se brane sa slobode. Također, bila im je odobrena jamčevina, a putovnice su morali ostaviti u imigracijskom uredu. 

Inače, prema konačno kompletiranim podacima 17 naših sudova u razdoblju od 2013. do 2022., priznate su 83 odluke DR Konga o posvojenju djece.

>> VIDEO Hrvati u Zambiji ipak izvedeni pred sud: Izjasnili su se da nisu krivi

 

Ključne riječi

Komentara 114

Avatar Briselska junačina
Briselska junačina
21:32 17.02.2023.

Hvala prijateljskoj Demokratskoj Republici Kongo da je sve što smo govorili o bandi HDZ-Možemo kriminalaca bilo točno. Očekujem da DORH već sutra odbaci kaznenu prijavu protiv Pernara i da podnese optužnice protiv svih sudionika ovog transkontinentalnog pedofilsko-krijumčarskog lanca na području RH, na čelu s Andrejem Plenkovićem i Sandrom Benčić kao šefovima udruženog zločinačkog pothvata.

DU
Deleted user
21:45 17.02.2023.

Ma obična politikantska, osobna promidžba gdina Luyela i cijele DR Kongo! Koji se nisu posavjetovali ni s A.P., a ni sa Sandrom Benčić, naše gore listovima. Nečuveno.

NI
Nipos66
21:32 17.02.2023.

Kako sad ovo - paa u Zlataru baš tako i ne govore.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije