Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ultimatum za srbiju

Dodik: Zahladit ćemo odnose, Jovanović: Nećete nam prijetiti

'20.04.2012., Zagreb - U Europskom domu, Cedomir Jovanovic, predsjednik Liberalno demokratske partije Srbije, sudjelovao je na skupu o Novim odnosima u regiji nakon nacionalizama.  Photo: Marko Lukuni
'Marko Lukunic/PIXSELL'
04.06.2012.
u 12:29

Dodika su poduprli i neki članovi vlade i donedavni stranački kolege Tomislava Nikolića, dok Jovanoviću leđa drži SDP Srbije

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, "zagrizao" je, čini se, prevelik zalogaj kada je pokušao sugerirati tko treba sjediti u vladi Srbije, odnosno tko to ne bi trebao. Naime, Dodik smatra kako u novu srbijansku vladu nikako ne bi trebala ući Liberalno-demokratska partija Čedomira Jovanovića, a iza njegova "bahatog" ultimatuma stoji "osobni sukob u odnosima između Dodika i LDP-a", poručuju iz LDP-a.

"Nije mu po volji"

Uz to što je iznio svoje mišljenje o LPD-u Dodik je Srbiji zaprijetio kako će se odnosi Republike Srpske i Srbije znatno pokvariti ako novi saziv srbijanske vlade "ne bude po njegovoj privatnoj volji".

– O sastavu buduće vlade Srbije odlučuju isključivo građani Srbije i stranke koje ih predstavljaju u parlamentu, a ne predsjednik Republike Srpske. LDP puno više od bahatosti i ultimatuma Dodika zanimaju problemi i budućnost zemlje. Nećemo se povući pred Dodikovim ambicijama zbog čega bi Dodiku, ali i onim političarima iz Srbije koji pred njim strepe najbolje bilo da se ponašaju racionalno ili preuzmu odgovornost za katastrofalno stanje ne koje su svojim ponašanjem osudili sedam milijuna građana Srbije – poručio je Dodiku predsjednik LDP-a Jovanović, javljaju srbijanski mediji.

Jovanović se osvrnuo i na tisuće Srba na sjeveru Kosova koji su u životnoj opasnosti dok Srbiji Dodik "suflira i popuje" te dodao kako Dodik, kao i on i njegova stranka, imaju obvezu biti odgovorni svojoj zemlji i narodu. Prema njegovu mišljenju, predsjedniku Republike Srpske bilo bi puno bolje da pokušava ispuniti tu odgovornost nego da stvara "iluziju u kojoj samo on ima pravo monopola na srpstvo".

Kako bi stvar bila još kompliciranija Dodika je u njegovim izjavama podupro i ministar unutarnjih poslova Srbije i predsjednik Socijalističke partije Srbije, Ivica Dačić. Prozivajući Jovanovića Dačić je kazao kako ne može biti u vladi s onima koji govore da je RS genocidna tvorevina.

Stav predsjednika RS prokomentirao je i trenutačni šef Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić tvrdeći kako Dodik ima pravo izraziti svoje mišljenje te kako SNS može surađivati s Jovanovićevom strankom na lokalnoj razini, ali isto tako, smatra kako SNS na državnoj razini nikada ne bi mogao surađivati s nekim tko RS smatra genocidnom tvorevinom.

"Unutarnji poslovi druge države"

Na stranu Jovanovića, ako je suditi prema reakcijama Mehe Omerovića, stali su pak članovi Socijaldemokratske partije Srbije. Omerović kao jedan od istaknutih članova SDS-a smatra kako je "nedopustivo da se Dodik tako odnosi prema građanima Srbije i njezinim državnim institucijama, posebice zbog stalnog naglašavanja kako mu je stalo do jake Srbije".

– Nitko se ne smije miješati u unutarnje poslove druge države na ovakav način i ovakvim prijetnjama – naglasio je Omerović te dodao kako se "predsjednik Republike Srpske ponaša kao da je predsjednik Srbije i on bi, izgleda, umjesto Tomislava Nikolića htio naći mandatara za sastav vlade Srbije".

Komentara 133

Avatar Dančo
Dančo
13:28 04.06.2012.

Taj Čedomir Jovanović im je jedini normalan političar

OB
-obrisani-
12:40 04.06.2012.

jadni narkoman . jedva mu stranka prešla cenzus . i on nešto ima da kaže .:-))))))))

OB
-obrisani-
14:56 04.06.2012.

vendigo+ je si li tu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije