Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODBIJENE MU SVE ŽALBE

Dodik se više ne može skrivati: Počinje mu suđenje u Sarajevu

Banja Luka: Milorad Dodik pred svima zaokružio  Srpsku naprednu stranku Aleksandra Vučića
Foto: Dejan Rakita/Pixsell
1/3
18.12.2023.
u 13:18

Aktualni predsjednik Republike Srpske optužen je zbog neprovođenja odluka visokog predstavnika za BiH

Sud Bosne i Hercegovine odbio je sve zahtjeve obrane čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika da se suđenje koje očekuje prebaci u Banju Luku pa će se ono početi u Sarajevu u srijedu, 20. prosinca, potvrdio je u ponedjeljak Dodikov odvjetnik Goran Bubić

"Termin suđenja ostaje 20. prosinca", izjavio je Bubić lokalnim medijima. Prizivni odjel Suda BiH ranije je odbio zahtjev da se suđenje prepusti lokalnom sudu u Banjoj Luci.  Dodikovi odvjetnici podnijeli su taj zahtjev pozivajući se na "ekonomičnost postupka" jer i optuženik kao i svi svjedoci koje kani pozvati obrana žive u tom gradu.

>> VIDEO Milorad Dodik izvrijeđao američkog veleposlanika u BiH

Nakon toga su ponovili isti zahtjev no uz novo obrazloženje kako se Dodiku u Sarajevu priprema "osvetničko suđenje", navodno zbog njegovih ranijih istupa u kojima je osporavao ustavni i zakonski osnov postojanja suda na državnoj razini kao i njegovih izjava u kojima je napadao predsjednika Suda BiH Ranka Debevca.

Bubić kao i odvjetnik Anto Nobilo, koji kao pravni savjetnik Dodikove obrane tvrdio kako je Sud BiH "kontaminiran" političkim utjecajima te kako je pravično suđenje navodno moguće jedino u Banjoj Luci, odbacili su optužbe da ovime zapravo pokušavaju odgoditi početak procesa.

POVEZANI ČLANCI:

Aktualni predsjednik Republike Srpske optužen je zbog neprovođenja odluka visokog predstavnika za BiH. Njega i direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića Tužiteljstvo BiH tereti da su ignorirajući odluku kojom je visoki predstavnik Christian Schmidt u srpnju poništio dva zakona što ih je donio parlament RS ipak osigurali objavljivanje tih zakona.

Budu li proglašeni krivima Dodik i Lukić suočavaju se s kaznom od šest mjeseci do pet godina zatvora. To bi u Dodikovu slučaju značilo i automatsku zabranu političkog djelovanja a za Lukića smjenu s direktorske dužnosti.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
13:31 18.12.2023.

Ne daj se, brate! Tvoj Zoran Vladimirovič

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije