Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Američki nuklearni nosač aviona sutra odlazi iz Splita

‘Dok je Truman u Splitu, rat neće početi’: Na pitanje gdje će sutra, svi imaju isti odgovor

Američki nosač aviona Harry S. Truman u splitskoj luci
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/12
14.02.2022.
u 21:42

Harry S. Truman, ponos američke ratne mornarice, u Splitu je bio usidren i 2015., a priliku za ukrcavanje ovaj put dobila je skupina novinara i nekolicina političara

U golemom hangaru miješaju se zvukovi, konobari užurbano uređuju stolove za banket poredane između nadzvučnog ratnog lovca F/A-18 Super Hornet i helikoptera SH-60 Sea Hawk, vezuju im crvene mašne, ne obazirući se na poglede znatiželjnika. U pozadini se čuje klavirski solo, a kadar zaokružuje vizura Splita koji gledamo kao na dlanu ispred nas.

No nismo na romantičnom krstarenju Mediteranom, već na ratnoj tvrđavi, nuklearnom američkom nosaču aviona Harry S. Truman koji je sa svojom borbenom grupom odradio vojne vježbe u Jadranskom moru blizu Palagruže te se u petak 11. veljače usidrio u moru ispred Splita s više od pet tisuća članova posade, mornara i pilota te s ukupno 90 ratnih aviona i helikoptera. Truman je dug više od 330 metara, visok je 74, a širok 40 metara, dok je njegova uzletno-sletna paluba na najširem dijelu široka 76 metara, a kontrolni toranj u kojem zapovjednik broda Gavin Duff nadgleda situaciju i izdaje sve naredbe visok je 30 metara.

Projiciranje vojne snage

Ratna grdosija postiže brzinu od 30 čvorova, pokreću ga dva nuklearna reaktora i četiri parne turbine. Naoružan je raketama i ljudstvom među kojim je oko dvije tisuće pilota, a u posadi je i oko tisuću žena. Iako službeni podatak o starosnom prosjeku posade nismo mogli dobiti, malo je onih koji izgledaju starije od 25 godina. Truman je u Splitu bio usidren i 2015., kada je bio dopušten posjet građanstvu. Ovaj put priliku za ukrcavanje na raketni nosač dobila je manja skupina novinara i društvo političara, predvođeno premijerom Andrejom Plenkovićem koji je stigao u pratnji ministara Marija Banožića, Davora Božinovića i Gordana Grlića Radmana. Tijekom posjete Trumanu premijer se susreo te kratko razgovarao i s gradonačelnikom Splita Ivicom Puljkom.

Američki nosač aviona Harry S. Truman u splitskoj luci
1/8

Iz Ministarstva obrane ranije su poručili da Truman dolazi u Split u sklopu rutinske posjete zbog logističke popune i odmora posade koja je protekla dva dana poharala splitske restorane, trgovine i kafiće. “Oduševljeni smo hranom i ljepotama grada. Ali ponajviše hranom, sve je svježe i ukusno, a ljudi su izuzetno gostoljubivi ovdje”, govori nam jedan od djelatnika press službe dok razgledavamo golemu pistu na kojoj je precizno parkirano 30-ak letjelica.

Inače, Truman je na čelu borbene grupe koja je odradila vojnu vježbu u Jadranskom moru, a što slijedi nakon sutrašnjeg isplovljavanja, nemoguće je doznati. Pravila zabranjuju članovima posade da govore o budućim akcijama, ali jasno je da raspoređivanje nosača aviona NATO saveznika diljem Mediterana snažno projicira vojnu snagu SAD-a i NATO-a u regiji, s obzirom na rastuće napetosti zbog krize u Ukrajini i gomilanja ruskih snaga na ukrajinskim granicama. Borbena grupa pod operativnom kontrolom NATO-a odradila je vojnu vježbu nazvanu ‘Neptune Strike 2022.’, a sada se Truman spaja s drugom velikom borbenom skupinom u kojoj su još dva nosača: francuski Charles de Gaulle, nosač na nuklearni pogon, i talijanski Cavour. Prvi put nakon više desetljeća ove flote spojit će se na istočnom Mediteranu i započeti novu vježbu koja će, prema službenim podacima, trajati u veljači i ožujku. No s obzirom da malo koja vojna vježba traje toliko dugo, može se zaključiti da zbog ukrajinsko-ruske krize i aktivnosti ruske mornarice NATO demonstrira silu te isto namjerava raditi u naredno vrijeme.

VIDEO: Američki nosač aviona USS Harry S. Truman

‘Dok je Truman u Splitu, rat neće početi’, mogli su se čuti komentari među posjetiteljima, koji se referiraju na činjenicu da nosač sigurno ne bi bio usidren u Splitu da se za dva dana uistinu sprema ruska invazija na Ukrajinu, kao što navode izbori CIA-e posljednjih dana. Premijer Plenković, obraćajući se posadi i kapetanu Duffu, istaknuo je kako su američki ratni brodovi bili rado viđeni u Hrvatskoj i 90-ih godina, dok se naša zemlja borila za nezavisnost.

- Harry Truman drugi put je kod nas u posjeti, a njihova posada je tijekom proteklih dana posjetila Split, upoznala se s drugim najvećim hrvatskim gradom i gradom koji je hrvatsko lice Sredozemlja. Time smo približili Hrvatsku, našu kulturu, povijest, znamenitosti i kulinarstvo američkim mornarima. Danas smo imali prigodu čuti neposredna iskustva nakon vojne vježbe Neptun Strike 2022. koju je NATO održao u Jadranu. Visoke su ocjene kvalitete, doprinosa naših snaga i interoperabilnosti hrvatskih vojnika s drugim saveznicima tijekom vježbe koja je za sve nas bila vrlo uspješna i korisna. Hrvatska pridonosi globalnoj sigurnosti, sigurnosti u Europi pa i ovdje na Mediteranu. Zadovoljni smo da će se takva suradnja nastaviti u budućnosti te ovaj posjet predstavlja dokaz kvalitetnih strateških odnosa koje Hrvatska ima sa SAD-om - rekao je Plenković te istaknuo da je ova suradnja ujedno i simbol bliskih odnosa Hrvatske i SAD-a.

14.02.2022.,Split - Nosac aviona Ratne mornarice Sjedinjenih Americkih Drzava USS Harry S. Truman u splitskoj luci posjetio je premijer Andrej Plenkovic, a brodom su ga proveli kapetan Gavin Duff, Mark Fleming i Viceadmiral Curt Renshaw Photo: Milan Sabic/PIXSELL
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Simbol vremena

- Harry Truman je simbol vremena u kojima živimo te u kojem moramo zajedničkim glasom poručiti da zajedno ostajemo u obrani slobode i demokracije članica našeg saveza, kao i u očuvanju mira. Naša suradnja nije prijetnja nikome - u NATO-u promoviramo mir i slobodu, ono što smo radili u Afganistanu, Libiji, Iraku te danas na Mediteranu, na Kosovu te u državama Baltika. Američki nosači aviona nisu novost na Jadranu, pružili smo im dobrodošlicu još 90-ih kada smo se borili za našu nezavisnost, a 2000. otvorili smo i vrata američkom nuklearnom nosaču Dwight D. Eisenhower, koji je bio u četverodnevnom posjetu Dubrovniku - dodao je Plenković. 

VIDEO: Komandni most američkog nosača USS Harry S. Truman, snimila: Dea Redžić

Komentara 14

Avatar Behemot
Behemot
04:38 15.02.2022.

Početkom 90-tih godina Amerikanci su uveli ekonomske sankcije Hrvatskoj i embargo na uvoz oružja. Pored američkih brodova do 1995. i Srebrenice nije mogao proći metak pomoći. Da ne kažem kakvi su ti to saveznici.

Avatar Sidewinder
Sidewinder
21:47 14.02.2022.

Welcome to Croatia.

Avatar matezanki13
matezanki13
23:40 14.02.2022.

Upravo isplovljava 14.02. 23:30,dan prije zakazanog odlaska,norveška fregata isplovila put Visa prije uru vrimena u 22.40,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije