Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdravstvo

Dr. Belina: "Drukčije mislim od župana, ali Skupština se ne trese"

'OLYMPUS DIGITAL CAMERA         '
Foto: ''
1/3
15.02.2011.
u 18:06

Na prozivanje predsjednice Sindikata zdravstva S. Avberšek reagirao i Sindikat liječnika: "Srebačić nije 'lavić Simba', kakvim se želi predstaviti"

Ne stišava se bura oko izbora za Radničko vijeće u zabočkoj Općoj bolnici. Danas će to biti i jedna od točaka Koalicijskog vijeća koje će se održati u Zaboku. Neki idu i toliko daleko da dovode u pitanje i samu većinu u Županijskoj skupštini. Naime, kuloari bruje o tomu da župan Siniša Hajdaš Dončić i predsjednik ZDS-a i ravnatelj bolnice dr. Stanko Belina više i nisu u tako dobrim odnosima. No, tri glasa koja ZDS ima u Županijskoj skupštini dovoljan su razlog da se "brak iz interesa" između SDP-a i ZDS-a i dalje održi.

– Cijeli ovaj tobožnji sukob i zahlađenje odnosa između mene i župana ne postoji, ali koalicija u zagorskoj skupštini se zbog toga ne trese. Osobno imam drukčije mišljenje o tomu što bi bilo najbolje učiniti s bolničkim prostorima u Zaboku, no poštujem odluku Županijske skupštine da se oni besplatno ustupe Županiji za projekt javno-privatnog partnerstva i gradnju doma za umirovljenike te je ničim ne dovodim u pitanje – rekao je dr. Belina te dodao kako bi, ako se natječajem ne nađe povoljan partner, najbolje bilo da se ti prostori vrate bolnici. Istaknuo je i to da je njegova navodna umiješanost u sastavljanje lista za Radničko vijeće izmišljena.

Predizborna promidžba

Na prozivanje Damira Srebačića i Spomenke Avberšek u medijima reagirao je i Hrvatski liječnički sindikat. Činjenice pokazuju da S. Avberšek možda jest "sindikalna lavica", ali Srebačić nikako nije "lavić Simba", kakvim se želi predstaviti. On je već desetak godina predsjednik Radničkog vijeća u kojemu do sada nije bilo svih predstavnika, primjerice liječnika, što je u suprotnosti sa zakonom. Nema ih ni sada. Također, do sada uopće nije bilo demokratskih izbora za Radničko vijeće jer nije bilo alternativnih lista. Do sada je jedan, i to najveći sindikat, određivao i predsjednika Radničkog i Upravnog vijeća. Mi u HLS-u smatramo da je Srebačićev izlazak u medije u funkciji puke predizborne promidžbe i da je u suprotnosti sa sindikalnom etikom, ali i s odredbama Zakona o radu. Također, vjerujemo da je Spomenku Abveršek obmanuo njezin povjerenik Srebačić, koji o važnim pitanjima za radnike bolnice odlučuje sam. Primjer je i njegovo glasovanje prilikom odlučivanja na Upravnom vijeću o prijenosu zemljišta i zgrada stare bolnice u Zaboku u vlasništvu Opće bolnice u Zaboku na Županiju bez naknade. Nije sporan sam čin glasovanja, već je sporan postupak Srebačićev, koji je prije glasovanja trebao sazvati Zbor radnika i o svemu informirati radnike. Činjenica je i to da je Radničko vijeće na čelu sa Srebačićem odbilo prihvatiti jednu nezavisnu listu koja je skupila više od 120 potpisa, a nisu im pružili mogućnost za ispravak pogreške u prijavi.

Ugroženost

Radnicima se uskraćuje demokratsko pravo sudjelovanja na izborima za Radničko vijeće s više kandidata i više lista. Čudno je kako se jedan "uspješan sindikalni čelnik" poput Srebačića, koji vodi najveću sindikalnu podružnicu s više od 230 članova, osjeća toliko ugroženim od liste Hrvatskog liječničkog sindikata, najmanjeg u bolnici, ili pak od nezavisne liste koju je sastavilo nekoliko mladih žena pa, poput malog lavića, mora potražiti zaštitu od S. Avberšek, kaže u ime HLS-a dr. Višeslav Ćuk.

Komentara 1

MM
mmmmm
10:58 16.02.2011.

Ne plašite se da će Belina napustiti koaliciju. On je od početka stvaranja ZDS-a kalkulirao. Nikada nije imao samostalnosti...da je ZDS do danas vodio svoju politiku danas bi bio vrlo jak, neću reći kao IDS u Istri, ali blizu. Šteta. A o sindikatima, da se nisu provodili demokratski izbori. Tako se radilo i nekada, a ostaci bivše sindikalke valjda nisu izbrisani još do danas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije