Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Financije za 5

Donosimo odgovore na najčešća pitanja vezana uz poslovanje s bankama

Financije za 5
03.08.2023.
u 09:04

Upravo zbog činjenice da postoji potreba za podizanjem razine financijskog znanja i ponašanja, Poslovni dnevnik i Hrvatska udruga banaka su pokrenuli zajednički projekt Financije za 5.

Prema posljednjem istraživanju financijske pismenosti nastaloga u suradnji HANFA-e i Hrvatske narodne banke i predstavljenome u lipnju ove godine, prosječna ocjena hrvatskih građana iznosi 12 od mogućih 20 bodova ili 60 posto, što je neznatno bolje u odnosu na istraživanje iz 2020. kad je iznosilo 59 posto. Iako rezultati pokazuju napredak u financijskom znanju, on je dosta skroman i jasno je da još postoji prostora za napredak.

Razmišljanje o budućnosti

Istraživanje je, među ostalim, pokazalo da 59 posto građana zna izračunati jednostavnu kamatu, a složenu samo njih 32 posto. Posebno zabrinjava činjenica da čak četvrtina građana živi za danas, ne misleći na budućnost, 33 posto preferira odmah potrošiti novac, a samo trećina razmišlja o štednji. U ovogodišnjem istraživanju prvi put je mjerena i digitalna financijska pismenost građana. Rezultati su pokazali da prosječna ocjena digitalne financijske pismenosti iznosi 4,87 od mogućih 10 bodova. To nije neki pretjerano dobar rezultat, posebno uzme li se u obzir činjenica da taj dio financijskih usluga postaje sve prisutniji.

Upravo zbog činjenice da postoji potreba za podizanjem razine financijskog znanja i ponašanja, Poslovni dnevnik i Hrvatska udruga banaka su pokrenuli zajednički projekt Financije za 5.

Pitanja i odgovori

U sklopu projekta u Poslovnom Dnevniku i Večenjem listu će redovito izlaziti edukativni tekstovi koncipirani u formi pitanja i odgovora kako bi se na što konkretniji, a široj javnosti što razumljiviji način, obradile teme poput prekoračenja po računima poznatiji kao “minusi po tekućem računu”, kamatnih stopa i kreditiranja, slučaja Franak, digitalne transformacije bankarskog sektora i kibernetičke sigurnosti.

Nakon objave svih tema u dnevnim izdanjima, u cjelokupnu nakladu Poslovnog dnevnika i Večernjeg lista insertirat će se posebna knjižica koja će objediniti sve objavljene tekstove. Na portalima poslovni.hr i vecernji.hr bit će postavljeni web specijali na koje će se prenositi cjelokupan sadržaj objavljen u tiskanim izdanjima Poslovnog dnevnika i Večernjeg lista.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije