Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Pozivam Oreškovića da podnese ostavku. Imamo dovoljno ruku za preslagivanje'

"Nepodnošenjem ostavke Orešković će pokazati nevjerojatno političko nerazumjevanje i tvrdoglavost. Pozivam ga da malo pročita koji su demokratski standardi zapadne Europe u koje se svi kunemo", kazao je Milošević
09. lipnja 2016. u 15:37 27 komentara 403 prikaza
Ivan Domagoj Milošević
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Glavni tajnik HDZ-a Domagoj Ivan Milošević pozvao je premijera Tihomira Oreškovića da podnese ostavku i time pokaže da poštuje demokratske standarde ustvrdivši da HDZ u Saboru ima dovoljno ruku za "preslagivanje" parlamentarne većine, kako bi došlo do rekonstrukcije Vlade.

"Nepodnošenjem ostavke Orešković će pokazati nevjerojatno političko nerazumjevanje i tvrdoglavost. Pozivam ga da malo pročita koji su demokratski standardi zapadne Europe u koje se svi kunemo", kazao je Milošević u izjavi novinarima ispred središnjice HDZ-a . Ako dva potpredsjednika Vlade i premijer jedni drugima iskažu nepovjerenje, rekao je, onda bi premijer u svim zapadnoeuropskim državama dao ostavku.

Milošević je istaknuo da u Saboru imaju dovoljno ruku za "preslagivanje" parlamentarne većine kako bi došlo do rekonstrukcije Vlade, ne želeći iznositi detalje. Poručio je da će o tome tko će biti novi mandatara Vlade javnost izvijestiti predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko i stranačko vodstvo. Ustvrdio je i da će u novoj Vladi mjesto premijera biti u rukama HDZ-a.

Sadašnja Vlada došla u "slijepu ulicu"

Milošević je ocijenio da je sadašnja Vlada došla u "slijepu ulicu" iz koje se može izaći samo ili vožnjom unatrag ili se "okrene i nakon prvog križanja skrene u novi smjer". Dodao je i kako očekuje da će iz Vlade otići premijer Orešković i dva potpredsjednika Vlade, Karamarko i Božo Petrov. "Oreškoviću nedostaje političko iskustvo i razumijevanje političkog konteksta u kojem se zemlja nalazi posljednjih godina", kazao je. Poručio je da nije uspio "hrvatski eksperiment" miješanja tehničkog premijera s dva politička potpredsjednika jer Vlada nije dala očekivane rezultate. Rekao je da zemlja nije pred bankrotom niti je "u drami", već ima veliki potencijal.

Božo Petrov Žarko Ivković Most ne želi izbore. Blefira jer u ovom šahu drži ključne figure Ranko Ostojić AKCIJA OPORBE SDP počinje skupljati potpise za raspuštanje Sabora, Ostojić: Ovu sramotu treba prekinuti

Negirao je kako je on osobno kandidat za novog mandatara jer je, podsjetio je, nedavno izabran za glavnog tajnika HDZ-a. Na novinarski upit bi li ministar financija Zdravko Marić bio dobar kandidat za novog mandatara odgovorio je da Marić ima odlučnu reputaciju i povjerenje HDZ-a od početka, te je potvrdio kako je Marićevo ime jedno od imena o kojema se razgovara.

Nova koalicija bit će stabilna

Milošević je ustvrdio i da će nova koalicija biti stabilna. Pojasnio je kako sada postoje dva procesa – preslagivanje parlamentarne većine u Saboru i rekonstrukcija Vlade, koja će zahvatiti dobar dio i sam vrh Vlade, no to ne znači da većina sadašnjih ministara neće ostati na svojim funkcijama. Glavni tajnik HDZ-a rekao je kako najava predsjednika stranke Karamarka da će dati ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade pokazuje njegovu odgovornost i da su mu interesi Hrvatske i HDZ-a ispred njegovih osobnih. "Volio bih da to sada pokažu i oni koji su se u to kleli", poručio je.

Milošević je demantirao spekulacije da HDZ razmišlja o obustavi opoziva premijera Oreškovića, kako to navodno traži Most . Drži da su dosadašnja Mostova razmišljanja i dovela Vladu u "slijepu ulicu", a HDZ sada radi na rekonstrukciji Vlade koja će jače, brže i efikasnije zemlju povesti prema napretku i vrhu tranzicijskih zemalja. Izvijestio je da se sada "razgovara sa svima" kako bi se u Saboru presložila većina i došlo se do rekonstrukcije Vlade. Pri tome, kazao je Milošević, HDZ ne "lomi Most", kako su to željeli neki drugi.

Eurozastupnici dužni su poštivati odluke Predsjedništva i Središnjeg odbora HDZ-a

Glavni tajnik HDZ-a, na novinarski upit kako komentira poziv njihovih zastupnika u Europskom parlementu i pojedninih saborskih zastupnika da Oreškovićeva vlada treba opstati, odgovorio je kako zastupnici u Europskom parlamentu nisu dovoljno detaljno upoznati sa svakodnevnim događajima u zemlji.

Poručio je da su i oni, kao članovi Središnjeg odbora, bili pozvani na sjednicu te su dužni poštivati jednoglasno usvojene odluke Predsjedništva HDZ-a i Središnjeg odbora da se ide u preslagivanje Vlade.

>> Petrov: Dali smo više od jedne šanse HDZ-u, neka podastru 76 zastupnika ili daju novog potpredsjednika. Ili ćemo ići na izbore

Josip Stanišić
KRENULO GA
Odbio je Hrvatsku i pozive iz Lijepe Naše, a sada je u Njemačkoj doživio veliku čast
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
 • klokun:

  U kokošinjcu panika a tek u ćupriji ovih nekoliko sto je ostali oko UDBAŠA, projekta Most.

 • Avatar Bruno
  Bruno:

  Masoni iz Opus Deia , Josipoviceva i Mesiceva bulenta iz uvoznog lobyja preko 15 mostovih zastupnika i Oreskovica hoce nam oteti drzavu, represivni aparat imaju osim vojske. Na isti nacin je vlast preuzeo Adolf Hitler , sve ide po istom ... prikaži još! planu. Bartulica zajedno sa lgbt lobistima , svjetonazor i ostalo su samo gluma. Karamarko i Brkic su im jedina prepreka da ovladaju i sa HDZom, ovo je pokusaj drzavnog udara , nije sitnica.

 • CIPS:

  HDZ treba formirati vladu, to bi bilo najbolja solicija za državu i reforme.