Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'DANAS LUKA, SUTRA JA'

Velik broj Splićana prosvjedovao nakon šokantnog ubojstva Luke (22): 'Svi su oni žrtve sustava'

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/30
28.02.2024.
u 16:22

Građani su nezadovoljni radom pravosuđa i hrvatskih institucija. "Želimo spriječiti da se u ijednom gradu u Hrvatskoj dogodi neki Luka''

Ispred Županijskog suda u Splitu održao se prosvjed "danas Luka, sutra Ja" nakon tragične smrti 22-godišnjeg mladića. Građani nezadovoljni radom pravosuđa i hrvatskih institucija okupili su se u velikom broju, zbog čega su i organizatori poručili kako to pokazuje koliko je Split ''empatičan i jak grad''.

Gromoglasni pljesak prolomio se ispred suda za vrijeme govora organizatora koji traže promjene, navodeći da je potrebna, za početak, tematska sjednica o dobrobiti djece i mladih. Osim molbe upućene političarima, organizatori su i od građana tražili da ne ''sotoniziraju ovaj grad i ne generaliziraju ljude koji rade u državnim službama'', smatrajući da ima ljudi koji daju sve od sebe. 

"Želimo spriječiti da se više u ijednom gradu u Hrvatskoj dogodi neki Luka. Zagreb ima Luku Ritza, mi imamo svog Luku. Mislim da bi tu trebao biti kraj. Već je trebao biti kraj, ali nažalost nije. Puno je toga što želimo poručiti, ali ovo ne može biti obično ubojstvo jer nije. Treba biti najstrože kažnjeno", rekla je Anka Đilić iz udruge Anđeli, jedna od organizatorica prosvjeda uoči samog okupljanja..

Dodala je da se nakon ovog slučaja mora puno toga promijeniti. "Od kaznenih zakona, do odgovornosti sudaca prilikom izricanja presuda, odugovlačenja procesa, nepoštivanja struke ni vještaka", rekla je i dodala da nakon prosvjeda nije gotovo te da sa svim zahtjevima idu na Vladu, Sabor i u Ministarstvu. 

>> FOTO Prosvjed u Splitu nakon šokantnog ubojstva Luke (22)

1/30

Đilić je istaknula da ovo nije samo propust pravosuđa. "Ja ne želim ovog dečka počinitelja nazivati ubojicom jer mi je to prestrašno i preružno. On nema opravdanja za ono što je učinio, nitko nikome nema pravo oduzeti život. Ali je i taj dečko žrtva nekog drugog sustava, od malih nogu", dodala je. 

Luka (22) stradao je u subotu iza ponoći na Mažuranićevom šetalištu nakon verbalnog i tjelesnog sukoba. Osumnjičeni je nakon sukoba otišao u stan po nož te se vratio natrag na ulicu do 22-godišnjaka koji se udaljavao i zadao mu s nožem ubodnu ranu u desnu stranu prsišta. Napadnuti mladić je u 1,20 sati preminuo u Kliničkom bolničkom centru Split. 

>> VIDEO Izjava Anke Đilić iz udruge Anđeli, jedne od organizatorica prosvjeda

Za drugog muškarca (37) također uhićenog nakon ubojstva utvrđeno je da je počinio prekršaj protiv javnog reda i mira pa je priveden na Općinski prekršajni sud. Prema medijskim navodima riječ je o bratu glavnog osumnjičenika, a istraga je pokazala da je zajedno s njim sudjelovao u verbalnom i tjelesnom sukobu koji je prethodio ubojstvu. Osumnjičeni 31-godišnjak je po pisanju medija više desetaka puta uhićivan zbog tučnjava, razbojničkih krađa, narušavanja javnog reda i mira te droge. Sudac istrage odredio je jednomjesečni istražni zatvor 31-godišnjaku osumnjičenom

Ključne riječi

Komentara 4

ZA
zagabria4
18:28 28.02.2024.

Bravo Splićani, skidajte vlast koja vas ne štiti

PA
Pajdo
02:00 29.02.2024.

Ovi jadnici promašili. samo 22 godine i sada traže žrtvu koja bi odgojila njihovu djecu dok su oni uživali i napijali se

Avatar PipiDugaBičva
PipiDugaBičva
19:41 28.02.2024.

Problem s pravosuđem i socijalnim službama je dubok i naslijeđen od države koja se oslanjala na policijsku represiju i nerad socijalnih službi. Pravosuđe je, što milicija nije "dovela u red", kažnjavalo "po matrici". Novinari se nisu drečali o ljudskim ii bilo kakvim pravima, a socijalne službe su radile po šabloni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije