Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drugo sučeljavanje

'Trump je sam sebe bacio pod jureći autobus'

debata
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
11.10.2016.
u 08:53

Drugo sučeljavanje Hillary Clinton i Donalda Trumpa najgrublje i najsirovije u povijesti

“Ovo je potpuni slom”, “Trump je sam sebe upravo bacio pod jureći autobus”, “Don u plamenu”, “Najsirovija i najgrublja debata u povijesti” – samo su neki od naslova nad tekstovima u američkim medijima o drugoj predsjedničkoj debati između Hillary Clinton i Donalda Trumpa. Podršku stranačkih kolega počeo je intenzivno gubiti nakon što je u javnost izašla snimka iz 2005. na kojoj se Trump uvredljivo izražava o ženama, nakon ovog sučeljavanja sve je više onih koji smatraju da bi se Republikanska stranka naciji trebala ispričati zato što je dopustila da netko poput Donalda Trumpa uopće dođe u poziciju da postane predsjednički kandidat. Uvrijeđen je i njegov potpredsjednički kandidat Mike Pence, koji je otkazao sudjelovanje na skupu za prikupljanje novca za Trumpovu kampanju.

Doveo zlostavljane žene

Pence je odmah nakon objave snimke priopćio javnosti da ne podržava Trumpove izjave i da ga ne može braniti. Više od 150 stranačkih dužnosnika i kandidata republikanaca za senatore i funkcije na razini saveznih država počelo se oštro distancirati od Trumpa zato što smatraju da bi on mogao ugroziti njihove šanse da pobijede na izborima.

Dva dana nakon što je Washington Post objavio snimku, Trump je na sučeljavanju posegnuo za svim oružjima kako bi spasio kampanju. S njegove strane bila je to baražna vatra uvredama i novim nizom neistina o Hillary Clinton. Većina tih neistina odnosila se na pojedinosti iz njezina političkog programa, a nije prezao ni od osobnih uvreda. Nazivao ju je lažljivicom i vragom te joj obećao da će, kad postane predsjednik, imenovati posebnog istražitelja koji će istražiti skandal s njezinom elektroničkom poštom i strpati je u zatvor. U trenucima kad je ona govorila, kamera je prikazivala Trumpa kako pravi grimase i samo čeka da joj uleti u riječ novim uvredama. Washington Post, koji poduzima intenzivne napore da u javnosti argumentirano diskreditira Trumpa, napisao je da je tijekom sučeljavanja bilo jasno vidljivo da je Trump ostao usamljen, bez podrške stranke, čak i bez podrške svoga potpredsjedničkog kandidata s kojim se otvoreno razišao oko uloge Rusije u ratu u Siriji. Trump je otvoreno priznao da gotovo 20 godina ne plaća federalne poreze, ali i naglasio da je to zakonski omogućila upravo Hillary Clinton i njoj slični politički igrači koji su donijeli takve zakone. Čak je i dodao da brojni donatori njezine kampanje čine potpuno istu stvar kao i on. Do vrhunca je došlo kada je u studio doveo žene koje je Hillaryin suprug Bill Clinton seksualno zlostavljao. Trump je naglasio da je upravo Hillary Clinton ponizila i izvrijeđala te žene.

 

– Kažu da sam vrijeđao žene, ali ja sam to činio samo riječima, a Bill Clinton činio je to svojim nedjelima. On je najgori zlostavljač žena među američkim političarima – kazao je Trump nastojeći zastrašiti Hillary i poniziti njezina supruga i bivšeg predsjednika koji je sjedio u publici.

Sudeći prema izjavama čelnih ljudi njegove kampanje, rafalni napadi, laži i vrijeđanje još će se pojačati u posljednjim tjednima kampanje. No komentatori uglednih američkih medija ističu da nikada u povijesti neki predsjednički kandidat nije bio tako izoliran i odvojen od stranke koja ga je nominirala.

Za opoziv prekasno

To je toliko vidljivo da se sve više govori i piše o mogućnosti da Republikanska stranka pokrene pravilo 9. koje Republikanskom nacionalnom vijeću omogućava da se zamijeni predsjednički kandidat u “slučaju njegove smrti, odustajanja od njegove strane ili drugih razloga”. To vijeće, u kojem se nalazi 160 najistaknutijih članova stanke, već je zatražilo pravna tumačenja tog pravila. To tijelo može opozvati Trumpa ako se dvije trećine njegovih članova (107) za to izjasni, no kvaka je u tome da ta odluka stupa na snagu tek nakon 30 dana, a izbori se održavaju za 27 dana, što znači da je za popravljanje štete sada već – prekasno.

>> Senzacionalan izgled Melanije Trump na debati. Ali jedan detalj je digao prašinu na internetu

Komentara 16

PO
pozornik66
09:27 11.10.2016.

Pitanje je je li Marina gledala suočavanje ili je samo prepisala rad. Sidi doli jedinica. Za CNN i druge "slobodarske "novine velika je stvar šta se Trump za.je.bava u autobusu sa muškim društvom a ne šta je Bill ćapa šta je stiga i silova sve od reda oko njega dok je bija governor Arkansasa i predsjednik države.

Avatar abcd
abcd
09:12 11.10.2016.

Propaganda siba na najjace. Jos koji clanak o Orbanu, Putinu i Assadu pa ce dnevna norma biti zadovoljena.

DU
Deleted user
09:30 11.10.2016.

Hahahaha,izgleda da nismo gledali i slušali istu ''debatu''.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije