Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najveći vojni uspjeh

Oslobađanje drevnoga grada Palmire završni udarac kalifatu

Forces loyal to Syria's President Bashar al-Assad flash victory signs and carry a Syrian national flag on the edge of the historic city of Palmyra in Homs Governorate, in this file handout picture provided by SANA on March 26, 2016. Syrian government forc
Foto: Reuters/PIXSELL
29.03.2016.
u 09:13

Kurdi i Amerikanci sa sjevera, Assad i Rusi s juga udarit će sada na Raku

Nema sumnje da je dosad najveći vojni uspjeh Assadove vojske i saveznika – oslobađanje drevnoga grada Palmire – zapravo završni udarac kalifatu. Palmira je kalifatu bio izuzetno strateški važan grad jer je jedino on još bio prepreka Assadovoj vojci za napredovanje prema Der Zoru i Raki zbog velikog pustinjskog područja koje se nalazi između Homsa i Palmire.

Vojni analitičari smatraju da je to bila najteža vojna operacija pred uništenjem kalifata. Assadova je vojska priznala da je samo u toj operaciji izgubila 160 vojnika, među njima i zapovjednika 64. topničke pukovnije, brigadira Shaabana Awju, kojeg smatraju najvažnijom karikom u sirijskoj vojsci.

Sirijska vojska i borci Hezbollaha zauzeli su i glavnu prometnicu koja povezuje Palmiru i Deir el-Zor te su time presjekli glavnu komunikaciju između dvaju najvećih uporišta ISIL-a u Siriji, Deir el-Zora i Rake, glavnog grada kalifata, i nastavljaju napredovanje prema tim jedinim preostalim uporištima ISIL-a. Dok Assad s juga uz potporu ruskih bombardera i boraca Hezbollaha napada glavni grad kalifata, Kurdi sa sjevera uz potporu koalicije predvođene SAD-om također kreću u veliku ofenzivu na Raku, koja će rezultirati osvajanjem glavnoga grada kalifata i potpunim porazom ISIL-a u Siriji, što će otvoriti širom vrata potpunom uništenju terorističke organizacije Islamske države i u Iraku.

Preokret nakon Bruxellesa

Guverner Homsa Talal al-Barazi kazao je za Večernji list da su SAD i EU nakon terorističkog napada u Bruxellesu napokon shvatili da su sirijske vladine snage i njihovi saveznici jedine snage u zemlji sposobne poraziti terorizam u Siriji, ističući da će sirijska vojska zajedno sa svojim saveznicima i uz pomoć sirijskih i ruskih zračnih snaga nastaviti borbu protiv terorističke organizacije Islamske države.

– Sirijska vojska odlučna je nastaviti borbu protiv terorističke organizacije Islamske države i poraziti i istjerati njezine pripadnike iz sirijskih uporišta u Raki i Deir el-Zoru. To nam je konačni cilj – odlučan je guverner Homsa Talal al-Barazi.

S obzirom na to da su teroristi Islamske države prije povlačenja iz Palmire minirali gotovo sve preostale objekte u tom gradu, uključujući i stari, povijesni dio grada, Rusija će poslati robote koji će sirijskoj vojsci pomoći u deaktiviranju tih eksplozivnih naprava kao i nagaznih mina koje su teroristi postavili po cijelom pustinjskom području.

Da je nakon terorističkog napada u Bruxellesu EU promijenio stav prema režimu Bashara al-Assada dokazuje i posjet francuskih parlamentaraca Damasku te susret sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom kojem su dali punu potporu u borbi protiv terorističke organizacije Islamske države.

Dogovor SAD-a i Rusije

Ni Sjedinjene Američke Države više ne postavljaju Assadov odlazak kao uvjet za rješenje sirijske krize.

Naime, američki državni tajnik John Kerry za vrijeme posjeta Rusiji kazao je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da SAD sada shvaća zašto su se Rusi protivili odlasku Assada jer je on jedini koji se može suprotstaviti ISIL-u te da u pregovorima u Ženevi više neće inzistirati na Assadovu odlasku, jer nakon napada u Bruxellesu prioritet SAD-a i EU je uništenje ISIL-a.

>> Sirijska vojska u potpunosti oslobodila Palmiru 

>> Asad slavi preuzimanje Palmire: Počeo je slom terorističke Islamske države

Komentara 19

DU
Deleted user
09:19 29.03.2016.

Hvala "režimu" Assadu što štiti kršćane i polako lomi koljače,medijsku blokadu te njihove sponzore .

DU
Deleted user
09:33 29.03.2016.

Odlicna vijest koju su zapadni mediji presutjeli jer je njima vaznije ono "Assad must go". Takodje hvala Assadu i Rusima. Assad sigurno pobjedjuje u bilo kakvim slobodnim izborima u Siriji.

Avatar zong
zong
09:47 29.03.2016.

Je Ameri, tužno je samo što svaka vaša avantura donošenja "demokracije" završi sa velikim brojem nedužnih žrtava... Tko će za to odgovarati?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije