Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bez izgleda za dogovor s Mostom i Suverenistima

DP bi na izborima mogao jedini ostati usamljen na desnici

Domovinski pokret i Most o referendumu Dosta je stožerokracije
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
05.04.2023.
u 08:06

DP su označili kao opciju koja javno priča o okupljanju dok ispod žita radi na uništavanju konkurencije na desnici

Da su izgledi za zajednički nastup stranaka s desnim predznakom na parlamentarnim izborima mali, poznato je već neko vrijeme. Točnije otkako su iz Mosta i Hrvatskih suverenista otvoreno počeli govoriti kako je njihova izborna suradnja vrlo vjerojatna, isključujući iz te priče Domovinski pokret koji ih, tvrde i u jednoj i u drugoj stranci, uporno pokušava oblatiti putem sebi bliskih medija. A da je predizborno pomirenje ova dva bloka nemoguća misija dodatno su ovih dana potvrdile reakcije iz Mosta i Suverenista na intervju koji je potpredsjednik Domovinskog pokreta Mario Radić dao Z1 televiziji.

DP neće SDSS i Možemo

Radić je tom prigodom ustvrdio da Most odbija suradnju s DP-om te da će to donijeti dodatne mandate HDZ-u, kojeg ekipa Bože Petrova navodno želi detronizirati. Ustvrdio je i da je predsjednik njegove stranke Ivan Penava i formalno nudio izbornu suradnju Petrovu, što iz Mosta opovrgavaju tvrdeći da se radilo tek o neformalnoj kavi kakve se u Saboru dnevno događaju. Radić Mostu zamjera i tezu Nine Raspudića da bi, bude li to nužno radi rušenja HDZ-a s vlasti, ljevica i desnica trebale zakopati ratnu sjekiru i privremeno pristati na svjetonazorski moratorij. Pa sumira da bi Most, nespremnošću za suradnju s DP-om, HDZ-u poklonio pet-šest mandata, a glasove koje osvoji prenio ljevici. Na ove optužbe Raspudić je za nekoliko medija uzvratio tvrdnjama da je priča o zagovaranju ideološkog moratorija laž te da se zapravo "radilo samo o hipotetskom odgovoru na hipotetsko pitanje". S druge strane, postavlja pitanje tko Mostu jamči da DP odmah nakon izbora neće "otrčati HDZ-u". A da poslijeizborna suradnja s HDZ-om nije isključena u DP-u i ne pokušavaju demantirati.

– A s kim će koalirati onaj koji neće koaliciju ni s HDZ-om ni s DP-om, a tvrdi da je demokršćanska opcija? – uzvraća na Raspudićevo pitanje Ivan Penava. A upitan znači li to da je DP-u neprihvatljiva jedino suradnja s lijevo orijentiranim strankama, pojašnjava kako ne isključuje čak ni kompletnu ljevicu te kako su mu od svih parlamentarnih stranaka neprihvatljivi jedino SDSS i Možemo!. Baš kao i Radić, Penava poručuje kako je njegova stranka i dalje otvorena za zajednički izborni nastup s Mostom i Suverenistima. No, uz Most, DP-u više ne vjeruju ni Suverenisti, čiji čelnik Marijan Pavliček također nije sklon ideji poslijeizborne suradnje s ljevicom za potrebe svrgavanja HDZ-a s vlasti.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ističe, međutim, kako je o tome govorio isključivo nestranački Nino Raspudić, dok čelnici Mosta ni formalno ni neformalno nikada nisu spomenuli takvu mogućnost. A s Mostom je, kaže, itekako spreman surađivati, za razliku od Domovinskog pokreta, kojemu također na teret stavlja medijsko blaćenje i Mosta i Suverenista. Na poruke iz DP-a da su, usprkos svemu, i dalje otvoreni za suradnju desno od centra iz obiju ovih stranaka neslužbeno uzvraćaju kako su stvari otišle predaleko te kako DP, koji ih već više od godinu dana "pljuje putem medija pod pokroviteljstvom Maria Radića", ne može sada pozivati na okupljanje. A to znači da su DP označili kao opciju koja javno priča o okupljanju dok ispod žita radi na uništavanju konkurencije na desnici, zbog čega bi DP na predstojećim izborima mogao ostati jedina usamljena opcija na desnici.

Poruka HDZ-ovcima

Uz desnicu, Radić je u intervjuu odaslao i neke poruke prema nezadovoljnicima u HDZ-u tvrdeći kako je stožernu stranku od hrvatskog naroda "oteo visoki predstavnik Bruxellesa u Hrvatskoj Andrej Plenković". Jasno je, međutim, da nikom u HDZ-u ne pada na pamet udarati na Plenkovića dok je premijer, posebno ne za volju stranke koja teško da može pokriti biračko tijelo koje im je otpalo na desnici.

Video: Miletić: Kolegica iz vladajućih primila me za ruku i rekla mi: 'Marine moj, mene je sram'

Komentara 4

Avatar zidam spremno
zidam spremno
10:06 05.04.2023.

Plenkovicev HDZ nije ništa. Hrvati ne glasaju za stranku, još manje za ljude, nego glasaju za političku opciju. Trenutno na političkoj opciji konzervativnog demokršćanstva, formalno (iako lažno) obitava HDZ. To što je HDZ mutirao i u svoju politiku ugradio jako puno elemenata lijevo-liberalnih politika, to je njihov vrlo perfidni potez kojim su u biti poptuno pojeli politički prostor u kojem je trebala djelovati socijaldemokracija. Time su SDP sveli na otužne i patetične dežurne narikače koji skviče oko zatiranja antifašizma i lika i djela ćopavog bravara. HDZ zauzima sada vrlo široki prostor od centra i nalijevo i nadesno. Lijevije od HDZa su jedino protestne i aktivističke stranke tipa Mozemo i radikalni zatucanci tipa RF ili NLJ. Desnije su pak ostali samo mutni likovi tipa MOST, DP i HS, od kojih neki možda imaju i iskrene namjere ali im totalno nedostaje osjećaja za moderno političko djelovanje i marketing. Dakle, hrvatska politička scena je u totalnom rasulu, ne postoje profilirane opcije desnice, centra i ljevice. Postoji samo mastodont HDZ koji se raširio preko 60-70% političkog prostora i time učinio SDP i Socijaldemokrate potpuno bespotrebnim. Sve ostalo nije spomena vrijedno. Možda bi se nešto moglo promijeniti kad bi se dogodilo masovno protestno glasovanje na slijedećim izborima. Ali problem je što nema opcije za koje bi se protestni glasovi zalijepili. Imam ideju kako bi iz toga mogli izaći, ali prestar sam da se sad počinjem baviti politikom.

BA
Barba56
13:24 07.04.2023.

Tko nama garantuje da Most nece letjeti u zagrljaj HDZ - u . Nebi bilo prvi put . To isto vazi za Suvereniste , vec se pomalo prica da Pavlicek sjedi na dvije stolice tj. da je trazio suradnju sa Plenkovicem . Raspudic i Grmoja se vec vide kao Premjer Hrvatske a kolo vode sa Mozemo , a da bi se docepali tih pozicija koalirali bi sa crnimm vragom .

Avatar yumamic
yumamic
09:34 05.04.2023.

Gdje su oni HSP-ovi? HSP, ČHSP, ASHP, HSP 1861, HSP Ante Starčević, HSP zero?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije