Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Dok Bruxelles popušta, London još više zaoštrava

Cummings je nonšalantno dodao da “svaka druga država” krši sporazume, pa je normalno da to čini i Ujedinjeno Kraljevstvo u Brexitu
14. listopada 2021. u 19:00 2 komentara 473 prikaza
Protest against the Northern Ireland protocol as a result of Brexit, in Belfast
Foto: CLODAGH KILCOYNE
Pogledajte galeriju 1/3

Ponovo frcaju brexitovske iskre između Londona s jedne i Bruxellesa, Dublina i drugih glavnih gradova Europske unije s druge strane. Povod je protokol o Sjevernoj Irskoj, dokument koji je bio ispregovaran kao najkompliciraniji dio pregovora o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz EU, a sada se već revidira tako da Europska komisija predlaže ustupke Londonu.

Ali iz Londona zaoštravaju, poručuju da nisu zadovoljni dokle god Sud Europske unije u Luksemburgu ima bilo kakvu ulogu u rješavanju sporova, na čemu Bruxelles inzistira jer je Sjeverna Irska i nakon Brexita ostala dio jedinstvenog tržišta EU, pa slijedom toga i pod ingerencijom Suda EU kao vrhovnog tumača europskih propisa.

Protokol o Sjevernoj Irskoj ispregovaran je u sklopu sporazuma o povlačenju UK-a 2019. godine. S obzirom na to da je Sjeverna Irska, kao dio UK-a, ostala povezana s europskim jedinstvenim tržištem, što je bio imperativ zbog mirovnog sporazuma iz 1998. i izbjegavanja nastanka tvrde granice između S. Irske i Republike Irske (EU), protokolom je predviđeno da carinska, tj. regulatorna granica bude unutar same UK.

No, kontrola i carinjenje robe koja prelazi Irsko more unutar UK-a dosad se nisu provodili jer je bila predviđena odgoda. Sada se protokol već mijenja, jer Komisija je sinoć predložila da se ukloni obveza carinske provjere za većinu robe koja ide iz Velike Britanije u Sjevernu Irsku.

Kako bi zadovoljila London, Komisija je izmislila novu pravnu kategoriju koja je oslobođena carinskih provjera: kategorija zvana “identitetski proizvodi”, što u ovom slučaju cilja na engleske kobasice iz Cumberlanda, sadnice engleske ruže i drugu robu koja čini važan dio “identiteta” nacije. O prijedlogu Komisije trebat će se izjasniti, i usvojiti ga, sve države članice EU, a iz Irske već stižu izjave razočarenja zbog ponašanja britanske vlade, koja se radikalno udaljava od obećanja koje je sama preuzela tijekom pregovora o Brexitu.

Dominic Cunnings, bivši bliski suradnik britanskog premijera Borisa Johnsona, objavio je jučer da je politika UK-a i Johnsonove vlade uvijek bila s namjerom da pogazi obećanja iz protokola o Sjevernoj Irskoj. Cummings je nonšalantno dodao da “svaka druga država” krši sporazume, pa je normalno da to čini i Ujedinjeno Kraljevstvo u Brexitu. Bivši irski premijer Leo Varadkar, sada zamjenik premijera, komentirao je Cummingsovo priznanje kao “vrlo alarmantno”.

– To bi značilo da je britanska vlada djelovala u lošoj vjeri, da se ne drži nužno svoje riječi i ne poštuje nužno sporazume koje sklapa. A to znači da s njima ne treba sklapati nikakve sporazume dok se ne uvjerite da ispunjavaju obećanja – komentirao je Varadkar.

>> VIDEO Boro Vujović o tržištu nekretnina u Zagrebu: "Novogradnja je postala atraktivnija zbog potresa."

Autoosiguranje Od ulaska u Europsku uniju prosječna polica je 500 kuna jeftinija bolnica UBLAŽAVAJU UVJETE U susjednoj državi s 500 eura nagrađuju medicinare koji iz prve polože njemački jezik Poljski veleposlanik: "Nema govora o 'polexitu', slične presude donosile su i Njemačka, Francuska, Španjolska..."
STRANCI U HRVATSKOJ
Claire Sangster Jokić: Kod Hrvata mi se sviđa zajedništvo, a ovdje imam bolji život nego što bih imala u Kanadi
VELUX
Pametni dom današnjice
Osuđeni ste na zatvorene prostore? Donosimo načine kako ih učiniti ugodnijima i zdravljima
  • xaron:

    Englezi potpisali sporazum, usvojili ga u parlamentu sa znanjem da ga neçe primjenjivati ? Da se to desilo nekoj drugoj državi, cjeli svijet bi ih popljuvo kao divlje i necivilizirane Balkance, Irance, Rise, Kineze , Koreance…

  • Avatar Ivan Grozni
    Ivan Grozni:

    Britanci su najveći kolonizatori i prevaranti