Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZA RATNE ZLOČINE U VUKOVARU

DORH pokrenuo istragu protiv još 4 osobe: Zlostavljali civile, jedan počinio samoubojstvo

Ilustracija
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
12.11.2019.
u 13:20

U nedavnom posjetu Vukovaru ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da policija radi na novim istragama, pri čemu je naglasio kako poseban tim radi na rasvjetljavanju ratnih zločina, i da će uskoro biti podignute i nove optužnice zbog stradanja i ratnih zločina u Vukovaru 1991. godine

Protiv četvorice pripadnika srpskih paravojnih postrojbi DORH u Osijeku pokrenuo je istragu zbog sumnji da su nakon okupacije Vukovara psihički i fizički zlostavljala civilno stanovništvo. Kako navode iz osječkog tužiteljstva, sva četvorica osumnjičenih trenutačno su nedostupna hrvatskom pravosuđu, a riječ je o državljaninu Srbije, državljaninu Hrvatske i dvojici okrivljenika nepoznatog državljanstva.

Oni se terete da su nakon okupacije Vukovara od bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi lišavali slobode građane Vukovara nesrpske nacionalnosti koje su potom odvodili na lokacije gdje su boravili pripadnici srpskih paravojnih postrojbi te su ih tamo osobno i s drugim pripadnicima tih postrojbi psihički i fizički zlostavljali.

Prema navodima tužiteljstva, trećeokrivljeni se tereti da je prijetio oružjem te rukama po tijelu udarao tada 34-godišnjeg civila, a potom ga odvezao u improvizirani sabirni logor za civile nesrpske narodnosti u prostoru "Veleprometa" u Vukovaru, gdje ga je, zajedno s više drugih pripadnika srpske paravojske, psihički zlostavljao uz razne psovke i uvrede, govoreći mu da je ustaša i da je ubijao Srbe.

Osumnjičen je i da je žrtvu u jednoj od prostorija vezao lisicama za klupu te je potom udarao rukama i nogama po cijelom tijelu, nanijevši joj više ozljeda uslijed čega je muškarcu teško narušeno zdravlje, navodi se u priopćenju tužiteljstva.

Sumnjaju i kako je okrivljeni osobnim automobilom iz prostorija Veleprometa odvezao trojicu civila u kuću u Vukovaru u kojoj su bili smješteni dobrovoljci srpske paravojne postrojbe "Leva Supoderica", gdje ih je dočekalo 30-ak uniformiranih pripadnika ove postrojbe.

Tamo su ih vrijeđali, prijetili im rezanjem dijelova tijela, ušiju i nosova te ih izudarali rukama, nogama i osobnim naoružanjem, a zatim ih zatvorili u podrum kuće, navode iz DORH-a.

Isto tako drugookrivljeni i trećeokrivljeni u istoj su toj kući, zajedno s još trojicom neprijateljskih vojnika, ispitivali 38-godišnjeg i 39-godišnjeg civila te ih pritom izudarali rukama i nogama. U isto je vrijeme četvrtookrivljeni prisilio 34-godišnjeg civila da rukama i jezikom čisti kadu i WC školjke, nakon čega su to isto morali učiniti i preostala dvojica civila.

Iz DORH-a navode i kako su istoga dana, u prostoriji u kojoj su obavljana ispitivanja, četvorica okrivljenika zajedno s još četiri nepoznate osobe ispitivala 34-godišnjeg civila i pritom ga udarala rukama i nogama te povremeno hvatala za vrat i gušila ga.

– Drugookrivljeni mu je užareni žarač prislanjao na vrat, lijevo uho i obraz, a druga osoba ga je kožnim vojnim remenom udarala po glavi, zbog čega mu je glava prokrvarila. Nakon toga je u prostoriju ušao prvookrivljeni s više pripadnika srpske paravojske te nastavio s njima udarati rukama i nogama žrtvu po cijelom tijelu. Nakon što su civili vraćeni u podrum, prvookrivljeni i četvrtookrivljeni su ih s još nekoliko pripadnika srpske paravojske nastavili tući rukama i nogama te ih tjerali na fizički ponižavajuća ponašanja. Kada ovi od bolova više nisu mogli izdržati, dopustili su im da se odvežu te da trče. Zbog bolova jedan civil počinio je samoubojstvo, stoji u priopćenju DORH-a.

Dalje navode kako je nakon što je 38-godišnji civil uslijed iscrpljenosti pao na tlo podruma, prvookrivljeni mu je s povišenog mjesta vojničkim čizmama snažno skočio na prsa i slomio mu nekoliko rebara.

– Tereti ih se i da su žrtve, krvave i ozlijeđene, bez pružanja pomoći, ostavili u podrumu gdje je, zbog intenzivnih bolova koje je trpio nakon zlostavljanja, 38-godišnji civil 25. prosinca 1991. počinio samoubojstvo – navode iz DORH-a.

U nedavnom posjetu Vukovaru ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da policija radi na novim istragama, pri čemu je naglasio kako poseban tim radi na rasvjetljavanju ratnih zločina i da će uskoro biti podignute i nove optužnice zbog stradanja i ratnih zločina u Vukovaru 1991. godine

Ključne riječi

Komentara 9

DU
Deleted user
13:37 12.11.2019.

Izgleda kako je od svega najvažnije pripaziti pri podizanju optužnica da ni jedan od optuženih nije dostupan Hrvatskom pravosuđu.

CE
cenzura
14:42 12.11.2019.

Nekidan sam bio na obilježavanju jedne godišnjice stradavanja hrvatskih branitelja u selu nedaleko Vukovara. Neki od stradalih još uvijek se vode kao nestali iako se zna da su tamo poginuli ali od mještana tog (srpskog) sela ne može se dobiti niti jedna informacija gdje su pokopani. Kad sam prolazio kroz to selo u pogledima tih ljudi koji tamo žive sam vidio toliko mržnje i prezira i ti "ljudi" bi ponovno počinili te zločine kad bi im se pružila prilika. A kaj se ovog člnka tiče, svaki je komentar suvišan. Istraga trajala 28 godina a počinitelji naravno nedostupni!

Avatar Danko - SLOBO danko
Danko - SLOBO danko
15:39 12.11.2019.

Srpske paravojne postrojbe imaju olaktnu okolnost - Hrvati se nisu predavali

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije