Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Trump ide na liječnički pregled - ali psihijatrijska procjena nije predviđena

Slična rasprava vodila se za vrijeme drugog mandata Ronalda Reagana 80-ih godina kada su neki kritičari postavljali pitanja o njegovim sve slabijim intelektualnim sposobnostim
11. siječnja 2018. u 07:29 12 komentara 940 prikaza
Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Američki predsjednik Donald Trump (71), koji sebe naziva stabilnim genijem, u petak ide na liječnički pregled u vojnu bolnicu Waltera Reeda u predgrađu Washingtona, gdje će mu izmjeriti tjelesnu težinu, tlak i kolesterol, ali psihijatrijska procjena nije predviđena unatoč sve glasnijim pitanjima o njegovu mentalnom zdravlju.

'Car je gol' Hoće li ova knjiga okončati Trumpa?

Premda je njegov osobni liječnik Harold Bornstein tijekom predizborne kampanje uvjeravao da je Trump "osoba najboljeg zdravlja ikad izabrana za predsjednika", mnoga pitanja i dalje vise u zraku. Posebno ih je aktualizirala nova knjiga novinara Michaela Wolffa "Vatra i bijes" u kojoj on ne štedi kritika bivšeg građevinskog magnata, uvjeravajući da njegovi bliski suradnici ozbiljno sumnjaju da je on sposoban vladati zemljom.

Stanar Bijele kuće nema obvezu podvrgnuti se liječničkom pregledu niti objaviti njegove rezultate, no to je postala tradicija. Njegovi suradnici uvjeravaju da će Trump, najstariji čovjek koji je postao američkim predsjednikom u povijesti, slijediti svoje prethodnike u tom pogledu.

Donald Trump
1 / 11
Donald i Melania Trump

Slična rasprava vodila se za vrijeme drugog mandata Ronalda Reagana 80-ih godina kada su neki kritičari postavljali pitanja o njegovim sve slabijim intelektualnim sposobnostima. Nekoliko godina nakon što je otišao s vlasti objavio je da boluje od Alzheimerove bolesti.

Godine 1994. bivši američki predsjednik Jimmy Carter oglasio je zvono za uzbunu, izrazivši u časopisu američkog medicinskog udruženja zabrinutost zbog potencijalne "opasnosti" koju bi za SAD predstavljala mogućnost da predsjednik oboli od neke neurološke bolesti i da mu sposobnosti zbog toga budu smanjene. No od tada se ništa nije promijenilo.

U travnju je demokratski kongresnik Jamie Raskin predložio nacrt zakona koji predviđa uspostavu 11-članog povjerenstva, uglavnom psihijatra i neurologa, koje bi se moglo sazvati kako bi dalo svoje mišljenje o mentalnom zdravlju predsjednika.

Američki predsjednik Donald Trump TOMISLAV KRASNEC Na kauču s čovjekom s Trumpova kauča

Prijedlog se oslanja na 25. amandman Ustava, ratificiran 1967., koji predviđa da potpredsjednik države preuzme vlast u slučaju da predsjednik nije sposoban obnašati svoju dužnost. No ne predviđa nikakvo tijelo koje bi moglo utvrditi mentalno zdravlje predsjednika.

"Potrebno nam je takvo tijelo, ne samo za ovog predsjednika, nego i za sve one koji će tek doći", objasnio je Raskin u razgovoru za France Presse.

"Autori 25. amandmana shvatili su opasnost od predsjednika koji nije posve pri sebi u nuklearnom dobu u kojem živimo."

"Kada upalim televiziju ili radio čujem živu raspravu o tome je li predsjednik mentalno zdrav. Doista nam je potreban proces kojim bi to pitanje moglo biti razmotreno u kriznim situacijama."

No u Kongresu kojim dominiraju republikanci taj prijedlog zakona, za sada, nema nikakve šanse biti usvojen. Mogao bi ipak pridonijeti široj raspravi o tom pitanju.

Neki mediji za sada se obraćaju stručnjacima koji analiziraju predsjednika na daljinu: njegove tirade na Twitteru, njegovu ponekad neobičnu gestikulaciju, njegove prolazne poteškoće u govoru povod su za nebrojena tumačenja, više ili manje rigorozna, i neizbježno ograničena. Glasnogovornik Bijele kuće Hogan Gidley ocijenio je u ponedjeljak da je takav pristup novinara, bez izravnog kontakta psihijatara s predsjednikom, "ogavan".

Pogledajte i najbolje fotografije Pixsellovih fotoreportera koje su obilježile 2017.:

Donald Trump
1 / 61
Pixsellovi fotoreporteri zabilježili su brojne trenutke iz politike, svakodnevnog života, sporta, showbiza, svijeta, a mi vam donosimo 60 fotografija koje su obilježile Hrvatsku u 2017. godini. Inače, PIXSELL je najveća foto i videoagencija u Hrvatskoj i regiji.
Donald Trump Knjiga poljulala Bijelu kuću “Sudbinom svijeta danas upravlja dementni starac” Donald Trump TRUMP UZVRAĆA 'Ne samo da sam pametan, nego sam genij. Vrlo stabilan genij!' Oprah Winfrey Tko bi pobijedio? Donald Trump bi volio ući u predsjedničku utrku s Oprah Winfrey

Trump ne isključuje povratak SAD-a u Pariški sporazum

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u srijedu da bi se Sjedinjene Države u načelu mogle vratiti u Pariški klimatski sporazum, premda nije dao nikakav konkretan znak da kani ići u tom smjeru.

"Iskreno, nemam problema s tim dogovorom načelno gledano, ali imam problem s onim što su potpisali", rekao je na tiskovnoj konferenciji s norveškom premijerkom Ernom Solberg.

"Jer, kao i uvijek, potpisali su loš dogovor", dodao je, smjerajući na administraciju svog prethodnika, demokrata Baracka Obame.

"U načelu, mogli bismo se vratiti", rekao je još Trump koji je i prije spominjao mogućnost povratka uz uvjet da se ponovo pregovara, iako se nikad nije jasno očitovao o tome.

Opetovao je da je Pariški sporazum, u obliku u kojem ga je potpisao njegov prethodnik, "veoma nepravedan za SAD" i dugo je inzistirao na njegovu negativnom gospodarskom učinku na Ameriku.

"Mi smo zemlja bogata plinom, ugljenom, naftom i mnogim drugim stvarima", istaknuo je. Dogovor je "loš za naše kompanije", upozorio je, ocijenivši da su za SAD ciljevi previsoko postavljeni u odnosu na njegova glavnog suparnika, Kinu.

U okviru tog sporazuma, SAD se obvezao da će do 2025. smanjiti emisiju stakleničkih plinova za 26 do 28 posto u odnosu na 2005.

Koronavirus u Italiji/Ilustracija
Nakon povratka iz Italije
Mlada Koprivničanka: ‘Prema meni se odnose kao da imam kugu’
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
  • Deleted user:

    Na psihijatrijsku procjenu treba poslati sve vas novinare i političare koji se izmislili novogovor i legalizirali homoseksualizam pod imenom istospolno ovo ili ono. Trump je normalan, samo za vas homo propagandiste nije!

  • Turpin17:

    Wow, predsjednik Trump ide na lijecnicki pregled?!!! Mozda ste takodjer trebali primijetiti nda Trump regularni ide na lijecnicke preglede. Takodjer ste trebali napomenuti da su svi bivsi Americki predsjednici isli na lijecnicke preglede. Zasto bi sada ovaj lijecnicki pregled trebao ... prikaži još!ao biti neka glavna vijest. Pokusaj neprijateljske stampe da se stvori novost tako gdje je nema dostigla je novi nivo gluposti i sramote. Umjesto vijesti novone nam danas ponavljaju Holywoodske traceve. Na sto su spale?!

  • franjo:

    Psihijatrijski pregled treba novinarima.