Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKOLOŠKI U ĐAKOVU Zbrinjavanje otpada

Dom za starije i nemoćne osobe u Đakovu reciklira pelene za inkontinenciju

03.03.2009.
u 17:12

Dom za starije i nemoćne osobe u Đakovu među prvima je u Hrvatskoj pristupio ekološkom zbrinjavanju pelena za inkontinenciju kojima se koriste osobe smještene u stacionaru.

Na dan 120 komada
Radi toga je prošle godine uz suglasnost Osječko-baranjske županije nabavljen stroj vrijedan oko 200.000 kuna koji dnevno reciklira oko 120 pelena. Smješten u dijelu jedne prostorije u suterenu đakovačkoga Doma za starije i nemoćne, stroj ničim ne odaje kakav sadržaj guta. Uokolo je, naime, sve čisto i bez mirisa, kao u “apoteci”.

– Novi zakon o zbrinjavanju otpada sve nas obvezuje na ekološki pristup tome problemu jer se pelene tretiraju kao zagađivači. Mogli smo sklopiti ugovor s ovlaštenim tvrtkama, ali se zbrinjavanje obračunava po kilogramu, što je vrlo skupo, a k tome se otpad još mora odvoziti u spalionicu u Austriji, tako da nam je bilo isplativije kupiti stroj – ističe ravnateljica doma Branka Barna.

Po principu mlina
Voditelj tehničke službe Ivan Lulić objašnjava da stroj radi na principu mlina.

- Melje pelene koje dođu iz stacionara pakirane u vreće po 12 kilograma. Stroj uz uzimanje otopine kiseline razgrađuje nečisti dio koji odlazi u kanalizaciju kao tekućina, bez onečišćenja, razdvajajući celulozu koja ostaje u vrećama – navodi Lulić.

Proces traje 15 minuta za svaku vreću, tako da stroj radi tri sata dnevno dok ne reciklira pelene od pedesetak korisnika stacionara. Šteta je samo, dodaje ravnateljica Barna, što se celuloza dalje ne koristi za preradu papira jer ciklus kod nas nije dovršen, već kao biorazgradiva materija završava u komunalnom otpadu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije