Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spašavanje ulaganja

Dok svijet organizira samit, Rusija priznala Prijelazno vijeće

Libija (1)
Reuters/AFP
01.09.2011.
u 08:31

Vođa je dobro, poručio je Al-Islam i pozvao Libijce na nastavak borbe, a Al-Saadi kontaktirao je pobunjenike i rekao da se želi predati.

Britanski premijer David Cameron i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy domaćini su samita u Parizu kojim će se Nacionalnom prijelaznom vijeću Libije poželjeti dobrodošlica u diplomatski svijet. Ovaj događaj, kako prenosi Sky News, predstavlja golemu koaliciju svjetskih sila, a na samit je pozvano 60 zemalja i međunarodnih organizacija uključujući Arapsku ligu, UN i Afričku uniju.

Sastanak ima dva cilja: osigurati diplomatsku i financijsku pomoć Libiji te omogućiti libijskim prijelaznim vođama iznošenje planova za rekonstrukciju zemlje i organizaciju izbora u roku od osam mjeseci.

Ruska vlada odlučila je osigurati svoja ulaganja u Libiji i, iako je bila jedan od glavnih protivnika miješanja svjetskih sila i NATO-a u svrgavanje donedavnog saveznika, priznati Nacionalno prijelazno vijeće kao legitimnu libijsku vlast.

Kako donosi Interfax, vijest o priznanju nove libijske vlasti javnosti je objavilo rusko ministarstvo vanjskih poslova, a nadaju se da će nova legitimna vlast Libije ispoštovati ruske ugovore s prijašnjom Gadafijevom vladom.

Pobunjenička vlada poručila je Rusiji da će dosadašnje ugovore procijeniti prema ekonomskoj važnosti te odlučiti hoće li se suradnja nastaviti kao i do sada.

>>Svjetske sile žele obnoviti Libiju, a Rusija i Kina gube u toj utrci

I dok se svijet odlučuje kojoj će se strani prikloniti u Libiji, još uvijek traje potraga za Moamarom Gadafijem, a njegovi sinovi, kao u staroj narodnoj, "kolo" vode. Saif al-Islam, svijetu poznat kao najvjerniji Gadafijev pristaša, u svojoj poruci objavio je da je Gadafijeva pobjeda blizu.

– Vođa je dobro – poručio je Al-Islam i kazao da se bore i piju čaj i kavu sa svojim obiteljima. Pozvao je Libijce na nastavak borbe protiv "gangstera", "štakora" i "plaćenika".

Istodobno vođa pobunjenika u Tripoliju kazao je prethodno da ga je drugi Gadafijev sin, Al-Saadi, pozvao da pregovaraju o uvjetima njegove predaje.

>>Al-Saadi Gadafi želi se predati, brat Saif al-Islam poziva na borbu

Komentara 47

OB
-obrisani-
17:14 01.09.2011.

u 16:57h Marsijan@c8 je napisao/la: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ha ha ha... Gledaj sad naseg M@rsija.. poceo da brine i za ~ americki narod

IR
irani
08:54 01.09.2011.

Rusi, kao i obicno, kasne. Svejedno, dobro je da su se prestali pretvarati oko Libije.

OB
-obrisani-
17:05 01.09.2011.

Prilicno sam siguran da ce prvo gurnuti ******* u Alziru na pobunu a potom ce na red doci Sirija........NEOKOLONIJALIZAM

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije