Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Don Grubišiću Crkva izriče kaznu - oduzimanje svećeničkih ovlasti

Nadbiskup Barišić priprema tzv. suspenziju a divinis – oduzimanje svećeničkih ovlasti
03. siječnja 2012. u 11:00 353 komentara 23 prikaza
'12.12.2011., Split - Don Ivan Grubisic, umirovljeni svecenik i saborski zastupnik, najvece je iznenadenje proslih izbora. Photo: Tino Juric/PIXSELL'
Foto: 'Tino Juric/PIXSELL'
Pogledajte galeriju 1/3

Don Ivan Grubišić uskoro će biti stavljen pred veliku kušnju: ostati svećenik ili saborski zastupnik. Njemu je, kako doznajemo iz izvora bliskih Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, nadbiskup mons. Marin Barišić pripremio tzv. suspenziju a divinis, kojom će ga, ako ne odustane od saborskog mandata, razriješiti svih svećeničkih ovlasti. Premda je don Grubišić u mirovini, to je velik udarac jer se suspenzija a divinis (kojom svećenik i dalje ostaje svećenik jer ne može ostati bez sakramenta reda, ali gubi ovlasti za služenje mise i ispovijed – dvije glavne dužnosti o opsluživanju svetih sakramenata), vrlo rijetko koristi i namijenjena je najtežim prekršiteljima crkvenih pravila.

Još ništa službeno

Iz Splitsko-makarske nadbiskupije otpočetka nisu sa simpatijama gledali na don Grubišićev politički angažman. Splitski nadbiskup izdao je dva priopćenja tijekom predizborne kampanje, a nakon objave rezultata i susreo se s don Grubišićem, no razgovor je ostao tajna. Don Grubišić je tada rekao da je "rezultat" između njega i mons. Barišića 1:1, a pretpostavlja se da je već tada bio upoznat s mogućnošću gubitka svojih svećeničkih prava ustraje li u odluci da se angažira kao saborski zastupnik.

Don Ivan Grubišić ne želi komentirati mogućnost suspenzije jer još ništa službeno nije doznao, ali kaže da nadbiskup Barišić nije u pravu, jer se on nije angažirao ni u jednoj političkoj stranci, nego je u Sabor ušao kao građanska opcija što se, kako tvrdi, ne kosi s odredbama Kanonskog zakonika, koji svećenicima ne dopušta političko organiziranje.

– Budući da sam dao zakletvu u Saboru, siguran sam da ću u Saboru i ostati sljedeće četiri godine – kaže don Grubišić, očito se pomirivši sa sudbinom da će ga sustići jedna od najtežih crkvenih kazni.

Na upit što dokumenti II. vatikanskog sabora govore o odnosu kršćanina i politike i o odnosu svećenika prema politici, nedavno je odgovorio Radio Vatican pozivajući se na smjernice pastoralne konstitucije Gaudium et spes koja je, što se toga tiče – vrlo jasna.

"Smiju li se svećenici miješati u politiku? To ovisi o kontekstu", pita se i za Radio Vatican odgovara isusovac p. Dariusz Kowalczyk, prof. dogmatske teologije na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu, citirajući Zakonik kanonskog prava koji preporučuje da "klerici aktivno ne sudjeluju u politici ni u vođenju sindikalnih udruženja (kan. 287)". Uvijek vrijedi i načelo izrečeno u Gaudium et spes: "Crkva se (...) nikako ne podudara s političkom zajednicom, a ne veže se ni uz bilo koji politički sustav." Doista, poslanje Crkve nadilazi svaku političku perspektivu – tvrdi pater Kowalczyk.

Čeka se i Vatikan

– Saborska konstitucija pak ističe da su "politička zajednica i Crkva neovisne jedna o drugoj i samoupravne svaka na svome području". No, ujedno dodaje da su obje u službi istih ljudi. Uostalom, i katolici su članovi raznih političkih stranaka. Aktualni problem nije u politiziranju svećenika, nego u nedostatku kršćanskih političara, profesionalno i moralno sposobnih da se kao kršćani angažiraju u politici. Iz saborskog se dakle nauka jasno zaključuje da se vjernici moraju uključiti u politiku. Štoviše, njihova je nazočnost vrlo poželjna u raznim političkim strukturama, pod uvjetom da budu dosljedni sa svojom vjerom – istaknuo je pater Kowalczyk.

Točan datum kada će biti objavljena suspenzija a divinis don Grubišiću još se ne zna, a očekuje se da će je nadbiskup Barišić popratiti i priopćenjem, u kojemu će objasniti svoje motive i potkrijepiti ih paragrafima kanonskog prava. Pretpostavlja se da mons. Barišić čeka i očitovanje Vatikana o cijelom slučaju.

Suspendirani i hercegovački fratri zbog

Suspendirani i hercegovački fratri zbog krizme u Čapljini

Svakom svećeniku na prvom je mjestu služenje euharistije, a upravo to pravo gubi se tzv. suspenzijom a divinis. U našoj su Crkvi, ali i općenito, rijetki slučajevi kada se pribjegava tom institutu. U novijoj povijesti suspendirani su hercegovački fratri zbog samovoljne podjele krizmi u Čapljini. Suspenzija a divinis primjenjuje se za najteže prekršaje – neposluh crkvenoj hijerarhiji.

STRUČNA MIŠLJENJA
Vodeći hrvatski znanstvenici predviđaju kad bi mogla završiti pandemija
Imunitet – snaga svakog organizma
PROMO
Imunitet – snaga svakog organizma
 • OBSERVER8:

  Dijametralno.

 • reason:

  Sve bi to bilo OK da se Crkva sama ne bavi politikom više nego sam Grubišić tako da.. mogu mačku o rep objesit svoje namjere, lakrdija..

 • Avatar Rambo
  Rambo:

  dileme nema....što god....Mantijaši...kažu...........TO...nevalja...!!!