Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Proces protiv Bandića

DORH: Tvrdnje odvjetnika Hanžekovića su neistina i kršenje odvjetničke etike

Bandić Hanžeković
Foto: Grgur Žučko/pixsell
1/5
07.11.2016.
u 15:00

– Proces protiv Bandića politički je proces – poručuje odvjetnik.

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske reagiralo je nakon izjave odvjetnika Marijana Hanžekovića u emisiji ''Nedjeljom u 2'' koji je kazao kako je državni odvjetnik Dinko Cvitan doveden sa zadatkom da podigne optužnicu protiv gradonačelnika Zagreba, Milana Bandića. Hanžeković je dodao i kako nema dokaza za to te da uplaćenih 15 milijuna kuna jamčevine za Bandića nemaju veze s njegovim poslovima za Zagrebački holding. 

Voditelj Aleksandar Stanković upitao ga je i kako to da je uplatio toliku jamčevinu za zagrebačkog gradonačelnika ako s njim nije prijatelj.

– Proces protiv Bandića je politički proces i napravio sam to zbog sebe, a ne zbog Bandića – odgovorio je odvjetnik.

Nakon svega DORH je odbacio Hanžekovićeve tvrdnje naglasivši kako je riječ o neistinama i tendencioznim tvrdnjama.

– Takvim iznošenjem neistinitih i zlonamjernih tvrdnji o glavnom državnom odvjetniku, kao i o državnoodvjetničkoj organizaciji u cjelini, bez ikakvih argumenata, odvjetnik Marijan Hanžeković obmanjuje gledatelje navedene emisije, ali i cjelokupnu javnost, s obzirom na to da su izjave prenesene i u drugim sredstvima javnog priopćavanja. Smatramo kako ovakav istup odstupa od zahtjeva profesionalne i opće kulture te predstavlja kršenje odredbi Kodeksa odvjetničke etike – poručuju iz DORH-a.

Komentara 40

Avatar franccerac
franccerac
15:26 07.11.2016.

Ako usporedimo razinu gorljivosti DORH-a u angažmanu prema političarima kao metama, onda nam je prva asocijacija golema razlika u pristupu prema Zoranu Milanoviću i prema Milanu Bandiću. Milanović je u slučaju izvlačenja novca iz SDP-a preko prijatelja Kneževića preslušan, njegove teze uzete su zdravo za gotovo te je ostavljen na miru, a svjedoci odbijeni. Bandić je pak uhićen te je u pritvoru proveo nekoliko mjeseci. Razina hiperaktivnosti DORH-a i policije bila je zaista impresivna, a rezultat poprilično otužan. Toliko otužan da se analitičari pitaju što je zapravo suština optužnice protiv Milana Bandića? Valja podsjetiti kako je Bandiću, između ostalog, natovareno pitanje financiranja predsjedničke kampanje, iako je zbog nejasnog zakona sam tražio očitovanje Ministarstva financija te je nejasno zbog čega Bandićev slučaj nije ostao na razini upravnog postupka s Poreznom upravom. Nadalje, Bandić je optužen za pogodovanje kod navodno nepravovaljanog zapošljavanja nižepozicioniranih djelatnica u gradskim tvrtkama, što je razina krimena na razini vođenja postupka iz radnog, a ne kaznenog prava. Uz to, prijavljen je zbog dodjeljivanja posla odvoza otpada Pripuzovoj tvrtki, iako je poprilično očigledno kako konkretni posao u Gradu Zagrebu i nije imao tko drugi obaviti. Ostaje otvoreno pitanje zašto su s prvim istražitelji razgovarali pa se pozdravili, a zašto na drugog nemilosrdno nasrću iako, mimo očekivanja, ni nakon dvije godine ne dolaze s dokazima o kriminalu, nego samo gomilaju indicije? Idemo još malo analizirati one najvažnije optužnice u cijelom ovom igrokazu, npr. zamjenu gradskog zemljišta s tvrtkom Bramgrad, tu je puno rupa kao npr. da je zamjenu 19. siječnja 2012. godine odobrila Skupština grada Zagreba koja je tada bila većinski SDP-ova, isto tako i DORH ima veliku ulogu u tom postupku s odobravanjem zamjene zemljišta. U pravu je Hanžeković kada tvrdi da su optužnice političke, jer prema ovim optužnicama svi ministri i 90% lokalnih dužnosnika bi trebalo biti uhićeno. Ne bi bili uhićeni samo oni koji ništa ne rade, odnosno fikusi su na svojim dužnostima.

CT
cto1965
16:15 07.11.2016.

Da li netko zna kome se obratiti sa dokazima protiv DORH-a i USKOK-a i PNUSKOK-a oko namještanja, falsificiranja i krivotvorenja dokaza, a da to nije DORH i unutarnja kontrola MUP-a? Pravobranitelji kažu kako im oni ne mogu ništa. Ima li netko tko će zaustaviti pojednince u tim institucijama da uništavaju po narudžbi? Cvitan osobno nalaže progone radi statistika ili stvaranja privida da se nešto važno radi, a ne reagira kada mu se pod nos stave dokazi 1/1 nego ih sakriva, a progoni one koji mu to stave pod nos. Tko je taj u RH kome se može obratiti? Ne postoji, jelda?

NE
Neonacionalist
15:10 07.11.2016.

Pa Hanžeković je iznio jasne argumente u prilog svoje teze da se radi o političkoj optužnici a i to je sasvim očigledno svakome tko je objektivan i tko je pratio cijeli taj slučaj a ima indiferentan odnos prema Bandiću papa neznam kakve bi argumente DORH-u trebao netko iznjeti , pravo je pitanje gdje su njima argumenti .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije