Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAGREB

Dostavljači Wolta sutra prosvjeduju: Zarada nam je za trećinu manja, a prava i dalje uskraćena

Dostavljači u Zagrebu imaju poprilično posla
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/3
13.02.2023.
u 16:47

Već neko vrijeme dostavljači Wolta iskazuju svoje nezadovoljstvo novim Zakonom o radu koji bi za njih trebao početi vrijediti 1. ožujka. Osim toga, kažu, Wolt im je uvođenjem eura smanjio prihode, a nisu dobili niti prava za koja se bore poput plaćenog bolovanja i godišnjeg odmora

Dostavljači Wolta sutra će u 10:30 prosvjedovati u Zagrebu. Organizatori prosvjeda 14. veljače, Inicijativa dostavljača Wolta, kažu da im je plan okupiti se na parkingu zagrebačkog Velesajma te krenuti prema Kuzminečkoj ulici gdje se nalazi sjedište Wolta. Dostavljači prosvjedom žele skrenuti pažnju na svoje nezadovoljstvo i dogovoriti pregovore s tvrtkom. Platformski radnici već neko vrijeme izražavaju nezadovoljstvo, o čemu je Večernji list već detaljno pisao.

Radnici Wolta žele mogućnost rada preko vlastitog obrta ili tvrtke, povećanje naknade za dostavu, regulaciju rada stranih državljana te veća prava za dostavljače. Uz to, traže optimizaciju aplikacije, kvalitetno osiguranje za dostavljače, stvaranje crne liste tvrtki posrednika te da se polog novca na AirCashu računa kao dostava. Woltovci kažu da su slične prosvjede organizirali njihovi kolege u Češkoj, Poljskoj, Finskoj, Gruziji i mnogim drugim državama.

Organizator prosvjeda i pokretač Inicijative Domagoj Martinić za Index je rekao da prosvjed između ostalog organiziraju jer Wolt mjesecima ignorira dostavljače i ne pokazuje interes za razgovor o njihovim zahtjevima i problemima. Navodi da je glavni cilj ući u pregovore, jer njihovo nezadovoljstvo već nekoliko mjeseci iz Wolta "ne uzimaju u obzir". Najavio je da će na prosvjedu biti oko 250 ljudi.

"Prosvjed je rezultat sve većeg nezadovoljstva postojećim stanjem među dostavljačima koji obavljaju dostave preko partnerske Wolt platforme. Povrh toga, cjelokupna dostavljačka zajednica je veoma nezadovoljna novim Zakonom o radu koji je stupio na snagu 1. siječnja ove godine i iznimno za platformske radnike njegova primjena počinje s 1. ožujkom ove godine" rekao je Martinić. Pojasnio je da će uvođenjem novog zakona dostavljači izgubiti do jedne trećine primanja.

Dostavljači Wolta smatraju da kao radnici na digitalnoj platformi zbog novog Zakona nemaju radnička prava kao radnici drugih sektora. "Jednim zakonskim aktom naša mjesečna zarada umanjena za trećinu, dok smo i dalje ostali uskraćeni za plaćeni godišnji odmor, pravo na bolovanje, pravo na samostalni rad i slično" požalili su se. "Ako tome pribrojimo i mnoge rizike i opasnosti kojima smo svakodnevno izloženi, smatramo kako je neprihvatljivo uvođenje ovakvog Zakona koji nije definirao prava platformskim radnika jednako kao i onih iz ostalih vrsta djelatnosti", dodali su iz Inicijative dostavljača Wolta.

Još jedan veliki izvor nezadovoljstva je i smanjenje naknada za dostave koje se, navode dostavljači, dogodilo s prelaskom na euro. "Tvrtka Wolt Hrvatska iskoristila je razdoblje konverzije iz kune u euro kako bi smanjila naknade dostavljačima umjesto da ih podigne, čime su na tjednoj razini dostavljači i ostali zaposlenici Wolta ostali uskraćeni za minimalno 10 posto dotadašnje zarade" tvrde, napominjući da je situacija "dugoročno neodrživa" s obzirom na rastuće životne troškove.

VIDEO HEP poslao obavijesti o poskupljenju struje, sad kažu: Odluka je prolongirana

Komentara 6

ST
stefj
16:56 13.02.2023.

Pa nek odu u Glovo ili Bolt, pa rade preko student servisa...

DU
Deleted user
12:28 14.02.2023.

Nema bolovanja i godišnjeg ako ne radiš 8h dnevno nego koliko želiš. Država se tu umiješala samo da ubere svoj dio a ne da uredi to tržište. To je dugoročno neodrživo ali kod nas je to standardno.

BE
Berlioz
20:07 13.02.2023.

Zbog vaših ranijih prosvjeda imate nov zakon koji vam je otežao položaj umjesto poboljšao. Prestanite, ne shvaćate da sami sebi radite najviše štete. Imati ćete još manje novaca ako ćete raditi preko svog obrta, uopće se ne razumijete u zakone i propise. Problem je što ćete nanijeti štetu i svim drugim djelatnicima na ostalim digitalnim platformama. Za početak otiđite kod knjigovođe neka vam objasni zašto ćete imati još manje novaca. Zaista trebate prestati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije