Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Islamska država

Dok god imaju svoj kalifat, makar on bio i veličine šake, bit će terora

kalifat
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
16.07.2016.
u 21:00

Britranski novinar Andrew Hosken osobno je, na terenu, dok je izvještavao, svjedočio nastanku i razvoju kalifata Islamske države

Kako ginemo mi, tako ćete i vi. Niste sigurni u Europi, sve ćemo poduzeti da nestane razlike između Sirije i Francuske. Sve je to jedna bojišnica. Tako sažima jednu od dvije paradigme koja pokreće Islamsku državu britanski novinar Andrew Hosken koji je osobno, na terenu, dok je izvještavao, svjedočio nastanku i razvoju Islamske države, što je opisao u knjizi Carstvo straha. Druga paradigma je pak teritorij.

“Naš rat je i vaš rat”

– Islamskoj je državi najvažniji teritorij, sve se vrti oko stvaranja i širenja carstva. Imaju kalifat. Bez države nema religije i obrnuto. Opsjednuti su zauzimanjem teritorija i ako ih netko napadne, uzvratit će. No kod njih dolazi i do važne promjene paradigme. Pogubljeni novinar John Cantlie pisao je o “sivim zonama”, onima koje nas odvajaju od strahota Sirije i Iraka. Nastanjuju ih i muslimani, ali njih ideologija još nije u potpunosti preuzela.

No ISIL kaže: A ne, nema više sivih zona, uništit ćemo ih sve tako da nema razlike između onoga što se događa u Siriji i Francuskoj. Ovo nije samo naš rat nego i vaš. Ako mi ginemo, ginut ćete i vi blizu svojih domova. Bojišnica je u Siriji, ali i u Francuskoj. U bilo kojem gradu. U bilo koje vrijeme. Islamska država nikako ne želi da ih na zapadu, u Europi, doživljavaju kao udaljenu prijetnju, kao neki rat koji se događa negdje tamo daleko. Još je napad u Parizu bio vrlo jasna poruka Europljanima: Ovo je vaš rat i patit ćete – smatra Hosken.

Iznimna je privlačnost koncepta države, samoproglašenog kalifata. Radikalizacija mladih muslimana u Europi danas se događa preko interneta, ali u središtima za novačenje, kakvi su otkriveni primjerice u belgijskoj četvrti Molenbeeku. No radikalizacije i vrbovanje na zapadu nisu novina. Novina je da mladi Europljani, većina njih rođena ovdje, sada poduzimaju krvave pohode. U čemu je razlika?

– Sad postoji država. ISIL-ovci koriste koncept hidžre – selidba Poslanika Muhameda iz Meke u Medinu – te zovu muslimane iz cijelog svijeta: “Dođite, nudimo utočište i sigurnost. Tamo gdje jeste, bilo to u Njemačkoj, Francuskoj, mrze vas” – objašnjava, ali i dodaje da te tvrdnje i nisu u potpunosti netočne. Navodi primjere iz sjeverne Engleske. Društvo je podijeljeno – postoje državne, odnosno kršćanske te muslimanske škole, a dvije skupine uopće ne komuniciraju.

Krvosljednici koriste strah

– Vjerujem da među muslimanima zaista postoji nelagoda, a ISIL je stručnjak u eksploataciji – kao krvosljednici će iskoristiti strah i podijeljenost, a porukama preko društvenih mreža davati sliku ugodne zemlje. Da, odvratno se odnose prema ženama, ali kakav je život? Benzin je gotovo besplatan. Korupcija? Oštro se obračunavaju s njom, osudama na smrt. Umiješat će se i u svađe. Daju ljudima osjećaj sigurnosti – smatra.

ISIL će tako biti poražen samo ako im se otme teritorij.

– Njihovi ideolozi govore da “dok je zemlje veličine šake, s nje treba protjerati apostate (otpadnike) i kufre (krivovjernike)”.

Političari to dobro znaju. Na terenu se pomalo gricka teritorij i ovakvi napadi su osveta.

>> Francuski premijer: Pred nama je rat koji je terorizam počeo protiv nas

Ključne riječi

Komentara 18

US
usquebaugh
21:46 16.07.2016.

Erdoganova braća.

Avatar Baroudeur
Baroudeur
21:44 16.07.2016.

Psihopati, olos i gamad! Bilo je slicnih u povjesti pa se im doslo do kraja i tako ce biti i sa tim kalifatom. Kad ubijas nevine ljude, zene i djecu nisi zavrijedio da te se zove covjekom i jos manje nekim vjernikom.

ST
Startrack
22:00 16.07.2016.

I kad nebudu imali drzavu opet ce bit terora. Nije bitno jel alkaida ili Isil problem je Islam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije