Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istražili smo

Dok neke općine daju i više od 50 posto, neki neće dati ništa

'prijevoz_mlm_zag_090910'
''
10.09.2010.
u 16:05

Pedeset i više posto u Kraljevcu na Sutli, N. Golubovcu, Stubičkim Toplicama i Jesenju, ništa u Zlataru i Desiniću.

Nakon što je Krapinsko-zagorska županija prošli tjedan donijela odluku o sufinanciranju srednjoškolskog prijevoza sa 15 posto, mnogi su se učenici zagorskih srednjih škola ovih dana pri kupnji mjesečnih karata našli na velikim mukama. Naime, neki zagorski gradovi i općine već su donijeli odluku da će se određenim postotkom uključiti u sufinanciranje karata i o tome već obavijestili zagorske autobusne prijevoznike, dok će drugi to tek učiniti tijekom ovog mjeseca.

Kašnjenje s odlukama

Stoga će autobusni prijevoznici učenicima iz tih gradova i općina koji svoje odluke još nisu donijeli za rujan morati naplatiti 85 posto cijene jedinstvene mjesečne karte, što iznosi 391 kunu. Roditelje iz gradova i općina koji još nisu donijeli odluku ogorčilo je kašnjenje.

– Svi dobro znaju kada počinje škola i odluka se mogla donijeti prije početka nastave. Neki su učenici, odnosno njihovi roditelji, sada zakinuti jer će prijevoznici vožnju bez kupljenih mjesečnih karata tolerirati samo prvi tjedan. Do ponedjeljka, dakle, svi moraju kupiti karte – požalio nam se jedan roditelj iz Tuhlja. Voditelj putničkog sektora Presečki busa iz Krapine Saša Šolman rekao nam je kako je dosad dobio 19 dopisa zagorskih jedinica lokalne samouprave u kojima ga obavještavaju s kolikim će postocima sufinancirati prijevoz.

– Mi prijevoznici moramo imati neki dokument iz kojeg se vidi s kolikim će se iznosom sufinancirati prijevoz. Gradovi ili općine moraju nam ili dostaviti popise učenika te kolika je odobrena subvencija ili učenici sami moraju donijeti takve potvrde na naše šaltere – rekao je Šolman.

Kolike subvencije?

Po zagorskim gradovima i općinama raspitali smo se i kolike će biti subvencije. Najviše, više od 50%, odnosno 232 kune, dat će Kraljevec na Sutli. Novac će dobiti svi srednjoškolci i studenti te oni koji su u đačkim domovima. Novi Golubovec, Jesenje i Stubičke Toplice daju 50% (ovi potonji za željeznicu 75 za srednjoškolce i 85 za studente), Radoboj 45 posto, Zagorska Sela i Krapinske Toplice dat će 35 posto, po 25% izdvajat će Krapina, Donja Stubica, Sveti Križ Začretje, Đurmanec, Klanjec, Mače, Hrašćina, Budinščina, Petrovsko, Zlatar Bistrica, Hum na Sutli, Marija Bistrica (studentima 35 posto). Zabok i Bedekovčina sa subvencijama od 25% kreću od 1. listopada (u Bedekovčini se željeznički prijevoz sufinancira sa 20%). Sa 25% najvjerojatnije će sufinancirati i Konjščina, Lobor, Gornja Stubica i Mihovljan. Kumrovec i Veliko Trgovišće plaćat će 20%, Pregrada će ići s iznosom između 20 i 25 posto, Oroslavje sa 15%, a najmanje toliko i Tuhelj. Jedini koji zasad neće ništa dati jesu Zlatar i Desinić.

Na upit što će biti s učenicima za koje gradovi i općine još nisu donijeli odluku, Saša Šolman rekao je kako to ovisi o odluci. Budu li općinari odlučili da se cijena karte sufinancira i za rujan, učenicima će taj iznos biti odbijen pri kupnji mjesečne karte za listopad. Primjerice, ako je subvencija 25 posto, u idućem mjesecu popust će biti 50 posto.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije