Naslovnica Vijesti Crna kronika

Dr. Diklić počinio liječničke pogreške zbog kojih je umrlo 10 ljudi?

Diklić je lani sredinom lipnja uhićen zbog osnovane sumnje na počinjenje navedenih kaznenih djela, ali je nakon nekoliko dana pušten iz istražnog zatvora
10. prosinca 2014. u 16:18 12 komentara 5009 prikaza
Davorin Diklić
Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Ako je suditi prema optužnici danas podignutoj pred Općinskim sudom u Bjelovaru, ovaj sud uskoro bi mogao biti poprište dosad najvećeg sudskog postupka u Hrvatskoj pa i šire kada su u pitanju optužbe protiv liječnika. Naime, nakon završene istrage, Općinsko državno odvjetništvo ne navodeći ime podiglo je optužnicu protiv poznatog bjelovarskog kirurga i bivšeg političara Davorina Diklića stavljajući mu na teret u sudskoj praksi dosad nezapamćene optužbe prema kojima je počinio čak 12 kaznenih djela.

Bivšem šefu bjelovarske kirurgije, koji je više od dvije godine bio i v.d. ravnatelj bjelovarske Opće bolnice, na teret se stavlja da je u razdoblju od 2003. do 2009. godine primjenjujući nepodobna sredstava i načine liječenja te nesavjesno postupajući počinio liječničke pogreške koje su kod čak deset osoba prouzročile smrt, a kod dvije teško narušavanje zdravlja. Zbog višekratnog nesavjesnog postupanja i teških kaznenih djela u optužnici je predloženo da mu se izrekne sigurnosna mjera zabrane potpunog obavljanja kirurške djelatnosti u trajanju od deset godina.

Podsjetimo, Diklić je lani sredinom lipnja uhićen zbog osnovane sumnje na počinjenje navedenih kaznenih djela, ali je nakon nekoliko dana pušten iz istražnog zatvora. Sam Diklić danas nije želio ništa komentirati poručivši tek kratko: "Zasad nemam komentara", što i nije neko iznenađenje s obzirom na to da optužnica još nije pravomoćna. Naime, prije eventualnog početka suđenja Diklić ima pravo odgovora u roku od osam dana od primitka optužnice i u njemu može osporavati sve što se u njoj navodi. Ako to učini, sastaje se Vijeće suda koje će odlučiti o osnovanosti optužnice i njegova eventualnog prigovora.

U bjelovarskoj bolnici u kojoj Diklić i dalje radi danas nisu bili iznenađeni optužnicom.

– Znali smo da se provodi istraga i ovo je logičan slijed. Za nas je ovo neugodna situacija jer će se sada bolnica ponovno spominjati u negativnom kontekstu, no ništa tu ne možemo. Poštovat ćemo sve odluke suda i sve zakonske norme, ali ne možemo ništa prejudicirati i sve dok ne dobijemo sudsku odluku, on će i dalje obavljati svoj posao – kazao je Zoran Seleš, sanacijski upravitelj bjelovarske bolnice. Nadalje je još dodao da Diklić vrlo korektno i uspješno obavlja sve radne zadatke te da je ovaj slučaj, ali i općenito stanje na kirurgiji, zapravo stara rana koja će se morati konačno jedanput očistiti kako spada.

'davorin_crn_diklic' liječnik u ćeliji 'Dr. Diklić mi je ubio muža' davorin diklić bjelovarski liječnik Uhitili kirurga jer je deset pacijenata umrlo u bolnici?!

Široj javnosti Diklić je postao poznat nakon skandala koji je u kolovozu 2010. izbio u bjelovarskoj bolnici, a u kojem su se protiv njega kao v.d. ravnatelja i šefa odjela žestoko pobunili gotovo svi liječnici kirurgije. Upravo ta pobuna nanijela mu je i političku štetu. Naime, Diklić je jedno vrijeme bio i predsjednik bjelovarskog HSS-a i potpredsjednik Gradskog vijeća, no zbog pritisaka i nezadovoljstva napustio je stranku te se nešto kasnije potpuno povukao iz politike.

Usvoji li sud predloženu desetogodišnju zabranu rada, to bi za njega zasigurno značilo i kraj liječničke karijere, no to je ipak manja muka budući da mu zbog kaznenih djela koja mu se stavljaju na teret prijeti višegodišnji zatvor.

Putokaz za najljepše plaže na Pagu
Najljepše plaže na Pagu
Istražite koje su najljepše plaže i pronađite one koje će vam najbolje odgovarati

A1 izdvaja za Vas

 • Deleted user:

  U ovoj priči je opasan onaj koji predlaže 56. godišnjem kirurgu zabranu rada na 10 godina. Pretpostavljam da nakon tih 10 godina može raditi dalje. Kako? Vjerojatno sa istim posljedicama. Koja bi bila razlika da mu se odredi 30 godina zabrane rad.

 • Avatar mileudarcina 1
  mileudarcina 1:

  Ovakvih kirurga kbc-e ima na stotine a pogotovo rebro, nedo ih bog nikome....

 • Avatar viki_nuland
  viki_nuland:

  Ja sam mislio da je na slici mesar iz Konzuma, a u biti ono je mesar iz Bjelovarske bolnice. Ova drzava sve vise i vise lici na scenarij iz Alan Forda.