Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dombrovski:

EU stoji uz Veliku Britaniju

EU zauzela je čvrsti stav oko upletenosti Rusije u trovanje bivšeg špijuna
Foto: Reuters
13.03.2018.
u 10:33

"Naravno da Velika Britanija može računati na solidarnost EU-a u tom pogledu. Vrlo smo zabrinuti zbog situacije kao i zbog onoga što je do sada otkrila Velika Britanija"

Potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis izjavio je u utorak da je Europska unija čvrsto stoji uz Veliku Britaniju nakon što je britanska vlada objavila da je Rusija "vrlo vjerojatno" odgovorna za trovanje bivšeg ruskog dvostrukokog agenta nervnim otrovom.

"Naravno da Velika Britanija može računati na solidarnost EU-a u tom pogledu. Vrlo smo zabrinuti zbog situacije kao i zbog onoga što je do sada otkrila Velika Britanija", rekao je Dombrovskis. Britanska premijerka Theresa May izjavila je u ponedjeljak kako je "vrlo vjerojatno" da Moskva stoji iz pokušaja ubojstva  Sergeja Skripala (66) i njegove kćeri Julije (33), koji su pronađeni  4. ožujka  u nesvijesti na klupi ispred trgovačkog centra u Salisburyju na jugu Engleske.

I prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans izrazio je u ponedjeljak navečer u Europskom parlamentu solidarnost s Velikom Britanijom. Premijerka May je upozorila da će Britanija oštro odgovoriti ako je Rusija odgovorna za to. Rusija niječe upletenost u napad. Skripal je bivši pukovnik ruske tajne službe GRU. Dobio je azil u Velikoj Britaniji nakon razmjene špijuna između Rusije i SAD-a 2010. U Rusiji je 2006. osuđen na 13 godina zatvora zbog špijuniranja za Britance, ali je kasnije pomilovan.

May je naglasila da je tvar koja je upotrebljena u napadu na Skripala i njegovu kćer "nervni agens vojne kvalitete koji proizvodi Rusija". Kazala je britanskim zastupnicima da je Moskvi dala rok do utorka navečer da dostavi objašnjenja Organizaciji za zabranu kemijskog oružja (OPCW). Ona je ocijenila da postoje samo dva moguća scenarija u tom "slijepom i neopreznom napadu na Veliku Britaniju": ili se radi o ciljanom napadu Rusije, ili su ruske vlasti izgubile kontrolu nad nervnim agensom.

U slučaju da Moskva ne da uvjerljiv odgovor, "smatrat ćemo da se radi o ruskoj ilegalnoj upotrebi sile protiv Velike Britanije", dodala je premijerka. Rusija je u ponedjeljak odbacila optužbe britanske premijerke o odgovornosti Moskve u trovanju bivšeg ruskog dvostrukog agenta i rekla da je to "cirkuska točka i provokacija".

Komentara 8

TO
Toni70
13:55 13.03.2018.

EU stoji uz Veliku Britaniju, umjesto da odu u 3 ....... Stoje uz izdajnika onoga tko je napustio bandu !!!!

Avatar nekakav
nekakav
12:54 13.03.2018.

ja sam čuo da su u engleskoj poskupjele palačinke, i da rusija stoji iza toga, kao najveći izvoznik pšenice u svijetu... toliko o gladi u rusiji.

LU
Lujo123
13:02 13.03.2018.

gospodo uvoditelji demokracije - možete caru Putinu popušiti, naravno ako vam dozvoli!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije