Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GOVORILA O RODITELJIMA ODGAJATELJIMA

Dolenec odbacila tvrdnje da se Možemo povuklo u kritikama Vlade: I dalje smo važna i glasna oporba

Zagreb: Tomislav Tomašević i Danijela Dolenec održali konferenciju za medije
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
20.11.2021.
u 12:19

Djeca korisnika ne pohađaju vrtić, a majke (88% korisnika su žene) su 15 godina isključene s tržišta rada, zaključila je zamjenica gradonačenika

Danijela Dolenec, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića gostovala je u emisiji Intervju tjedna Hrvatskog radija gdje je govorila o promjenama mjere roditelj odgajatelj koje su izazvale žestoko protivljenje samih roditelja odgajatelja, ali i dijela oporbe. 

Roditelji odgajatelji već su u nekoliko navrata prosvjedovali zbog odluke Grada da se više ne primaju nove prijave za potporu, a one koje teku će trajati do 7. a ne do 15. godine djetetova života. 

Photo: Željko Hladika/PIXSELL
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

- Izmjene se nalaze u javnom savjetovanju do 4. prosinca i u sklopu tog javnog savjetovanja Grad, odnosno ja osobno sam inicirala sastanke s udrugama korisnika i odgovorila pozitivno na upite konkretno te Facebook inicijative koja, ako dobro razumijem, i organizira te prosvjede, kazala je.

Važno im je, kaže, čuti i njihovu stranu.

- Očekivano je i razumljivo da iz perspektive korisnika neke od ovih izmjena koje smo predložili su za njih nepovoljne i oni pokušavaju izvršiti pritisak na nas da se to promijeni. No gledajući širu sliku, opet u kontekstu onoga što je naša zadaća, mi moramo skrbiti o svim roditeljima i svoj djeci u Gradu Zagrebu i iz te vizure, ono što smo iznijeli kao kontekst za ove izmjene je činjenica da demografska mjera koja je uvedena 2016. nije polučila željene demografske rezultate, košta zagrebački proračun godišnje već pola milijarde u smislu razmjera nekog željenog učinka i efekta je neodrživa, kazala je Dolenec 

Objasnila je da mjera ima negativne efekte vezano uz pohađanje vrtića. 

- Djeca korisnika ne pohađaju vrtić, a majke (88% korisnika su žene) su 15 godina isključene s tržišta rada, zaključila je.

A s izmjenama koje idu na Gradsku skupštinu 9. prosinca kao pozitivne za korisnice navodi - pravo traženja posla i mjesto u vrtićima, što vrijedi odmah po izglasavanju. Skraćivanje roka i smanjivanje naknada vrijede tek od 1. svibnja, dodala je.

- Na taj način smo dizajnirali prijelazno razdoblje otprilike šest mjeseci, očekujući da je to vrijeme u kojem se mogu prilagoditi novim okolnostima, kazala je.

Razgovaralo se o obnovi

Gradonačelnik Tomašević jučer se sastao s premijerom Andrejem Plenkovićem, te s ministrima financija, graditeljstva i kulture. Prema objavi premijera Plenkovića na Twitteru razgovaralo se financijama Grada, provedbi EU projekata, obnovi nakon potresa, uz dodatak da je Vlada poduprla razvojne gradske projekte.

 

Na sastanku je bila i Dolenec, koja je otkrila neke od detalja sastanka. 

- Javnost zna da je ovoga tjedna gradonačelnik predstavio proračun za 2022. godinu. U tom kontekstu htjeli smo u direktnom razgovoru s Vladom proći glavne ciljeve, a jedan od tih ciljeva je i intenziviranje obnove Grada Zagreba. Razgovarali smo o financijama Grada Zagreba, a onda i o fondovima koji su važni za obnovu, Fondu solidarnosti i očekivanjima koja imamo vezano uz Nacionalni plan oporavka i otpornosti, izjavila je Dolenec u Intervjuu tjedna Hrvatskog radija.

Cjelovita obnova škola bila je jedna od glavnih tema sastanka.

- Razgovarali smo konkretno u kontekstu cjelovite obnove škola gdje je situacija takva da bi trebalo kombinirati, povezati ta dva fonda, kako bismo cjelovito obnovili škole, dodala je.

Upitana kako se Možemo! malo povuklo u svojim kritikama Vlade i da je to zbog vlasti u Zagrebu, kazala je da ne misli da je saborski klub u bilo kojem smislu promijenio strategiju

- I dalje smo važna i vrlo glasna oporba Vladi na nacionalnoj razini, no ako se pogleda Grad Zagreb, činjenica je da Grad i Vlada dijele nekoliko strateških ciljeva, a glavni je obnova, kazala je dodavši kako tu pragmatično dijele interes.

Planirali su, kazala je u intervjuu, proračun za 2022. svjesni da Grad Zagreb ima velike resurse. U smislu europskih sredstava važna je dobra suradnja s Vladom, ali proračun je složen tako da se Grad osamostali, da se vrati potrebne dugove.

- Na prihodovnu stranu smo stavili i nešto prodaje imovine, to je upravo primjer na koji mislim kada kažem da se oslanjamo na vlastite resurse, pojasnila je.

VIDEO: Majke odgajateljice prosvjeduju ispred Poglavarstva, pjevaju mu 'Sude mi', zovu Tomaševića na mobitel...

Komentara 6

Avatar gorilla_glue
gorilla_glue
21:57 20.11.2021.

tak je. sam delat, delat, delat. ko je jos vidil v godini bozjoj 2021. doma svojoj djeci kuhat, peglat i pelene presvlacit? nema nis! ti na posel, a dijete v vrtic. gdje ga cekaju rada boric, teorija kritike, GOOD inicijativa ‘otvorenog drustva’. tak je, danijela! to je progresiva! ne dajte se, zeleno-lijeva koalicijo! samo djonom, rez, rez, rez! delat, delat, delat! rad osl… oooops, krivi sastanak.

BI
billynik
13:29 20.11.2021.

Pa da ih Vlada ne financira propali bi za mjesec dana.

IL
ilustrator
13:46 20.11.2021.

majke odgojiteljice nikako da shvate. novoj vlasti je prioritet obnova stanova i stančuga po centru zagreba koji su veçinom darovani zaslužnim neimarima, no da se ne bi osjećale zapostavljenim i nebitnim nek se tješe činjenicom da će njihova djeca tuu obnovu za lepši i zeleniji grad plaćat do mirovine. najbitnija je raspodjela, svi da sudjeluju, jel'da.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije