Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Podupirem prikupljanje potpisa za referendum o reviziji Vatikanskih ugovora

- Predsjednik Sabora je moj prijedlog uputio na raspravu Odboru za vanjsku politiku, a premijer je mišljenje zatražio od Komisije za odnose s vjerskim zajednicama, no od Crkve opet nema odgovora jer očito ne želi dirati u te ugovore – zamjerio je don Grubišić
12. ožujka 2014. u 12:30 33 komentara 1212 prikaza
Don Ivan grubišić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Don Ivan Grubišić požalio se da do danas i dalje nije dobio konkretne odgovore na njegov zahtjev za revizijom ugovora s Vatikanom te najavio da će dati potporu udrugama Protagora i David koje će početi skupljati potpise za raspisivanje referenduma kojim se traži revizija tih ugovora. To je tražio kroz dva pisma, a na prvo koje je adresirao na apostolskog nuncija Alessandra D'Erricoa te predsjedniku Hrvatske biskupske konferencije i nadbiskupu Želimiru Puljiću mu nitko nije odgovorio. Zato je poslao još jedno pismo njima, ali i predsjedniku RH Ivu Josipoviću, premijeru Zoranu Milanoviću te predsjedniku Sabora Josipu Leki, a povratne informacije je dobio od predsjednika Sabora i premijera.

- Predsjednik Sabora je moj prijedlog uputio na raspravu Odboru za vanjsku politiku, a premijer je mišljenje zatražio od Komisije za odnose s vjerskim zajednicama, no od Crkve opet nema odgovora jer očito ne želi dirati u te ugovore – zamjerio je don Grubišić te dodao kako niti jedna zemlja u svijetu nije željela potpisati takve ugovore s Vatikanom.

- Čak ni Poljska odakle je bio papa Ivan Pavao II, a ni katolička Irska, jer su svi zaključili da bi to bilo diranje u suverenitet laičke države – uvjeren je don Grubišić koji smatra da je gotovo milijardu kuna godišnje koje, kako dodaje, država izdvaja za Crkvu previsok iznos, pogotovo sada u krizi.

Javnost je obavijestio da Jakša Baloević koji je u Sabor došao putem njegove liste na izborima više nije u Savezu za građansku Hrvatsku ni u Klubu nezavisnih zastupnika, i to je jer nije poštivao potpisane dokumente. Na početku mandata njih su dvojica, dodao je, potpisala da se obvezuju da će dio plaće davati u humanitarne svrhe, no utvrđeno je da Baloević to nije poštivao, pa je izbačen iz Saveza te više nisu dio zajedničkog kluba.

Osvrnuo se i na jučerašnje nepravomoćne presude bivšem premijeru Ivi Sanaderu i HDZ-u te zaključio da one neće donijeti nikakve promjene jer smatra da će birači HDZ-a bez obzira na njih ostati vjerni svojoj stranci. Zalaže se izmjene izbornih zakona kojima građani umjesto lista biraju zastupnike s lista, ali misli da treba smanjiti broj saborskih zastupnika sa 151 na 70 te da treba dirnuti i u privilegije zastupnika. 

>> 'Politika Crkvi daje svake godine oko milijardu kuna'

iz školskih dana
Možete li prepoznati koji se poznati Hrvat nalazi na fotografiji iz 1978.?
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati
 • staro topoljanin:

  to je strahota od ovog skota koji je sluzio bogu i narodu. pa zar je to moguce da jedan bivsi svecenik tako nesto radi,a jos da ulazi u politiku,udara protiv vatikana. grozota jedna.

 • Iskra1:

  Podupirem oduzimanje titule Don

 • Avatar MK
  MK:

  GONG dobiva proporcionalno racunano puno vise... ...a onaj Zelic i svi njegovi podredeni uvijek navija za KUKURIKU - nikad za HSP, HSS, HSP-AS, HČSP ili HDZ!