Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Martinje

Došel je, došel sv. Martin

Martinje
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
1/3
11.11.2013.
u 16:40

Vinari najviše štuju tog sveca, inače zaštitnika borbe protiv siromaštva

„Došel bu, došel sveti Martin, on bu ga krstil, ja ga bum pil…“ – odjekivalo je iz mnogih kleti sjeverozapadne Hrvatske. Krštenje mošta u mlado vino, uz buncek i kiselo zelje, guske, race i purice s mlincima, zasigurno je u ovom dijelu „Lijepe Naše“ svim vinarima i vinogradarima najdraža svetkovina.

Biškupi iz cijele zemlje

Velika martinjska špelacija tako se u subotu u Koprivničko - križevačkoj županiji održala osmu godinu zaredom. U đurđevačkom središtu okupilo se 35 biškupa iz cijele Hrvatske. Za velikog meštra martinjskog ceremonijala izabran je Davor Horvat iz Kalinovca, koji je uzeo ime Vincina Poberun III. Vinifikat će obnašati idućih godinu dana, do nove špelancije u Koprivnici. Prije ceremonijala i vinske meše, održan je i svečani mimohod biškupa. Manifestaciju je posjetio velik broj ljudi, a za štimung se pobrinuo Gruntovec bend.Mještani Svetog Martina na Muri u Međimurju su uz pjesmu, vinske zapovijedi, statut i regule pokrstili mošt koji je postao vinom. U tom se kraju u gastronomskoj ponudi obavezno nudi pečena guska s mlincima, a guska je našla mjesto i na općinskom grbu. Prema legendi, sv. Martin sakrio se u nastambu za guske kad su ga došli nagovarati da postane biskup, no odale su ga gakanjem, pa mu plan nije uspio.

Sve su se udruge Vinice, uključile u organizaciju sedmog “Martinja - krštenja mošta u Vinici”. Žene su obukle narodne nošnje i ispekle kolače, zaposleni u javnim radovima ubrali su kestenje, vatrogasci ga ispekli, sportaši su spravili kotlovinu, branitelji grah, ribiči fiš, lovci srneći gulaš, djeca su donijela rukotvorine, stočari sireve, a pčelari med i medicu... No, Martinja ne bi bilo bez - mošta i vina, koje su donijeli članovi Udruge vinogradara “Vinea”.

Zagorci sa Slovencima

Središnja proslava Martinja u Zagorju održana je kraj kapelice sv. Martina u Bojačnom kraj Zagorskih Sela. Na krštenju mošta bilo je 500-tinjak Zagoraca, ali i susjeda iz Slovenije. Svetu misu predvodio je glavni urednik Radio Marije Stjepan Fridl, a vino je krstio domaći župnik Milan Juranić. Među gostima bili su i zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol te zagorski župan Željko Kolar.

Ključne riječi

Komentara 1

VK
vječni krojf
15:36 12.11.2013.

To martinje u sjeverozapadnoj hrvatskoj donosi i puno zla.atu se misli samo na jelo a pogotovo pilo.Pretjeravaju u vinu pa se dogadjaju mnoge nesrece na cestama.Martinje je u katolickim zemljama posvecen djeci koja u povorkama uvece idu mjestom,pjevaju a nana kraju svega se organizira nesto maleno za pojesti.Kod nas je vazno da se odrasli najedu i napiju a u stvari mnogi neznaju sta je bio Sveti Martin,znaju samo da krsti most i to je sve.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije