Naslovnica Vijesti

DORH od tvrtke bivše ministrice kulture traži povrat 1,2 milijuna kuna

Upozoravalo se da je ministrica Zlatar Violić bila u sukobu interesa jer je u doba kada je Ministarstvo kulture dodjeljivalo državnu potporu časopisima bila suvlasnica "Druge strane" sa 6,67 posto udjela u tvrtki
02. travnja 2015. u 13:07 4 komentara 562 prikaza
zlatar
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Državno odvjetništvo i trgovačko društvo Druga strana, nakladnik časopisa Zarez kojem je suvlasnica i članica uprave bila bivša ministrica kulture Andrea Zlatar Violić na zagrebačkom Trgovačkom sudu nisu postigli mirno rješenje spora pa je DORH kao zastupnik države u cijelosti ostao kod tužbenog zahtjeva za povratom 1,2 milijuna kuna za financiranje časopisa "Zarez" u 2012. i 2013. godini, javlja HRT.

Na prvom ročištu odvjetnik Druge strane Božidar Feldman istaknuo je da se taj predmet ne može svoditi isključivo na pravno pitanje, ali je i naveo da je njegova stranka ponudila otplatu dijela duga uz prosječni diskont po kojemu Ministarstvo financija otpisuje porezne i ostale dugove predstečajnim dužnicima.

Spor u kojem DORH traži od tvrtke povezane s bivšom ministricom kulture povrat 1,2 milijuna kuna sa zateznim kamatama slijedio je nakon odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa na temelju prijave Hrvatskog slova. U toj prijavi, o kojoj se odlučivalo 2013., upozoravalo se da je ministrica Zlatar Violić bila u sukobu interesa jer je u doba kada je Ministarstvo kulture dodjeljivalo državnu potporu časopisima bila suvlasnica Druge strane sa 6,67 posto udjela u tvrtki.

Podsjetimo, neizlaženje Zareza dogodilo se samo dva dana nakon što je ostavku na mjesto ministrice kulture dala Andrea Zlatar Violić, jedna od suosnivačica i njegova prva glavna urednica koja je dala 1400 kuna kao osnivački kapital za tvrtku Druga strana d.o.o. (u kojoj udio ima i Ana Šarić, partnerica HDZ-ovca Tomislava Karamarka). Zbog neprijavljenog suvlasničkog udjela u tom poduzeću ministrica je svojedobno platila kaznu od 15.000 kn, no u uredništvu Zareza tvrde da se neizlaženje "samo naizgled podudara s preslagivanjem snaga u nadležnoj instituciji", dodajući da su žrtve marginaliziranja kulture u našem društvu.

>> Časopis 'Zarez' osnivačice Andree Zlatar ostao bez novca za izlaženje

Putokaz za najljepše plaže na Pagu
Najljepše plaže na Pagu
Istražite koje su najljepše plaže i pronađite one koje će vam najbolje odgovarati

A1 izdvaja za Vas

  • Deleted user:

    u ćorku s njom ...u Požegu, odmah

  • ObrenM:

    Pocelo je stidljivo sa 150 tisuca kuna,a kada se narod malo smirio izlazi na sunce njezino postenje.Da je ostala ministrica ovo nikada nebi ugledalo svijetlo dana.Gdje su sada oni koji ovu moralnu vertikalu(samo kojeg pravca)uzvisuju na mjesto andjela.

  • anica.rendulic:

    Svakom onako kako je zasluzio.