Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Namješteno suđenje?

Dominique Strauss-Kahn pušten iz kućnog pritvora

Domique Strauss-Kahn
reuters
Autori: maš, sd, zb, bk/vlm
01.07.2011.
u 09:50

Tijekom istrage utvrđeno je da priča sobarice koja je bankara optužila za silovanje u hotelskoj sobi nije dosljedna

Sa smješkom na licu, u društvu supruge, išetao je jučer bivši čelnik MMF-a Dominique Strauss-Kahn iz zgrade suda u New Yorku. U dramatičnom zaokretu, sud je jučer odlučio pustiti ga iz kućnog pritvora i vratiti mu jamčevinu zbog brojnih nekonzistentnosti u iskazu njegove žrtve, sobarice porijeklom iz Gvineje. Protiv njega nije još potpuno odbačen slučaj. Sljedeće ročište zakazano je za 18. srpanj, a njegovi se odvjetnici nadaju da će se tada sve riješiti u njegovu korist. U međuvremenu neće imati potpuno slobodno kretanje, s obzirom da su američke vlasti zadržale njegovu putovnicu.

Raspitivala se o koristi

Vijest da se tako nešto sprema osvanula je najprije u jučerašnjem New York Timesu. Do kraja dana sve su novine već raspolagale pismom kojeg je samo dan ranije tužiteljstvo uputio odvjetničkom timu Straussa-Kahna u kojem priznaje labavost vlastite optužnice, odnosno detaljno nabraja različitosti u iskazima koje je moguća žrtva davala prilikom svog traženja azila 2004., te tijekom ispitivanja vezanog za ovaj slučaj. U prvoj pisanoj molbi za azil tvrdila je da je zajedno sa suprugom bila politički progonjena te da je njen suprug umro od posljedica batinjanja, a ona je pobjegla u SAD. U drugom je tvrdila da je bila žrtva grupnog silovanja u Gvineji. Tijekom istrage u slučaju protiv Kahna priznala je da je oba iskaza naučila napamet sa snimljene kasete. Uza sve to, istražitelji sumnjaju da je ona bila uključena u trgovinu drogama i pranje novca te da vara na porezu. Uspostavilo se također da je nakon navodnog seksualnog napada od strane šefa MMF-a nastavila čistiti najprije susjednu sobu, pa potom i sobu u kojoj je u Sofitelu boravio Kahn. Dvojica neimenovanih dužnosnika tužiteljstva New York Timesu otkrila su da je sobarica, dan prije susreta sa Strauss-Khanom razgovarala s jednim zatvorenikom i s njime diskutirala o mogućoj koristi ako optuži Strauss-Kahna. Razgovor je snimljen. Istraga je otkrila da je taj čovjek završio u zatvoru zbog posjedovanja marihuane i da je među osobama koje su na bankovni račun sobarice uplaćivale velike svote novca. U posljednje dvije godine uplatio joj je oko 100 tisuća dolara. Usto, istraga je otkrila da je ona svakoga mjeseca trošila na stotine dolara na telefonske troškove čak pet kompanija.

Blamaža Cyrusa Vancea

Na odjeći sobarice forenzičari su pronašli spermu bivšeg predsjednika MMF-a. Kahnova obrana nije negirala seksualni kontakt, ali tvrdi da je bio dobrovoljan. Odvjetnik koji zastupa sobaricu tvrdi da njegova štićenica ni u jednom trenutku nije mijenjala svoj iskaz u dijelu koji se tiče samog napada, tako da novootkrivene okolnosti ne bi trebale biti presudne za slučaj.

I okružni tužitelj okruga Manhattan Cyrus Vance Jr., koji je isprva tvrdio da ima neoborive dokaze protiv Strauss-Kahna te da cijeli slučaj ne temelji isključivo na iskazu sobarice, sada priznaje da je u problemu. Neke novine i blogovi već su ga počeli osuđivati zbog blamaže koju je Vance (sin pokojnog mirovnog posrednika Cyrusa Vancea) nanio američkom sudstvu. Slučaj u koji je upleten jedan bogati i slavni predsjednik Međunarodnog monetarnog fonda i najizgledniji budući francuski predsjednik, odnosno u koji su uključeni ukupni francusko-američki odnosi, smatraju, morao je biti sagrađen na solidnijoj bazi. Službeni Washington smatra da se cijeli slučaj ipak ne bi trebao odraziti na francusko-američke odnose.

Ključne riječi

Komentara 312

OB
-obrisani-
00:23 02.07.2011.

ali, neki mi jesu srcu prirasli, što je - je

OB
-obrisani-
00:39 02.07.2011.

ovo sam ja u mlađim danima....

OB
-obrisani-
23:49 01.07.2011.

ovaj VPN čuda radi.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije