Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Domac: Hrvatska i Italija moraju zajedno surađivati, imaju zajedničko kulturno nasljeđe

Još u studenom 2016., regija Abruzzo objavila je Povelju Pescara, sporazum između Regionalnog vijeća Abruzza i tvrtki/poduzetnika kako bi se razvijao koncept održive industrije
09. listopada 2019. u 18:54 2 komentara 140 prikaza
Nicola Campitelli i Julije Domac
Foto: PR
Pogledajte galeriju 1/2

Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske još je jednom pokazala svoju povezanost na EU razini dogovorivši tako sudjelovanje regije Abruzzo u zajedničkom nastupu europskih regija na ovogodišnjoj UN Konferenciji o klimatskim promjenama u Santiagu, koja se održava od 2. do 13. prosinca.

ODLIČNA INICIJATIVA Kafići u Italiji koriste slamke od tjestenine da bi smanjili onečišćenje plastikom

Riječ je o konferenciji koju svake godine organiziraju Ujedinjeni narodi, na kojoj će europske regije biti predstavljene kroz Europsko udruženje regija i energetskih agencija FEDARENE. Posebno izlaganje na Konferenciji održat će i EU Sporazum gradonačelnika (CoM), čiji je dr. sc. Domac član Upravnog odbora, a koji je sada dio globalnog Sporazuma gradonačelnika za klimu i energiju koji okuplja preko 10.000 gradova i lokalnih vlada širom svijeta.

Zajednički nastup s talijanskom regijom Abruzzo uz više drugih europskih regija zanimljiv je i radi prijenosa znanja i iskustava u Hrvatsku. U regiji Abruzzo djeluju tri energetske agencije, a sama regija ima oko 1.3. milijuna stanovnika. Regija Abruzzo godišnje proizvodi oko 1,837 GWh iz hidroelektrana, 0,78 GWh iz fotonaponskih elektrana, a 250,98 GWh energije iz vjetroelektrana. 

veliko priznanje Poznata stranica za putovanja Korčulu proglasila petim najboljim otokom na svijetu!

Još u studenom 2016., regija Abruzzo objavila je Povelju Pescara, sporazum između Regionalnog vijeća Abruzza i tvrtki/poduzetnika kako bi se razvijao koncept održive industrije. Povelja je rezultat pet mjeseci poticajne rasprave temeljene na tematskim okruglim stolovima s poduzećima i partnerstvima sa sveučilištima i istraživačkim institutima.

Održiva industrija je svako proizvodno poduzeće koje slijedi jedno ili više sljedećih područja održivosti - ekološku, gospodarsku i socijalnu. Kroz pet mjeseci razgovora zajednički su identificirali 61 uvjet održivosti, a poduzeća koja ispunjavaju ciljeve bit će nagrađena kroz smanjenje administrativnih, nacionalnih i lokalnih poreza, ekonomskih koncesija i pratećeg zakonodavstva. Do sada su u Povelji Pescare registrirana 127 poduzeća s različitim stupnjem angažmana - osnovnim, srednjim, naprednim. 

Nicola Campitelli i Julije Domac | Autor : PR Foto: PR

Nakon sastanka dr. sc. Julije Domac je istaknuo važnost koordiniranja aktivnosti europskih regija i gradova na globalnoj razini, ali i prema europskim institucijama.

- Hrvatske i talijanske regije imaju dugu tradiciju, ali još i puno veće potencijale suradnje. Pripadnost istom Mediteranskom krugu i zajedničko kulturno naslijeđe treba biti poticaj gospodarskoj suradnji u Europi bez granica. Vrijeme koje dolazi otvara mogućnosti za značajne investicije u čistu energiju i promet bez emisija stakleničkih plinova. Hrvatska i Italija moraju zajedno pokrenuti inicijativu da Jadran postane more bez pogona brodova na fosilna goriva, danas takva vizija postaje posve ostvariva – izjavio je Domac.

Osim dogovorenog zajedničkog nastupa na COP25 i suradnje na projektima na području energetske učinkovitosti, regija Abruzzo ući će i u Upravni odbor FEDARENE čime će se politička komponenta djelovanja ovog europskog udruženja još ojačati.

Colin Orr
LJUBAV PREKO INTERNETA
Fatalnoj Ukrajinki slao novac, pravu istinu o njoj doznao tek na aerodromu
s
OHR SAVJETNIK
Muči vas svrbež „tamo iza“? Saznajte kako ga se riješiti
  • Direkt:

    Samo da talijani ne izvade pisani poklon Pavelića kojim dariva talijanima istru i dalmaciju.

  • Barbasmora:

    Dragi moj Domac, Vlada i predsjednica. Ne bi bilo obavezno da pitate taljanske predstavnike kad ihod imate priliku, zasto sluzbene stranice Italije ne navode i Hrvatske kao susjednu drzavu? Zasto je službeni stav Italije da Hrvatska nema nit morske nit ... prikaži još! druge granice sa republikom ITA? Zasto se nitko od hrvatske politike ne oglasi vec svi to ignoriraju?! Sada je to skoro vec prihvacena cinjenica nase drzave...Ako se borimo za Piranski zaljev moramo ipak reagirat...ili smo se predali? Prvo je italija izbrisala jugoslaviju i dodala samo sloveniju kao susjedu. Navodno su cekali da se dogovorimo o granici...a sada je to ostslo za uvik gotova prica sko nasi nesto ne naprave.