Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CIVILNA ZAŠTITA IZDALA UPOZORENJA

Stižu nestabilni dani uz grmljavine, mogući olujni vjetrovi i bujične poplave

Pogled na Makarsku i munje u bračkom kanalu prema Splitu
Foto: Matko Begovic/PIXSELL
1/3
27.08.2023.
u 21:07

U noći s nedjelje na ponedjeljak na sjevernom Jadranu mogući su pljuskovi i grmljavina, u ponedjeljak će na moru i u gorju biti vrlo nestabilno, a moguća je i tuča

U noći s nedjelje na ponedjeljak na sjevernom Jadranu mogući su pljuskovi i grmljavina, dok će tijekom ponedjeljka na moru i u gorju biti vrlo nestabilno. Lokalno je vjerojatno grmljavinsko nevrijeme, obilna kiša, a moguća je i tuča. Mjestimice će biti jako jugo i jugozapadnjak, a i vrućina će popustiti rekla je prognostičarka HRT-a Petra Mikuš Jurković, piše HRT.

U Dalmaciji će i u ponedjeljak biti vruće, a najviša dnevna temperatura bit će između 32 i 35 Celzijevih stupnjeva. "Od sredine dana vrlo je velika vjerojatnost jače izražene nevere uz obilniju kišu, a na moru su moguće i pijavice. More će biti i valovito zbog jakog juga i jugozapadnjaka. Na jugu Hrvatske bit će razmjerno valovito i vjetrovito. Prvi dio dana prevladavajuće sunčan, temperatura zraka ujutro između 25 i 27 °C, a najviša dnevna do 33 °C. Popodne i osobito navečer raste vjerojatnost za jače grmljavinsko nevrijeme uz obilnu oborinu u kratkom vremenu može biti i bujičnih i urbanih poplava", objasnila je prognostičarka. Za cijelu Hrvatsku je za ponedjeljak izdan narančasti alarm zbog grmljavinskog nevremena. 

Foto: DHMZ/Screenshot

Civilna zaštita upozorila je da jača grmljavinska nevremena mogu prouzročiti veliku štetu te pozivaju ljude da se zaštite od munja. Upozorili su i na moguća su oštećenja na imovini te na drveću kao i na moguće lokalne bujične poplave, olujne udari vjetra i tuču. Mogući su i prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu. Za splitsku i dubrovačku regiju izdano je narančasto upozorenje na vrućinu.

"I u središnjoj Hrvatskoj vrijeme će biti vrlo promjenjivo. Pljuskovi i grmljavina mogući su već ujutro i prijepodne, a osobito će česti i intenzivni biti u drugom dijelu dana, kad je moguće i olujno nevrijeme praćeno tučom i jakim vjetrom. Na istok Hrvatske promjena vremena dolazi najkasnije pa će veći dio dana proteći uz prevladavajuće sunčano vrijeme, uz koje će dnevna temperatura porasti do 37 Celzijevih stupnjeva. No, prema večeri mjestimice pljuskovi i grmljavina, moguće i jače izraženi uz tuču", objasnila je Mikuš Jurković.

U kontinentalnom području u nastavku tjedna očekuje se nestabilno i promjenjivo vrijeme uz povremenu kišu, lokalno u obliku izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom te će i temperatura zraka biti u postupnom padu. Smirivanje vremena očekuje se u drugoj polovini tjedna. Mjestimice jači izraženi pljuskovi i grmljavina mogući su idućih dana na Jadranu, a na moru su moguće i pijavice. "Još u utorak jako jugo i južni vjetar koji će u srijedu oslabjeti", prognozirala je Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

VEZANI ČLANCI:

 

 

Komentara 5

DU
Deleted user
21:21 27.08.2023.

Ovo je jamačno superćelija, nema što drugo biti.

BL
blackeder2022
22:49 27.08.2023.

Moguće ponegdije snijeg,a moguće i ne!.Ovi prognostičari jednostavno,nabroje sve moguće vremenske situacije i mirni su.Operu ruke,oni su svoje rekl,samo što nisu ono naj bitnije,a to je:kakvo vće vrijeme biti s najvećom vjerojatnošću.A ova silna nabrajanja svih mogućih vremenskih situacija je ,smiješno i neprofesijonalno.Takoi može svaka baba s placa prognozirati.

TR
tratincica68
01:44 28.08.2023.

Kakva kisa.ode sve u unutrasnjost..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije