Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Radiolog boris brkljačić negira napise u “glasu koncila”

Doze zračenja u mamografiji najniže su od svih pretraga

mamografija
Arhiva VL
12.12.2009.
u 18:40

Pozivam žene da se redovito odazivaju na mamografske preglede i odvoje vrijeme za svoje zdravlje – rekla je J. Kosor

Na tekst koji je objavljen u “Glasu Koncila”, a kojim se na temelju preporuka američkog Ministarstva zdravstva mamografija proglašava štetnom i poziva žene na bojkot tog preventivnog pregleda, reagirao je i predsjednik Hrvatskog društva radiologa prof. dr. Boris Brkljačić.

– Potpuno je netočno da mamografija rabi visokoenergentske X-zrake u dozama i do tisuću puta većim od onih koje se koriste pri snimanju pluća, te da može potaknuti nastanak raka dojke i kardiovaskularne bolesti – istakao je prof. Brkljačić.

Doze zračenja u mamografiji su, tvrdi, najniže od svih radioloških pretraga i rizik od tzv. radijacijski induciranog karcinoma dojke minimalan je i zanemariv. Premijerka Jadranka Kosor koja je jučer na Cvjetnom trgu podržala Caritasovu humanitarnu prodaju borova, također se osvrnula na tvrdnje o štetnosti mamografije.

– Koristim i ovu priliku da pozovem žene da se redovito odazivaju na mamografske preglede i odvoje malo vremena za svoje zdravlje – rekla je J. Kosor i dodala da treba učiniti sve za prevenciju i rano otkrivanje raka dojke. To je, kaže, govorila uvijek, a i danas stoji na tom stanovištu.

Ključne riječi

Komentara 25

BE
BertheMorissot
11:10 13.12.2009.

neurazumljiv: količina radijacije pri mamografiji je 0.7 mSv, ne 3. To odgovara tromjesečnoj količini prirodnog pozadinskog zračenja. Tablica se može naći na http://www.radiologyinfo.org/en/safety/index.cfm?pg=sfty_xray

IB
Ivana Brkić Ćubela
18:51 12.12.2009.

mamograf snima elektricne potencijale rada mozga moje keve.graficki prikaz: ____________ ... ne retko se desava da idem bez gaca na Fax jer je zaboravila da opere ves!!! jel to to

OB
-obrisani-
08:46 13.12.2009.

Crkva u Hrvata mora pod hitno donijeti uredbu da se zabranjuje mamografija, a žene - umjesto toga - moraju ići na pregled grudi kod svećenika. Ionako je sve božja volja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije