Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zoran Milanović:

'Dok se osam godina pljačkalo, tvrdili su da je proračun razvojan i socijalan'

Zoran Milanović
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
1/15
14.11.2014.
u 15:04

– Ovo je realan i odgovoran proračun, nije razvojni i socijalan, što znači savršen – rekao je Zoran Milanović

Tijekom današnjeg boravka u Rijeci premijer Zoran Milanović i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić nazočili su svečanoj primopredaji novoizgrađenoj Jadrolinijina trajekta "Mljet". Riječ je o četvrtom Jadrolinijinu brodu izgrađenom u pulskom brodogradilištu "Uljanik", čija je kuma hrvatska olimpijka Snježana Pejčić.

Premijer Milanović kazao je kako takvom obnovom možemo odgovoriti inozemnoj konkurenciji. – Ovakvim ih investicijama na neki način držimo na distanci. Moramo u to ući jako spremni da bi ono što je profitno ostalo našim brodarima. To je jako važno, brodogradilišta više nisu državna, mi  smo se prisutni na Srednjem istoku, u državama koje su značajni kupci brodova, te su narudžbe jako važne za hrvatsku brodogradnju jer nama je brodogradnja dio materijalne kulture, pa i emocija. U Poljskoj  i  drugim državama brodogradilišta su propala, naša nisu i mislim da neće – kazao je Milanović.   

"Ovo je realan i odgovoran proračun"

Za boravka u Rijeci bilo je neizbježno i pitanje o proračunu. – Ovo je realan i odgovoran proračun, nije razvojni i socijalan, što znači savršen, to smo slušali osam godina dok se u isto vrijeme  pljačkalo. Proračun ne može biti savršen, uvijek morate napraviti  neku ravnotežu, u ovom trenutku ovo je realno, uštede su realne –  kazao je.

Na pitanje o najavljenoj tužbi rektora Zagrebačkog sveučilišta zbog smanjenja sveučilišnih prihoda, premijer je odgovorio kako je riječ o transparentom prikazivanju prihoda od preko milijardu kuna koja sveučilišta, a najviše zagrebačko imaju na računu. To je prihod  države, bez obzira na to što time raspolaže autonomno sveučilište, ali je na neki način  to javni novac, nitko im ga neće uzeti – rekao je Milanović. Govoreći o 22 milijarde HZZO-a koje izlaze iz proračuna, premijer je kazao da je to novac "koji se sada stavlja pod malo jači reflektor". Želimo da se taj novac više vidi na jednome mjestu, da se njime upravlja, kazao je, dodavši kako je sada na posebnom računu u Narodnoj banci.

"Neodgovoran eksperiment"

Na konstataciju da su se svi u proračunu nečega trebali odreći, ali su političke stranke dobile više, Milanović je kazao kako to baš i nije tako. – Političke stranke su sve ove godine dobivale sve manje i manje. To su dobra pravila igre, da se u politici zna odakle dolazi novac, da nemamo neke tajne račune, najjače liste dobivaju određen iznos novca i znaju se izvori financiranja. Stranke i ne trebaju imati drugo, SDP živi samo od toga i nekakvih minimalnih renti koji jedva služe za pokrivanje hladnog pogona. Sada su računi čisti, sve što stanci treba, uz nešto malo za plaće, novac je za kampanju, što sada zakonom nadziremo strože nego ikada – odgovorio je.

Komentirao je i najave predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka o smanjenju PDV-a i pojednostavljivanju poreznog sustava te smanjenju ukupnih poreznih opterećenja. Napominjući kako se o tome u Europi već 20 i više godina priča i eksperimentira, rekao je kako o tome niti jedna liberalna demokracija nije ni pomišljala. – Ne mislim da je to samo po sebi neko zlo, ali mislim da je nakon toliko godina za to u Hrvatskoj prekasno i da je jedan progresivan, pravedan porezni sustav kakav imamo održiv. A ljudi koji se u to uopće ne razumiju i o tome čitaju, kojima to neki savjetnik šapne na uho sa zakašnjenjem od 15 godina morali bi biti oprezniji – komentirao je Milanović, zaključivši kako bi to u vrijeme krize bio pomalo neodgovoran eksperiment, čijih prihodovnih posljedica oni koji to govore uopće nisu svjesni.

"Gorski kotar nije siromašan"

Osvrnuo se i na najavljen prosvjed Gorana zbog Zakona o regionalnom razvoju i gubitka statusa brdsko-planinskog područja, a time i gubitka velikih iznosa za taj kraj. – To nije točno. Unatoč tome što tamo živi više od 20 tisuća nama dragih ljudi, razmjerno najviše birača SDP-a i naše koalicije, u ovakvim stvarima pokazujemo da smo slijepi na takve vrste ucjena. Razvojna politika vodi se tako da nekome tko je slabiji u solidarnoj državi dajete određene poticaje i potpore kako bi se razvio. Indeks razvijenosti je vrlo objektivan kriterij i ne možemo ga dovoditi u pitanje jer tada možemo dovesti u pitanje i kriterije EU. Gorski kotar nije siromašan, ali ima posebne probleme, s nešto višim indeksom razvijenosti u kojemu se i sve općine i gradovi ne mogu uspoređivati, primjerice Fužine i Čabar. Da razveselimo kritičare, ono što se gubi, gubi se postupno, no istovremeno se predviđa niz kompenzacijskih mjera. Spremaju se određene mjere koje su jako usporedive s onime što imaju otoci. Život na otoku je kompliciran, tako je u i Gorskom kotaru, ali i u Donjem Lapcu, dakle, moramo biti solidarni, tu nema stranačkih kriterija, već isključivo objektivnih kriterija kakvi se primjenjuju i u EU. U Gorski kotar se ulagalo sve ove godine,  u Slavoniji su sela prazna i siromašna – kazao je Milanović.

>>Premijer obišao gradilište novog kontejnerskog terminala riječke luke

>>Lovrinčević: To je kvazi-proračun, ide se u nova zaduženja pa u rebalans

Komentara 95

PE
PetarRajkovačić1941
15:30 14.11.2014.

Caca mu 45 godina pljacko i nikom nista.

Avatar MK
MK
15:25 14.11.2014.

...podignuli su PDV, Prireze, Poreze, Dadbine - Cijenu Energenata su podigli za 20-30% - place su smanjivali a radna mjesta na tisuce unistili! ...i opet nakon svega toga govore da su "prihodi nizi" a "rashodi visi" - a ja njih pitam gdje su novci koje su visim porezima vise zaradili i gdje su novci koje su mjerama stednje zasparali GDJE JE TAJ NOVAC NESTO? ...Za duplo farbanje tunela postoje i dupli racini i kaznene prijave! ...Za pljacku radnih mjesta, za pljacku visim porezim, za pljacku visim cijenama energenata i isparivanje svih tih sredstava - za to ne postoje nit racuni nit kaznene prijave!

PE
PetarRajkovačić1941
15:09 14.11.2014.

Super proračun koji do Uskrsa dovodi do BANKROTA uz mogucnost velikih nereda da ne kažem rata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije