Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko je šef SOA-e Dragan Lozančić?

Doveo ga Šušak, smijenila Željka Antunović, a sad i predsjednica

dragan lozančić
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/5
28.01.2016.
u 14:41

Nakon povratka iz Poljske predsjednica će sazvati Vijeće za nacionalnu sigurnost, a o smjeni su se koordinirali i Karamarko, Petrov i Orešković

Predsjednica RH nakon povratka sa službenog puta u Poljsku sazvat će sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost povodom smjene ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Dragana Lozančića. Premijer Tihomir Orešković te dva potpredsjednika – Tomislav Karamarko i Božo Petrov – održali su jučer uži kabinet vlade na kojem su također raspravili i podijelili sve informacije o najavljenoj Lozančićevoj smjeni. Izvor iz Banskih dvora kaže da je premijer Orešković upućen u sve i da se stječe dojam da je u toj priči vrlo odlučan. Prevedeno, budući da je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović zatražila Lozančićevu smjenu, premijerov potpis očito neće nedostajati. Iz istog se izvora doznaje da će razrješenje šefa SOA-e biti vrlo brzo, a u pripremi je i zamjena.

Zamjerke Lozančiću

Lozančiću se predbacuje da nije odmah obavijestio predsjednicu da je “uletjela” u mjere prisluškivanja koje su provođene nad Zdravkom Mamićem te je tako ona tjednima bila izložena prisluškivanju kad god je komunicirala s Mamićem. Na Pantovčaku tvrde da je Lozančić odgovoran i zato što su navodno transkripti tih razgovora predsjednice završili i u rukama Zorana Milanovića.

Prema nekim mišljenjima iz obavještajnih krugova čuje se da je Lozančić na kraju ipak obavijestio predsjednicu da je Mamić pod mjerama. Pitaju se što bi ona napravila da je prije čula da prisluškuju njezina prijatelja. Znalci kažu da takve procjene nisu na SOA-i, koja njoj, uostalom, ne može zabraniti ni kontakt s ozvučenom osobom. Prema njima, Lozančić je obavijestio predsjednicu, no tek tjednima kasnije to joj je rekao “u četiri oka”. Tu je praksu navodno uveo još predsjednik Ivo Josipović.

– Postoji datum kada su počele mjere nad Mamićem, a neka gospodin Lozančić pokaže dokument kojim obavještava predsjednicu – kažu izvori.

U obavještajnoj praksi postoji i mogućnost da šef SOA-e telefonom obavijesti primarnog korisnika da je “upao” u mjere, no to se mora dogoditi trenutačno. Dakle, kada je operativac čuo da Mamić prvi put kontaktira s predsjednicom, morao je to prijaviti šefu, a on ravnatelju. Problem je što su na Pantovčaku uvjereni da je predsjednica namjerno prisluškivana jer su se naručitelji nadali da će doći do kompromitirajućeg materijala o njoj, primjerice da joj Mamić, inače legalni donator, pokuša dati novac i “sa strane”. Kako se to nije dogodilo, morali su na kraju obavijestiti predsjednicu o akciji. Neki eksperti uvijek se namršte kada se ravnatelja tajnih službi smjenjuje prije isteka mandata, kao što je to sada slučaj. Prethodnik Lozančića, Josip Buljević odradio je mandat do kraja, te poslan za generalnog konzula u Los Angeles. No u zadnje vrijeme smijenjen je čelnik VSOA-e Zdravko Klanac, kao i čelnik Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost, Petar Mišević. Stručnjaci tvrde da su se njihove zamjene pokazale nekompetentnije.

Zanimljiv životopis

Prisluškivanje predsjednice i davanje transkripata Zoranu Milanoviću, za što optužuju Lozančića, nije i jedini sporni događaj u njegovu mandatu, ističu na Pantovčaku. Lozančić ima zanimljiv životopis, kao dijete otišao je u SAD, tamo se školovao, početkom 90-ih Gojko Šušak doveo ga je u RH te je radio sa stranim medijima. Poslije Lozančić ulazi u obrambeni sustav, a 2002. ga s mjesta pomoćnika ministra obrane smjenjuje Željka Antunović jer je “američki državljanin”. Nakon toga radi i kao predavač u američkom obavještajno-obučnom centru u Garmisch-Partenkirchenu. Milanović ga 2012. stavlja u SOA-u. Njegova je smjena, čini se, gotova stvar i dogodit će se brzo, 8 mjeseci prije isteka mandata. Na upite o Lozančiću novi premijer Tim Orešković odgovara da, “ako se gospodin ogriješio o zakone, treba i biti promijenjen, ali to ćemo vidjeti”. Prvi potpredsjednik Tomislav Karamarko drži da je SOA zadužena i za zaštitu hrvatskih dužnosnika od protuobavještajnog djelovanja, posebno predsjednice RH te, “ako je došlo do takvog propusta, to je sigurno za odgovarati”. 

>> SOA prisluškivala Zdravka Mamića, no 'usput' ozvučila i predsjednicu!?

Komentara 83

TV
tv5378
14:55 28.01.2016.

Ne samo da kontrolira medije,Milanovic kontrolira sve sluzbe.Svi transkripti zavrsavaju u njegovim rukama koje potom koristi za ucjenu.Sto ce biti kada se stvari promjene,kada se krene s ispitivanjem privatizacije CO ili rupa od 16 milijardi u DUUDI-ju,afera pecati,fiktivna trgovina zlatom brace Krese?

Avatar navijač
navijač
15:00 28.01.2016.

Lozanćić je očito kameleon i radi kako gazda kaže , ma ko on bio inače ga Milanović sigurno nebi postavio na tako važno mjesto. To je inače daleko gore nedjelo od onog što je napravio nesuđeni ministar branitelja ali začudo to crvenim demokratama nesmeta.

DI
Diosiario
14:49 28.01.2016.

Ako je istina da je transkripte na kojima je Kolinda davao Milanoviću nema se tu što pričati, mora otići!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije