Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Financije

Dostignuto dno dna – zaposleni i plaće ostaju na ovoj razini

skupština
Mladen Mandić
23.12.2011.
u 10:16

Financijska revizija ove je godine bila politički motivirana, smatra župan Siniša Hajdaš Dončić

Skupština Krapinsko-zagorske županije jučer je sa 25 glasova vladajuće koalicije za, uz tri suzdržana glasa HDZ-a, prihvatila Županijski proračun za iduću godinu. Proračun za 2012. godinu iznosit će 130,4 milijuna kuna, što je za 1,3 posto više nego ove godine, a kako je istaknuo župan Siniša Hajdaš Dončić, taj se višak prihoda u odnosu na lanjsku godinu očekuje od prodaje vlasničkih udjela u nekim poduzećima u kojima Županija ima manje vlasničke udjele, primjerice u Vodoprivredi i Službenom glasniku, a najozbiljnije se razmišlja i o prodaji devet posto županijskog udjela u projektu Stubaki, čime bi se stvorila mogućnost da njihovi vlasnici 2013. godine konkuriraju za novac iz natječaja pretpristupnih fondova Europske unije. Novac od prodaje usmjerio bi se za Specijalnu bolnicu u Stubičkim Toplicama. Inače izvorni županijski prihodi planiraju se u iznosu od 45 milijuna kuna i većina je namijenjena razvoju gospodarstva, dok se 64 milijuna kuna odnosi na decentralizirana sredstva za zdravstvo i školstvo.

Centralizirana država

Što se tiče dalje štednje dostigli smo dno dna i nikakvih ušteda ni na broju zaposlenih ni na plaćama koje smo već dva puta smanjivali više neće biti. Kad sam postao župan, imali smo 93 djelatnika u Županiji, a danas ih je zaposleno samo 67 i još dvoje sprema se za mirovinu, rekao je župan te dodao kako je osnovni problem županijskih, gradskih i općinskih proračuna to što je država previše centralizirana pa premalo novca ostaje lokalnim vlastima, što će sadašnja nova vlast promijeniti.

Previše za plaće

Na upit zašto u reviziji financijskog poslovanja Županija ove godine prvi put nije dobila bezuvjetno mišljenje, župan je istaknuo kako je ovogodišnja revizija bila isključivo politički motivirana jer je dosad uvijek sve štimalo, pa se nešto moralo pronaći, a Županiji se sad spočitava da je za plaće zaposlenih potrošeno više od 20 posto prihoda poslovanja ostvarenih u prošloj godini. 

– Ne može se zakon donijeti na polovici godine, a onda se primjenjivati za cijelu godinu. Zar zaposlenima u prosincu prošle godine nisam trebao isplatiti plaću – zapitao je župan.

Hadezeovac Franjo Novački župana je upitao zašto nije dao svoj potpis da se u bolnici na Bračku otvori mikrobiološki laboratorij za koji je novac osiguralo ministarstvo. – Nisam kokošar. Deset dana prije smjene vlasti ne može se ništa ugovarati i uhljebljivati ministrove ljude – rekao je.

Komentara 12

TU
Tupislav
11:04 23.12.2011.

Ako smo dosegli duplo dno, onda je ovo dno ispod dna!

DH
dalibor.hren
11:28 24.12.2011.

Nisam kokošar, ali kukuričem!

DH
dalibor.hren
15:51 31.12.2011.

Novac će preusmjeriti Andabaku...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije