Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Presuda Vrhovnog suda

Don Ivica Sinanović oslobođen optužbe za ubojstvo

Ivica Sinanović
Foto: Dubrovački vjesnik
28.03.2017.
u 14:41

Izvještajna katolička agencija IKA prenijela je vijest iz Dubrovačke biskupije, dodajući kako je ovom presudom pravomoćno okončan kazneni postupak protiv don Ivice Sinanovića

Presudom Vrhovnog suda RH potvrđena je presuda Županijskog suda u Dubrovniku od 29. rujna 2016. godine kojom je don Ivica Sinanović oslobođen optužbe da je počinio kazneno djelo usmrćenja iz čl. 112 st. 1. KZ/11., objavila je danas Izvještajna katolička agencija IKA, prenoseći vijest iz Dubrovačke biskupije, dodajući kako je ovom presudom pravomoćno je okončan kazneni postupak protiv don Ivice Sinanovića zbog nemilog događaja koji se nažalost zbio u svibnju 2012. godine u Banićima.

-  Iskreno, nakon gotovo četiri i pol godine još uvijek ne vjerujem da sam slobodan, jer me to breme i dalje pritišće. Kad sam jutros ustao, rekao sam: "Hvala ti, Bože i hvala svim svetim anđelima koji su mi pomogli na dan sv. Mihaela, Gabrijela i Rafaela, koji su me očuvali na životu". Zapravo, presretan sam. Ali, s druge strane, ne mogu biti sretan čovjek, pogotovo kao svećenik, nakon što toliko godina nosim teško breme na svojim leđima i u srcu, jer ipak je jedan život ugašen prije vremena, nema jednog čovjeka, zbog nesretnih okolnosti koje su se dogodile. Jako mi je zbog toga žao i teško mi je živjeti s tim svaki dan  -  rekao nam je don Ivica Sinanović prošle godine nakon objave neslužbene presude da je oslobođen za ubojstvo.

Bio je to, doista, kako nam je tada rekao, nesretan slučaj, kojega teško tko može shvatiti ako se nije nalazio u takvim okolnostima.

-  Već sam bio spavao te noći. Budući da uzimam lijekove za PTSP, teško se budim, ali sam čuo viku i do kraja navijenu glazbu, mog omiljenog Thompsona. I nekoga tko je urlao: „Četniče, izađi, ubit ću te, zaklat ću te!“. Psovao mi je majku. Provirio sam kroz 'škure', ali nisam vidio tko je i onda sam čuo lomljavu u hodniku, jer je razvalio vrata i upao u župni dvor, vičući da sam četnik, da će me zaklati i ubiti, psujući četničku majku - rekao je don Ivica Sinanović, koji je tada otvorio vrata dnevnog boravka i kako kaže dobio udarac u leđa od kojega se srušio na pod.

-  Nisam se nadao udarcu i već sam dobio drug! Bacio me na pod i urlao, psujući majku četničku i da će me zaklati. Kad je treći puta nasrnuo, krenuo sam se braniti i zadao sam mu dva ili tri udarca, ne sjećam se više. Znam samo da sam ga udario. Bio je to velik i krupan čovjek, veći od mene, tj. kako bi u borilačkom sportu rekli „kategorija iznad“. Pao je i počeo krkljati. Odmah sam krenuo do telefona zvati policiju - prisjećao se don Ivica, ali od šoka nije se mogao sjetiti broja policije, koju dotad nikad nije ni zvao, pa je nazvao župnika u susjednu župu.
Zvao ga je dvaput, ali policija nije dolazila. I policiji i hitnoj pomoći trebalo je gotovo 45 minuta da dođu.

-  Svoga sam napadača okrenuo na bok, izvadio mu jezik, jer se počeo gušiti. Čudno mi je bilo da policije i hitne pomoći nema tako dugo. Hitna pomoć ustanovila je smrt. Nije mi ga bila namjera ubiti, nego samo obraniti sebe  - rekao nam je don Ivica, dodajući kako mu to tada nitko nije vjerovao i tek je naknadno sudskim vještačenjima i odlukom Vrhovnog suda odbačena presuda od 4,5 godine zatvora i vraćena na ponovno suđenje, jer je utvrđeno da je to bio napad na njega i njegova samoobrana.

- Pitam se što bi svaki čovjek pomislio u tome trenutku da mu se to dogodi, da mu netko usred noći provali u dom, razvali vrata i želi ga ubiti. Da ga napadne ničim izazvan - rekao je don Ivica Sinanović, koji je nakon toga dva mjeseca prove u istražnom pritvoru, gdje mu je posebno kao branitelju bilo teško što se branitelji tretiraju kao monstrumi.

- Kao svećenik i građanin poštujem zakone države i čekao sam od prvoga dana, znao sam što sam napravio, od pritvora do suđenja, ali se podigla neviđena hajka protiv mene kao svećenika-ubojice. Jedva su čekali da se obruše na Crkvu, da se razračunaju s hijerarhijom, što mi je bilo posebno teško, jer sam narušio ugled Crkve - ispričao nam je don Ivica, koji se nakon toga povukao u rodno Žepče u BiH, gdje je u svojoj obitelji živio kao seljak, poljoprivrednik, razriješen svih svećeničkih ovlasti. 

> > Don Ivica Sinanović nepravomoćno oslobođen optužbi za ubojstvo Marka Kraljevića

> > Ivica Sinanović: Marka nisam htio ubiti

Komentara 1

OB
ObrenM
21:16 28.03.2017.

I ovo bi trebao biti svecenik!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije