Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Došlo je do potpune zbrke u državnim blagdanima'

Mislim da sjećanje na taj datum, na razloge zašto je 30. svibnja bio utvrđen kao Dan državnosti, treba vratiti. To je ostalo u srcima i sjećanju hrvatskog naroda, ocijenio je Vladimir Šeks
30. svibnja 2019. u 14:31 3 komentara 496 prikaza
Vladimir Šeks
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Bivši predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks podržao je inicijativu premijera Andreja Plenkovića da se Dan državnosti vrati na 30. svibnja te ocijenio da je došlo do potpune zbrke u državnim blagdanima.

Vlada - sjednica Sjednica Vlade Plenković: Predložit ćemo povratak Dana državnosti 30. svibnja

"Osobno podržavam tu inicijativu. Godine 2001. nesretno je i nespretno došlo do potpune zbrke u državnim blagdanima tako da građani ni dan danas ne znaju što je važnije. Nastala je zbrka i mislim da to treba vratiti na startnu poziciju", poručio je Šeks. 

Podsjetio je da je datum 30. svibnja uzet kao Dan državnosti zbog toga što je na taj dan konstituiran prvi demokratski višestranački parlament, odnosno prvi Hrvatski sabor, koji je donio ključne državotvorne odluke poput prvog hrvatskog "Božićnog" Ustava, odluke o suverenosti i samostalnosti Hrvatske od 25. lipnja i odluke o raskidu svih državnopravnih sveza s republikama bivše SFRJ.

"Mislim da sjećanje na taj datum, na razloge zašto je 30. svibnja bio utvrđen kao Dan državnosti, treba vratiti. To je ostalo u srcima i sjećanju hrvatskog naroda", ocijenio je. 

Branko Bačić Bačić potvrdio: Od iduće godine Dan državnosti obilježavat će se 30. svibnja

Sadašnji blagdani mogu se razriješiti promjenom zakona, a Šeks je poručio da treba odlučiti i što će biti sa sadašnjim Danom državnosti koji je 25. lipnja i Danom neovisnosti (8. listopada) te ocijenio da im treba naći zajednički nazivnik i dodao da ti blagdani mogu biti spomendani.

Što se tiče odluke o promjeni datuma iz 2001. godine, Šeks je ocijenio da je riječ o "nesretnoj odluci" koju je inicirao pokojni Ivo Škrabalo (HSLS), a SDP prihvatio. Njihovu motivaciju Šeks vidi u želji za promjenom ključnih datuma i odluka koje je donio prvi predsjednik hrvatski Franjo Tuđman. 

"Kasnije su se mnogi od njih pokajali što su išli u te izmjene i do čega je dovelo", ocijenio je Šeks.

Video: Domovinski rat - Operacija Peruća

Likovi Matana i Šunje
NI MATAN NI ŠUNJE NE MOGU PREKO
Pustoš uz granicu: U BiH su kupovali gajbu piva za 40 kuna, gorivo za dvije, lijekove... Toga više nema
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?
  • rpzagreb:

    Pored ozbiljnih i neophodnih reformi koje treba sprovesti da bi pomakli sa dna, oni se uz smiješak bave nazivima blagdana. Bravo majstori.

  • crodux:

    30.Svibnja je ukinuo Mesić i ostali samo da nije po Tuđmanu, sramota šta se čekalo do danas!

  • debelikonj:

    Vladek, imas li jos kojeg posinka za zbrinuti?