Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neovisna škotska

Domovina Williama Wallacea želi se odcijepiti od Velike Britanije

'Undated filer of Independent candidate in the Scottish Parliamentary elections, William Wallace, launching his manifesto from the roof of Saltire Court, Edinburgh, as the Scottish elections scheduled
Foto: 'PAUL DODDS'
1/7
14.01.2012.
u 13:00

Cameronova vlada ne brani odcjepljenje, ali je žestoko počela iznositi argumente kako samostalna Škotska nema velike šanse za ekonomski opstanak.

Velika Britanija proživljava teške dane. Škotska nacionalna stranka (SNP) najavila je, naime, da ne odustaje od referenduma za potpunu samostalnost Škotske koji je za jesen 2014. sazvan još prije pet godina, a vjerojatnost da će doći do svojevrsnog raspada i mijenjanja granica Velike Britanije veća je nego ikad. Cameronova vlada nema namjeru zabraniti Škotima njihovo pravo na odcjepljenje, ali s ovom idejom ni najmanje nisu zadovoljni i pokušat će sve da zemlja ostane cjelovita. Zbog toga je britanski ministar financija George Osborne već izložio kako je Škotskoj u ovome trenutku financijski bolje ostati u zajedničkoj državi.

Ne bi izdržali recesiju

– Samostalna Škotska ne bi izdržala drugi val financijske recesije, a njezino odcjepljenje zasigurno bi dodatno odvratilo investitore. Tu je i pitanje valute koju bi Škoti koristili. Naravno da to ne bi mogla biti funta. Vođa SNP-a Alex Salmond kaže da bi se Škotska trebala pridružiti eurozoni i služiti se eurom.

Odnosi Škota i Engleza već su dugo godina prilično napeti, iako ne toliko koliko odnosi Engleza i Iraca. Williama Wallacea, narodnog heroja kojega Škoti slave i na kojemu grade svoj nacionalni identitet, ubili su u trinaestom stoljeću upravo engleski vlastelini i namjesnici. Engleska vojska masakrirala je tijekom srednjeg vijeka škotsko plemstvo u nekoliko navrata. Ipak, Škotska je Velikoj Britaniji u potpunosti pristupila tek Ugovorom o Uniji 1707., a četrdesetak godina potom posljednji je škotski kralj ubijen u bitki kod Couldenna. Loši odnosi nisu rezervirani samo za daleku povijest jer je vlada Margaret Thatcher 1989. uvela poseban porez koji se odnosio samo na Škotsku, a ukinut je 1993.

Kraljica na čelu države

Ne iznenađuje stoga što je ideja o škotskoj samostalnosti sve popularnija u ovoj sadašnjoj pokrajini Velike Britanije. Referendumi su do sada provođeni u dva navrata. Dok je u ožujku 1979. izjašnjavanje za odvajanje škotskog parlamenta od Londona propalo, dvadesetak godina poslije, 1997., Škoti su svojem parlamentu dodijelili veće ovlasti i viši stupanj samostalnosti u donošenju odluka koje se tiču porezne politike, školstva, zdravstva i poljoprivrede. Prijelomni trenutak u pokretu za škotsku samostalnost dogodio se 2007. kada je većinu u škotskom parlamentu dobio SNL, smjenjujući s pozicije najjače stranke proengleski orijentirane laburiste. Sada Škoti žele potpunu samostalnost.

– Ovo znači potpuno novu situaciju. Između Škotske i ostatka Velike Britanije bile bi uvedene granične kontrole, stanovnici Glasgowa morali bi zatražiti državljanstvo požele li trajno preseliti se u London. Mornaričke baze na škotskoj obali bile bi zatvorene, vojska podijeljena. Puno je toga što bi se promijenilo – kaže novinar Independenta Hamish McDonell.

Prema najavama škotskih političara, kao nominalni šef države i dalje bi na čelu Škotske ostala britanska kraljica, ali gotovo bez ikakvih ovlasti, na isti način kao što je kraljica danas na čelu Australije ili Kanade.

– Škotska je prosperitetna zemlja i bez Engleza će nam biti bolje, ma što oni tvrdili – kažu Škoti.

Komentara 25

CH
chainsaw.
13:29 14.01.2012.

“..Domovina Williama Wallacea želi se odcijepiti od Velike Britanije..” ---------------------------------------------------------------------------------- ne bas. radi se o tome da skotska nacionalna stranka kao politicka partija predlaze referendum o odcjepljenju. bilo bi zanimljivo da objasnite (VL) pozadinu svega uz opis alex salmonda, prvog ministra skotske i lidera nacionalne stranke, opoziciju na koju nailazi medju svojim narodom i sto sve to potencijalno znaci za buducnost skotske/UK (dobro ili lose). citajuci vas clanak ispada da je odcjepljenje gotova stvar uz kompletnu podrsku naroda. daleko od toga.

ST
Stormbringer
14:18 14.01.2012.

Long live free Scotland !

TO
Toni50
13:18 14.01.2012.

Domovina Williama Wallacea želi se odcijepiti od Velike Britanije, nisu to indijanska divlja plemena tamo kao na balkaniji ili ? Da se osamostale da bi se usamostalili dugo poslje Slovenije u veliku YU zvanu EU u propadnju !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije