Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što nas očekuje

Gdje ponijeti kišobrane: Vakulina prognoza za izbore, ali i za sljedeći tjedan

Zoran Vakula
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
15.05.2021.
u 21:17

Iznadprosječno visoka srednja sezonska temperatura zraka može se postići i bez znatnijih toplinskih valova. Prognozirati ih već sada nije dovoljno pouzdano. Također je važno spomenuti da ljetni pljuskovi mogu pridonijeti i lokalno obilnijoj oborini, kao što smo imali i u prošle tri godine.

Ovotjedna tri pitanja postavili smo meteorologu HRT-a - Zoranu Vakuli.

1. Zaredali su kišni, vjetroviti dani. Pa kad će opet ono lijepo, ugodno, sunčano proljetno vrijeme?

Nadam se – uskoro. Iako pogled na prognoze za sljedeće tjedne ne opravdava moje nade za cijelu Hrvatsku. Teško je izdvojiti dane, pa i dan, u kojem barem ponegdje neće pasti barem malo kiše, osobito u sljedećem tjednu. Ali naravno, neće stalno i posvuda padati. U nekim će krajevima biti i suhih i razmjerno toplih dana, pri čemu je najveća vjerojatnost za njihov dulji niz na srednjem i južnom Jadranu.

2. Primiče se i ljeto. Hoće li biti takvo da će nam zbog nepodnošljivih, paklenih vrućina prisjesti?

Ne znam hoće li nam prisjesti, ali znam da su dugoročne prognoze već mjesecima prilično postojane i daju veliku vjerojatnost za još jedno iznadprosječno toplo ljeto, a u većini Hrvatske i razmjerno suho. Iz toga bi neki mogli zaključiti da će nam povremeno biti “pakleno vruće”, ali to je moguće – ne i nužno. Iznadprosječno visoka srednja sezonska temperatura zraka može se postići i bez znatnijih toplinskih valova. Prognozirati ih već sada nije dovoljno pouzdano. Također je važno spomenuti da ljetni pljuskovi mogu pridonijeti i lokalno obilnijoj oborini, kao što smo imali i u prošle tri godine.

3. Održavaju se lokalni izbori i valja nam poći na birališta. Gdje će se na glasanje morati s kišobranom, a gdje će se moći bez tog rekvizita?

U vremenskoj situaciji kakvu imamo i imat ćemo danima nezahvalno je bilo kome jamčiti suho vrijeme, kao i kišu. Stoga nam je na biralište najbolje krenuti i s kišobranom i sa sunčanim naočalama. Detaljnije prognoze po mjestima i satima nisu zahvalne ili, drugim riječima – nisu dovoljno pouzdane jer se razmjerno brzo izmjenjuju sunčana i oblačna razdoblja tijekom kojih je moguća ne samo poneka kišna kap nego i “ozbiljniji” pljusak, čak praćen munjama i gromovima. No, ako se baš mora neko područje izdvojiti – najveća vjerojatnost za suhu nedjelju jest na srednjem i južnom Jadranu, a za najčešću kišu uz obalu sjevernog Jadrana, osobito u Rijeci i okolici, te u gorskoj i središnjoj Hrvatskoj. Ciklona koja je “krivac” za ovo promjenjivo i nestabilno vrijeme djeluje i na mnoge od nas pa bi stoga mogla i na rezultate izbora, i to ne samo zbog veće ili manje izlaznosti zbog nekima (ne)povoljnog vremena nego i zbog djelovanja južine na naše razmišljanje i zaokruživanje.

Ključne riječi

Komentara 3

MP
marijan.pinkeva
09:22 16.05.2021.

Božena, kamo, a ne gdje.

MO
montello
14:52 17.05.2021.

Ma promjenjivo

Avatar Hazl113
Hazl113
22:33 15.05.2021.

Ma daj, još uvijek ima Mazdu!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije