Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Njemačka pomaže

Dodik uvjerava: nema odcjepljenja Republike Srpske od BiH

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalene Baerbock sastala se s članovima Predsjedništva BiH
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/3
10.03.2022.
u 14:33

Džaferović je u odvojenoj izjavi kazao kako je sastanak sa Baerbock bio "važan, konstruktivan i uspješan" jer se potvrdilo kako Njemačka želi pomoći BiH kako bi što prije prebrodila sadašnju krizu i nastavila napredovati na europskom i NATO putu

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zanijekao je u četvrtak kako on osobno odnosno vlasti Republike Srpske planiraju secesiju tog entiteta kazavši kako je takva uvjeravanja prenio i njemačkoj ministrici vanjskih poslova Annaleni Baerbock

Šefica njemačke diplomacije u četvrtak se tijekom posjeta Sarajevu zajednički sastala sa svom trojicom članova Predsjedništa BiH, a Dodik i Šefik Džaferović nakon toga su novinarima kazali kako je to bio dobar i koristan susret, pa su njih dvojica tako nakon dužeg vremena imali gotovo istovjetne ocjene o nekom događaju.

"Rekao sam da nemamo secesionističke planove", kazao je Dodik nakon sastanka s Baerbock pojašnjavajući kako je središnja tema zapravo bila što Njemačka može učiniti kako bi pomogla BiH odnosno može li ta zemlja i pod kojim uvjetima napokon dobiti status kandidata za članstvo u Europskoj uniji, posebice u svjetlu ukrajinske krize.

Dodik tvrdi kako na sastanku nije bilo ni riječi o sankcijama kojima bi on mogao biti podvrgnut kako je to ranije predlagala Baerbock, baš kao što na dnevnom redu nisu bile ni eventualne sankcije Rusiji. Kazao je kako je i njemačkoj ministrici prenio uvjeravanja da sigurnosno stanje u BiH uopće nije tako loše kako ga neki prikazuju te da ne postoji prijetnja od sukoba i rata.

Džaferović je u odvojenoj izjavi kazao kako je sastanak sa Baerbock bio "važan, konstruktivan i uspješan" jer se potvrdilo kako Njemačka želi pomoći BiH kako bi što prije prebrodila sadašnju krizu i nastavila napredovati na europskom i NATO putu.

"Možemo očekivati snažniji angažman Njemačke i u BiH kao i na cijelom zapadnom Balkanu i regiji", kazao je Džaferović.

Njegova je poruka kako je u sadašnjim okolnostima najvažnije osigurati puno funkcioniranje državnih tijela vlasti u BiH, prekinuti s blokadama te s bilo kakvim prijetnjama suverenitetu i teritorijalnom integritetu države što podrazumijeva i poništavanje zaključaka Narodne skupštine RS o preuzimanju ovlasti od države na planu pravosuđa, carina, obrane i sigurnosti.

VIDEO Dodik o tvrdnjama Dragana Đilasa i oporbe iz Srbije o glasačima

Ključne riječi

Komentara 13

Avatar arba_arba
arba_arba
17:57 10.03.2022.

....za danas, a sutra je novi dan

MU
MUNJA5
17:38 10.03.2022.

Nemoguće stvari su same po sebi jasne, ....čemu je potrebno nekakvo uvjeravanje bilo koga. To ti dođe kao da je rekao da neće poletjeti mašući rukama, tako nekako.

FA
fajlpz
16:37 10.03.2022.

I Putin nas je puno toga uvjeravao.Sve laži do prve prilike

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije