Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inicijativa Slavena Letice

Dogode li se brzo izbori dvaput, velika koalicija realna je opcija

Karamarko Milanović
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/7
15.06.2016.
u 22:10

Analitičar Slaven Letica predložio je u Večernjem listu Vladu razvojnog zajedništva koja bi imala šanse riješiti hrvatske sistemske probleme

Suočeni s dosad neviđenom krizom vlasti i u situaciji kada nam prijeti opasnost da će i nakon novih izbora nestabilnost biti jedina konstanta, “plavo-crvena” koalicija opet se vratila u fokus i mnogima se čini kao najbolje rješenje. Stidljivo su je već kao opciju spomenuli i bivši ministar financija, SDP-ovac Boris Lalovac, bivši prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić također je vidi kao realni scenarij, a da je najmanje loše političko rješenje koje bi Hrvatskoj dalo šansu smatra i analitičar Slaven Letica.

Ulaz u stabilnost

U prekjučerašnjem Večernjem listu Letica izričito kaže kako je velika koalicija HDZ - SDP s obzirom na dramatičnu makroekonomsku krizu u kojoj se nalazimo jedino rješenje koje nudi kakvu takvu nadu u boljitak naših građana, naroda i zemlje.

Takva bi Vlada, koju Letica naziva Vlada razvojnog zajedništva, imala šanse riješiti sistemske probleme i definirati i implemetirati javne politike, omogućila bi bolji izbor ključnih državnih dužnosnika, a bila bi prihvaćena i od javnosti i od naroda umornog i prestrašenog svjetonazorskim i ideološkim ratovima.

Da bi velika koalicija mogla biti ulaz u stabilnost drži i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonko Kusić koji kaže da se “naši problemi”, ali i velike reforme ne mogu riješiti bez velike koalicije.

– Bez toga se neće moći. To je jedini izlaz i način da se naprave značajni pomaci jer ako nema velike koalicije tada će uvijek biti opstrukcija i svaki pokušaj da se nešto temeljito riješi uvijek će netko pokušavati opstruirati – kazao nam je predsjednik HAZU Zvonko Kusić. Ideju podržava i komunikologinja Smiljana Leinert-Novosel jer bi se sa svake strane, kaže, moglo izdvojiti najsposobnije, najpametnije i najkonstruktivnije ljude.

– Osnovni problem leži u tome tko bi od njih mogao zatomiti ego i želio zajednički raditi. Da sad imamo drukčije lidere to bi možda i moglo uspjeti – kaže Leinert-Novosel.

Bivši premijer Nikica Valentić uvjeren je da će u idućih deset godina do takve vlade u Hrvatskoj sigurno doći.

– Ali sada vrijeme za takvu vladu još nije sazrelo. U teoriji šansa postoji, ali odnosi su iznimno složeni, hrvatske političke elite su vrlo podijeljene, svjetonazorske su razlike preočite – naglašava Valentić.

I HDZ-ova europarlamentarka Ivana Maletić drži kako je aktualni trenutak nemoguć za sklapanje velike koalicije. Razlike u pristupu i konceptu rada i rješavanju problema između dva bloka su jednostavno, kaže, prevelike da bi takva opcija bila realna.

– Trebat će nam dosta vremena da shvatimo načela partnerskog, zajedničkog rada, dogovora oko strateških ciljeva – kaže Maletić. Stava je i kako Hrvatskoj velika koalicija uopće nije neophodna, za razliku od principa.

– Ono što nama treba je da se odluke ne donose telefonski i na zatvorenim sjednicama. To nisu demokratski principi rada – kaže Ivana Maletić. Na opasku kako se i HDZ i SDP znaju dogovoriti kada im treba, kao što je slučaj s ustavnim sucima, Maletić odgovara da to nisu pravi dogovori usmjereni na nacionalne interese i da su nam potrebni programski dogovori.

HDZ u teškoj situaciji

Bivša premijerka Jadranka Kosor pak smatra da se teza o velikoj koaliciji plasira da se pomogne HDZ-u koji je u teškoj situaciji jer bi Vlada i premijer, kojeg je HDZ sam doveo, mogli pasti.

– To se sad plasira kao rješenje kako bi se skrenula pozornost sa te politički važne činjenice. U 25 godina hrvatske politike o tome se nije ozbiljno razgovaralo. SDP i HDZ neka samostalno idu na izbore i neka tek nakon izbora pokušaju oko sebe okupiti one koje mogu okupiti – kaže J. Kosor.

Da od velike koalicije nema ništa dok su na čelu HDZ-a i SDP-a Tomislav Karamarko i Zoran Milanović drži pak politički analitičar Žarko Puhovski.

– Zapravo, s Karamarkom bi možda i bilo moguće, ali dok je Milanović na čelu SDP-a od toga nema ništa – smatra Puhovski. Velika koalicija, dodaje, potpuno je demokratska opcija, no oštetila bi i ono malo parlamentarizma što je u Hrvatskoj ostalo. Isto tako, dodaje, kod velike se koalicije kao vrijednost uzima isključivo stabilnost, a ona može, a i ne mora nužno biti vrijednost.

– Sve oko čega se HDZ i SDP dogovore je zapravo glupo. Ustavni sud je najbolji primjer – kaže Puhovski. Zbog svega toga njemu velika koalicija sada nije realna opcija, ali mogla bi itekako postati ako bi Hrvatska vrlo brzo dobila nove izbore, pa nakon njih još jedne u kratkom periodu.

– A kako bi ona izgledala ovisilo bi o omjeru snaga. Ako bi SDP imao više mandata od HDZ, onda bi SDP trebao dati i premijera – drži Puhovski. 

Komentara 4

AU
aunick
01:50 16.06.2016.

Izgleda da se zagovornici HDZ-SDP koalicije nemogu otrgnuti od svog komunistickog Dijalektickog Materijalizma i ucenja o jedinstvu i borbi suprotnosti. U realnom zivotu je moguca suradnja samo oko jedinstva interesa. Sugerirati da domoljubi mogu naci zajednicki interes sa komunistima je naivno. Komunisticke anacionalizam se neuklapa u izgradnju nacionalne drzave. SDP, komunisticki isprdci, jos nisu ni deklarativno i jasno prihvatili hrvatsku drzavu i njeno stvaranje. Uostalom, bilo bi zabavno vidjeti listu SDP-ovih kandidata za tu veliku koaliciju. Stazic, Pusic, Milanovic, Grbic...? U Rumuniji su rascistili britko i kratko sa "voljenim" Causesku i nije n i cudo da su prestigli Hrvatsku. Hrvatska nije u stanju da ukloni imena ulica i trgova po voljenom zlocincu, diktatoru. Biti ce Hrvatska na dnu, prije nego plava revolucija obavi posao i dovede do preporoda.

DU
Deleted user
08:18 16.06.2016.

Velika koalicija i ne bi bila toliko losa. Pogledajte Njemacku.

MI
miso
23:37 15.06.2016.

A kako bi bilo da se promjeni izborni sustav? Pa Živi zid npr. uz 95 tisuća glasača ima samo jednog zastupnika, a drugi s 15 000 imaju također jednog. Znači Žz bi trebao imati 6 zastupnika. I već bi imali stabilnu vladu. ... Velika koalicija je u nas nemoguća i ne treba ju zazivati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije