Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kućni ljubimci

Domaća kratkodlaka Đurđa - viceprvakinja svijeta u Poljskoj!

Djurdja
Mladen Mandić
07.11.2011.
u 09:51

Đurđa je u šest godina sudjelovala na 129 izložbi i s njih donijela čak 92 pehara

Najtrofejnija zagorska mačka, sedmogodišnja domaća kratkodlaka Đurđa vlasnika Željka Kranjčevića iz Selnog, iz Poznana iz Poljske se sa svjetske izložbe vratila s još jednim trofejem - postala je svjetska viceprvakinja. U šest godina otkada nastupa po svjetskim smotrama skupila je 129 nastupa i s njih donijela čak 92 pehara.

 

Đurđa - mačka s ceste

 

- Đurđa je najobičnija zagorska mačka koju sam kao malo mače pronašao prije šest, sedam godina na cesti. Doveo sam je doma i jednog dana slučajno sam se sreo s Antunom Ponošem urednika emisije Kućni ljubimci koji mi je savjetovao kako uopće doći na izložbe. I tako sam malo, po malu krenuo u taj “mačji svijet”, priča Željko Kranjčević, 55-godišnji umirovljeni časnik koji nakon rastave već 16 godina živi na zagorskim bregima. Dodaje kako je 80 posto za uspjeh mačke na takmičenjima potreban svakodnevan rad i pažnja pri uzgoju, dok je samo 20 posto u genima.

 

- Eto, Đurđa je svima koji se bave uzgojem najbolji dokaz kako “obična” lutalica s ceste može postati “prestižna svjetska dama”, no s njom i samo treba uporno raditi i njegovati je. Đurđa jede sve što i ja, meso, ribe krumpir, rižu, sve osim mlijeka. Kupljenu suhu ili tekuću hranu jede tek mjesec dana prije natjecanja i to kako bi joj dlaka bila sjajnija.

 

Tajna i u friškim jajima

 

Isto tako za sjaj dlake i očiju, prije natjecanja pije u friška jaja. Isto tako potrebna je stalna veterinarska skrb i, cijepljenja protiv bjesnoće, lijekovi protiv glista i sl. Mačka treba na natjecanju biti savršeno mirna, da je sudac može pomaziti, pa prije natjecanja također angažiram i susjede da se polako privikava na nepoznate, rekao je Kranjčević koji na sva natjecanja putuje isključivo osobnim automobilom, čak i do najudaljenijeg Osla i nazad, put od 5200 km, te isključivo o svom trošku uz malu pomoć nekih općina i Županije. Svoj je život danas Željko u potpunosti posvetio mačkama.

Ključne riječi

Komentara 2

DR
drug
11:11 07.11.2011.

Super.... Čestitam na uloženom trudu

DR
drznedaj
22:19 10.11.2011.

Pridruzujem se cestitkama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije