Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INCIJATIVE ZA ZAŠTITU mora

Domac: Hrvatska i Italija moraju zajedno surađivati, imaju zajedničko kulturno nasljeđe

Nicola Campitelli i Julije Domac
Foto: PR
1/2
09.10.2019.
u 18:54

Još u studenom 2016., regija Abruzzo objavila je Povelju Pescara, sporazum između Regionalnog vijeća Abruzza i tvrtki/poduzetnika kako bi se razvijao koncept održive industrije

Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske još je jednom pokazala svoju povezanost na EU razini dogovorivši tako sudjelovanje regije Abruzzo u zajedničkom nastupu europskih regija na ovogodišnjoj UN Konferenciji o klimatskim promjenama u Santiagu, koja se održava od 2. do 13. prosinca.

Riječ je o konferenciji koju svake godine organiziraju Ujedinjeni narodi, na kojoj će europske regije biti predstavljene kroz Europsko udruženje regija i energetskih agencija FEDARENE. Posebno izlaganje na Konferenciji održat će i EU Sporazum gradonačelnika (CoM), čiji je dr. sc. Domac član Upravnog odbora, a koji je sada dio globalnog Sporazuma gradonačelnika za klimu i energiju koji okuplja preko 10.000 gradova i lokalnih vlada širom svijeta.

Zajednički nastup s talijanskom regijom Abruzzo uz više drugih europskih regija zanimljiv je i radi prijenosa znanja i iskustava u Hrvatsku. U regiji Abruzzo djeluju tri energetske agencije, a sama regija ima oko 1.3. milijuna stanovnika. Regija Abruzzo godišnje proizvodi oko 1,837 GWh iz hidroelektrana, 0,78 GWh iz fotonaponskih elektrana, a 250,98 GWh energije iz vjetroelektrana. 

Još u studenom 2016., regija Abruzzo objavila je Povelju Pescara, sporazum između Regionalnog vijeća Abruzza i tvrtki/poduzetnika kako bi se razvijao koncept održive industrije. Povelja je rezultat pet mjeseci poticajne rasprave temeljene na tematskim okruglim stolovima s poduzećima i partnerstvima sa sveučilištima i istraživačkim institutima.

Održiva industrija je svako proizvodno poduzeće koje slijedi jedno ili više sljedećih područja održivosti - ekološku, gospodarsku i socijalnu. Kroz pet mjeseci razgovora zajednički su identificirali 61 uvjet održivosti, a poduzeća koja ispunjavaju ciljeve bit će nagrađena kroz smanjenje administrativnih, nacionalnih i lokalnih poreza, ekonomskih koncesija i pratećeg zakonodavstva. Do sada su u Povelji Pescare registrirana 127 poduzeća s različitim stupnjem angažmana - osnovnim, srednjim, naprednim. 

Foto: PR

Nakon sastanka dr. sc. Julije Domac je istaknuo važnost koordiniranja aktivnosti europskih regija i gradova na globalnoj razini, ali i prema europskim institucijama.

- Hrvatske i talijanske regije imaju dugu tradiciju, ali još i puno veće potencijale suradnje. Pripadnost istom Mediteranskom krugu i zajedničko kulturno naslijeđe treba biti poticaj gospodarskoj suradnji u Europi bez granica. Vrijeme koje dolazi otvara mogućnosti za značajne investicije u čistu energiju i promet bez emisija stakleničkih plinova. Hrvatska i Italija moraju zajedno pokrenuti inicijativu da Jadran postane more bez pogona brodova na fosilna goriva, danas takva vizija postaje posve ostvariva – izjavio je Domac.

Osim dogovorenog zajedničkog nastupa na COP25 i suradnje na projektima na području energetske učinkovitosti, regija Abruzzo ući će i u Upravni odbor FEDARENE čime će se politička komponenta djelovanja ovog europskog udruženja još ojačati.

Komentara 2

DI
Direkt
19:59 09.10.2019.

Samo da talijani ne izvade pisani poklon Pavelića kojim dariva talijanima istru i dalmaciju.

BA
Barbasmora
19:05 09.10.2019.

Dragi moj Domac, Vlada i predsjednica. Ne bi bilo obavezno da pitate taljanske predstavnike kad ihod imate priliku, zasto sluzbene stranice Italije ne navode i Hrvatske kao susjednu drzavu? Zasto je službeni stav Italije da Hrvatska nema nit morske nit druge granice sa republikom ITA? Zasto se nitko od hrvatske politike ne oglasi vec svi to ignoriraju?! Sada je to skoro vec prihvacena cinjenica nase drzave...Ako se borimo za Piranski zaljev moramo ipak reagirat...ili smo se predali? Prvo je italija izbrisala jugoslaviju i dodala samo sloveniju kao susjedu. Navodno su cekali da se dogovorimo o granici...a sada je to ostslo za uvik gotova prica sko nasi nesto ne naprave.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije